Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Γαλλία ανεβάζει το επίπεδο συναγερμού για την τρομοκρατία – Aνθρωποκυνηγητό για τον μακελάρη του Στρασβούργου

Η Γαλλία ανεβάζει το επίπεδο συναγερμού για την τρομοκρατία – Aνθρωποκυνηγητό για τον μακελάρη του Στρασβούργου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 12 τραυματίστηκαν από τους πυροβολισμούς στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο Στρασβούργο, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ, την ώρα που οι αρχές της χώρας έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του ενόπλου.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος του Στρασβούργου Ρολάντ Ρις είχε κάνει λόγο σε ανακοίνωσή για τέσσερις νεκρούς και περίπου 10 τραυματίες.

Η επίθεση διαπράχθηκε περί τις 19.50 (τοπική ώρα – 20.50 ώρα Ελλάδας) στο κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με τον Καστανέρ, ο ένοπλος άνοιξε πυρ σε «τρία σημεία» στο Στρασβούργο. «Ανάμεσα στις 20.20 και τις 21.00» (21.20 και 22.00 ώρα Ελλάδας), ο δράστης ενεπλάκη σε ανταλλαγές πυρών με στρατιώτες και αστυνομικούς δύο φορές προτού διαφύγει» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Γνωστός στις αρχές» ο ένοπλος

Ο ένοπλος έχει ταυτοποιηθεί από τις αρχές, ενώ η αντιτρομοκρατική διεύθυνση της γαλλικής εισαγγελίας ανακοίνωσε πως διενεργεί έρευνα για την υπόθεση.

Οι τοπικές αρχές προέτρεψαν τους πολίτες στο Στρασβούργο να παραμείνουν «κλεισμένοι στα σπίτια τους».

Προτού διαφύγει, ο ένοπλος τραυματίστηκε από τις σφαίρες των ανδρών στρατιωτικής περιπόλου που είχε αναπτυχθεί στο Στρασβούργο στο πλαίσιο της επιχείρησης Sentinelle και ήταν επιφορτισμένη με τη φρούρηση της χριστουγεννιάτικης αγοράς.

Κατά το επιτελείο, ένας στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι από τον εξοστρακισμό μιας από τις σφαίρες του ενόπλου.

Ο 29χρονος δράστης, μεγαλωμένος στο Στρασβούργο,σχεδιαζόταν να συλληφθεί το πρωί της Τρίτης από άνδρες της χωροφυλακής, στο πλαίσιο έρευνας για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστεία, ανέφερε πηγή προσκείμενη στην έρευνα που διενεργείται στο Γαλλικό Πρακτορείο. Άλλοι ύποπτοι για την ίδια υπόθεση συνελήφθησαν.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, ο οποίος έσπευσε αμέσως στο σημείο κατ’ εντολή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο ένοπλος είναι γνωστός στις αρχές για τη διάπραξη κακουργημάτων, υποθέσεις του «κοινού ποινικού δικαίου», αλλά δεν είχε ποτέ μέχρι χθες εμπλακεί σε υποθέσεις τρομοκρατικής φύσης.

Είχε καταδικαστεί τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία και είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης.

Αυξήθηκε το επίπεδο συναγερμού για τον κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών

Μετά την επίθεση, το «Grande Ile», το ιστορικό κέντρο του Στρασβούργου, αποκλείστηκε τελείως από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης.

Τα μέτρα ήρθησαν τη νύχτα και το κέντρο της πόλης ήταν εκ νέου προσβάσιμο μετά τις 03.00 (ώρα Ελλάδας).

Ο Γάλλος πρόεδρος μετέβη μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου ενεργοποιήθηκε νωρίτερα με εντολή του Γάλλου πρωθυπουργού, του Εντουάρ Φιλίπ, το διυπουργικό κλιμάκιο αντιμετώπισης κρίσεων.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Μακρόν εξέφρασε την «αλληλεγγύη του προς το έθνος».

Ο Καστανέρ γνωστοποίησε πως η γαλλική κυβέρνηση αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τον κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών.

Πρόσθεσε ακόμη πως θα γίνονται περισσότεροι έλεγχοι «σε όλες τις χριστουγεννιάτικες αγορές» της Γαλλίας «για να προληφθεί ο κίνδυνος επίθεσης κάποιου επίδοξου μιμητή» των τραγικών γεγονότων στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 350 άνδρες, ανάμεσά τους μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και στρατιωτικοί, με την υποστήριξη δύο ελικοπτέρων, αναζητούν τον ένοπλο.

Ο Γάλλος υπουργός ανακοίνωσε πως οι αρχές θα απαγορεύσουν όλες τις δημόσιες συγκεντρώσεις στην πόλη του Στρασβούργου για να διευκολυνθεί η επιχείρηση των αρχών για τη σύλληψη του δράστη.

Όλα τα σχολεία στην πόλη θα λειτουργήσουν κανονικά, αλλά οι γονείς μπορούν να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι εάν το επιθυμούν.

Αποκλεισμένο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο συνεδριάζει στο Στρασβούργο αυτή την εβδομάδα, αποκλείστηκε. Ευρωβουλευτές, εργαζόμενοι και δημοσιογράφοι περιορίστηκαν μέσα στο κτήριο, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του σώματος Αντόνιο Ταγιάνι, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τα στελέχη του προσωπικού του που διαμένουν εκτός του κέντρου του Στρασβούργου μπορούν να εγκαταλείψουν το κτήριο με δική τους ευθύνη.

Το κέντρο της πόλης «δεν είναι ασφαλές», και οι ευρωβουλευτές οι οποίοι διαμένουν σε αυτό θα πρέπει να ενημερώσουν σχετικά, ώστε να μεταφερθούν στους τόπους διαμονής τους με τη συνοδεία της γαλλικής αστυνομίας μόλις αυτό καταστεί εφικτό, εξήγησε.

Σοκ και θλίψη

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε «σοκαρισμένη» και εξέφρασε μέσω Twitter τη θλίψη της «για τη φρικιαστική επίθεση στο Στρασβούργο», προσθέτοντας ότι «οι σκέψεις της βρίσκονται στα θύματα και στον γαλλικό λαό».

«Θρηνούμε τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν και στεκόμαστε νοητά στο πλευρό των τραυματιών», ανέφερε από την πλευρά του μέσω Twitter ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου ήταν ο στόχος μιας σχεδιαζόμενης επίθεσης, που όμως απετράπη, τον Δεκέμβριο του 2000. Γενικά φρουρείται αυστηρά και στο σημείο εφαρμόζονται εκτενή μέτρα επιτήρησης.

Τον Δεκέμβριο του 2016, η χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου είχε γίνει στόχος επίθεσης με φορτηγό, με 12 νεκρούς. Την ευθύνη είχε αναλάβει η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Άξιοι Ανάργυροι: Μήνυση σε βάρος των αστυνομικών κατάθεσε ο πατέρας της αδικοχαμένης Κυριακής

Πολωνία: Συνελήφθη ύποπτος για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι σε συνεργασία με Ρώσους κατασκόπους

Ο 39χρονος φέρεται να είχε ένα μεγάλο μαχαίρι στη ζώνη του και να όρμηξε πάνω στην Κυρ. Γρίβα

H Χαμάς εξήρε τον «αδελφό» Ερντογάν – Αυτά τα ξεφτιλίκια να τα βλέπουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τζιχαντιστική υστερία Ερντογάν: Η Χαμάς είναι όπως οι Τούρκοι που πέταξαν τους Έλληνες στη θάλασσα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr