Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ντανιέλ Κον Μπεντίτ: Καμία σχέση τα «Κίτρινα Γιλέκα» με τον Μάη του ’68

Ντανιέλ Κον Μπεντίτ: Καμία σχέση τα «Κίτρινα Γιλέκα» με τον Μάη του ’68
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το κίνημα με τα «Κίτρινα Γιλέκα» δεν μπορεί να συγκριθεί με τον Μάη του ’68 και η Γαλλία βιώνει όντως μία κοινωνική κρίση, αλλά δεν βρίσκεται σε περίοδο επανάστασης, είναι η άποψη του πρώην οικολόγου ευρωβουλευτή και πρωταγωνιστή του Μάη του ’68 Ντανιέλ Κον Μπεντίτ.

Σε κάθε περίπτωση, αν και υποστηρικτής του Εμανουέλ Μακρόν κατά την προεκλογική εκστρατεία του, ο «κόκκινος Ντάνι» καλεί τον Γάλλο πρόεδρο να κάνει την αυτοκριτική του.

«Δεν έχει καμία πολιτική εμπειρία. Θα πρέπει να πούμε τα πράγματα ως έχουν. Έφθασε εδώ που έφθασε, γιατί οι άλλοι ήταν απίστευτα αδύναμοι, γι’ αυτό και κατάφερε να περάσει από την ποντικότρυπα και τώρα ανακαλύπτει την έκταση της πολιτικής.

»Δεν είναι όμως ντροπή το να αναγνωρίσει ότι έκανε λάθη, ότι κάποια πράγματα θα έπρεπε να γίνουν διαφορετικά. Αντίθετα θα είναι τιμή», υποστήριξε ο Κον Μπεντίτ μιλώντας στον ραδιοσταθμό France Inter.

Ο «κόκκινος Ντάνι» επικεντρώνει ωστόσο την προσοχή του κυρίως στον «πειρασμό του αυταρχισμού».

«Δεν είμαστε σε επαναστατική περίοδο. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο αυταρχικού πειρασμού», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για να εξηγήσει ευθύς αμέσως ότι «υπάρχει μία πραγματική κοινωνική κρίση, ένα πραγματικό πρόβλημα κοινωνικού χάσματος, παρανομίας και αδικίας σε αυτή τη χώρα.

»Υπάρχει όμως και ο πειρασμός να υπάρξει απάντηση σε αυτό, επειδή η δημοκρατία δεν πέτυχε, ένας πειρασμός αυταρχισμού και ολοκληρωτισμού».

Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις απειλές για τη ζωή τους που δέχτηκαν μέλη του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» τα οποία αναγκάστηκαν για τον λόγο αυτόν να ακυρώσουν την προγραμματισμένη συνάντησή τους με τον Μακρόν.

«Κανείς δεν απείλησε κάποιον το ’68 επειδή ήθελε να συζητήσει. Ο τύπος της κοινωνίας που μπορεί να αναδυθεί από αυτές τις τάσεις είναι που με φοβίζει», τόνισε.

Μπροστά στις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που απειλούσε να πάρει το κίνημα, με τις βίαιες διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών, η κυβέρνηση Μακρόν έκανε την πρώτη μεγάλη στροφή 180 μοιρών στη 18μηνη θητεία της αναστέλλοντας τις αυξήσεις στα καύσιμα, το μέτρο που στάθηκε η αφορμή για να βγουν οι Γάλλοι στους δρόμους.

«Οι Γάλλοι που φόρεσαν τα κίτρινα γιλέκα θέλουν μείωση των φόρων και δουλειά για να τους πληρώνουν. Αυτό είναι που θέλουμε κι εμείς.

»Εάν δεν κατάφερα να το εξηγήσω, εάν η κυβερνώσα πλειοψηφία δεν κατάφερε να πείσει τους Γάλλους, τότε κάτι πρέπει να αλλάξει», υπογράμμισε ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ σε τηλεοπτικό μήνυμά του προσθέτοντας ότι κανέναν φόρος δεν αξίζει να τεθεί σε κίνδυνο η ενότητα του έθνους.

Τα μέτρα της γαλλικής κυβέρνησης ρίχνουν λίγο τους τόνους, αλλά σίγουρα δεν καταλαγιάζουν την οργή.

Τη σκυτάλη έχουν πάρει τις τελευταίες ώρες οι μαθητές, οι οποίοι κλείνουν τα λύκεια της χώρας και οργανώνουν διαδηλώσεις στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της γαλλικής επικράτειας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Ξέφυγε» το έλλειμμα στη Γαλλία

Μακρόν σε Νετανιάχου: Η «εξαναγκαστική μεταφορά του πληθυσμού [των Γαζαίων] συνιστά έγκλημα πολέμου»

Η Γαλλία μπορεί να στείλει εντός ενός μηνός 20.000 στρατιώτες στην Ουκρανία

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

Ο Μακρόν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr