ΙράνΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΙσλαμικό ΚράτοςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποιο μήνυμα στέλνει το ΔΝΤ στα Σκόπια για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ποιο μήνυμα στέλνει το ΔΝΤ στα Σκόπια για τη Συμφωνία των Πρεσπών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μήνυμα στα Σκόπια πως θα πρέπει να επωφεληθούν από την προοπτική μιας ταχύτερης ένταξης στην Ε.Ε. για να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα δώσουν τη δυνατότητα να υπάρξει ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη, ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Η συμφωνία της ΠΓΔΜ με την Αθήνα για την αλλαγή του ονόματος της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» αναμένεται να επιτρέψει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Το κοινοβούλιο αναμένεται να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές και να υιοθετήσει επισήμως το νέο όνομα το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

«Μια αποφασιστική ώθηση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ μπορεί να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη μέσω μεγαλύτερων εισροών κεφαλαίων και ενίσχυσης της εμπιστοσύνης», αναφέρει το ΔΝΤ σε δήλωση που εξέδωσε μετά την επίσκεψη της αποστολής του στη χώρα.

Το ΔΝΤ αναφέρει πως η οικονομία της ΠΓΔΜ προβλέπεται να σημειώσει αύξηση κατά 2,8% το 2019, αφού αυξήθηκε κατά 2% φέτος. Η ανάπτυξη αναμένεται να φθάσει το 3,5% μεσοπρόθεσμα, βασισμένη σε προγραμματισμένες επενδύσεις για υποδομές και μεγαλύτερες εξαγωγές.

Όμως μια επανάληψη της πολιτικής αβεβαιότητας παραμένει σημαντικός παράγοντας κινδύνου, αναφέρει το Ταμείο. Η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες της αγοράς εργασίας, όπως οι ελλείψεις εξειδικευμένων εργαζομένων και η μετανάστευση του εργατικού δυναμικού, σε μια χώρα με επίσημο ποσοστό ανεργίας 21%.

Το ΔΝΤ έχει συστήσει μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της διακυβέρνησης, του κράτους δικαίου και του δικαστικού συστήματος και για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Ενώ ο τραπεζικός τομέας είναι υγιής, με τις τράπεζες καλά κεφαλαιοποιημένες, με ρευστότητα και κερδοφόρες, πρέπει να διασφαλισθεί η επιχειρησιακή ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και να εντατικοποιηθεί η επίβλεψη των συστημικά σημαντικών τραπεζών, αναφέρει ακόμη το ΔΝΤ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι μουσουλμάνοι της Σερβίας ενώθηκαν μετά από 20 χρόνια

Βουλγαρία: Ουκρανικό drone εξερράγη κοντά σε αγωγό φυσικού αερίου

Το Ιράν προειδοποιεί για συνέπειες Κύπρο και Βουλγαρία για τη χρήση βάσεων από τις ΗΠΑ

Τέλος στη βίζα για τους Τούρκους πολίτες βάζει το Μαυροβούνιο από την 1η Νοεμβρίου – Στο δρόμο για την ΕΕ η Ποντγκόριτσα

Σερβία: Εντοπίστηκαν κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr