Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλβανία: «Έπιασαν» στα σύνορα τον καθηγητή Παν. Μπάρκα επειδή μετέφερε «20 επικίνδυνα βιβλία»

Αλβανία: «Έπιασαν» στα σύνορα τον καθηγητή Παν. Μπάρκα επειδή μετέφερε «20 επικίνδυνα βιβλία»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το βράδυ του Σαββάτου, στη συνοριακή διέλευση της Κακαβιάς, από την Ελλάδα στην Αλβανία, απαγορεύτηκε από τις αλβανικές τελωνειακές και αστυνομικές υπηρεσίες να εισέλθει στην Αλβανία ο πανεπιστημιακός καθηγητής Παναγιώτης Μπάρκας, επικεφαλής του τμήματος Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Αργυρόκαστρου.

Η απαγόρευση έγινε, όπως αναμετέδωσε το Βαλκανικό Περισκόπιο, επειδή ο Μπάρκας μετέφερε μαζί του περίπου 100 βιβλία, από τα οποία περίπου 20 «επικίνδυνα» είχαν ιστορικό περιεχόμενο και προορίζονταν για το πανεπιστήμιο του Αργυρόκαστρου, όπως ανέφεραν αλβανικά δημοσιεύματα.

Τα βιβλία και το άλλο υλικό που είχε μαζί του ο Παναγιώτης Μπάρκας κατασχέθηκαν από τις τριτοκοσμικές αλβανικές Αρχές και μεταφέρθηκαν σε γραφείο Εισαγγελέα.

Άλλο αλβανικό δημοσίευμα ανέφερε ότι ο Παναγιώτης Μπάρκας ήταν με τη γυναίκα του στο αυτοκίνητο όταν έγινε ο έλεγχος. Αμφότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο καθηγητής -σύμφωνα με τους Αλβανούς- είπε ότι τα βιβλία ήταν για τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου «Έκερεμ Τσάμπεϊ» του Αργυρόκαστρου.

Ωστόσο, το Πανεπιστήμιο «Τσάμπεϊ» με ανακοίνωσή του απάντησε ότι δεν κατέθεσε επίσημο αίτημα για νέα βιβλία.

«Η πρυτανεία του πανεπιστημίου Eqrem Çabej αποστασιοποιείται από αυτήν την ενέργεια του κ. Παναγιώτη Μπάρκα, η οποία ήταν μια ατομική δράση και όχι ως επικεφαλής του τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ομόνοια: Απαράδεκτη ενέργεια η κατάσχεση των βιβλίων

Για το περιστατικό εξέδωσε ανακοίνωση η ομογενειακή οργάνωση «Ομόνοια»:

«Απαράδεκτη ενέργεια περιορισμού των ελευθεριών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας η δήμευση βιβλίων και η απόπειρα δίωξης εις βάρος του Προέδρου του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου Π. Μπάρκα

»Από κάθε άποψη καταδικαστέες κρίνονται οι ενέργειες τελωνειακών και αστυνομικών αρχών ώστε να δημεύσουν και στη συνέχεια εγείρουν κατηγορία για το περιεχόμενο τους, βιβλία που υπό την ευθύνη του Προέδρου του κ. Παναγιώτη Μπάρκα, μεταφέρονταν για τον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου.

»Αποτελούσαν δε δωρεές διαφόρων πανεπιστημιακών εδρών και ιδρυμάτων απ’ την Ελλάδα στα πλαίσια συνδρομή για το Τμήμα.

»Οι τίτλοι που έχουν δημευθεί δεν έχουν τίποτε το μεμπτό ή επικίνδυνο τόσο για το αλβανικό έθνος, την εδαφική ακεραιότητα ή και την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των λαών όπως διατείνονται οι αστυνομικές αρχές με το σχετικό πρακτικό δήμευσης και άλλο τόσο τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που αναπαράγουν την σχετική πληροφορία.

»Οι ενέργειες αυτές αποτελούν πράξη κρατικής παρεμβατικότητας για τη χειραγώγηση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και αποτελούν βάναυση και απροκάλυπτη παραβίαση του δικαιώματος της στη χρήση της ελληνικής γλώσσας, στην ελεύθερη κατάρτιση και ειδικά στο δικαιώματα επικοινωνίας με τη μητέρα Πατρίδα.

»Επί το πλείστον αφήνουν έκθετη την αλβανική πολιτεία σε ότι αφορά γενικότερες δεσμεύσεις της σε αρχές που ισχύουν στην ΕΕ και κατοχυρώνονται από συμβάσεις της ΟΥΝΕΣΚΟ για την διακίνηση άνευ εμποδίων συγγραφικού υλικού με δηλωμένο τα δικαιώματα του δημιουργού και των ιδεών.

»Ως ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ όχι απλά συμπαραστεκόμαστε στον Πρόεδρο του Τμήματος για την προσπάθεια του εμπλουτισμού της Βιβλιοθήκης, στο εν γένει καλοπροαίρετο έργο όλου του διδακτικού προσωπικού του Τμήματος, αλλά τους παροτρύνουμε ώστε να προβούν σε όλα τα έννομα μέσα καταδίκης της επιχειρούμενης εκστρατείας εκφοβισμού και καταπίεσης της ακαδημαϊκής ελευθερίας».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νίκος Δένδιας: Εξαιρετικό επίπεδο διμερούς αμυντικής σχέσης Ελλάδος–Μαυροβουνίου

Δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα – Στη δεκάδα στον πληθωρισμό τροφίμων

Διπλωματικές πηγές για καταδίκη Μπελέρη: Οι Αλβανοί παραβίασαν το τεκμήριο της αθωότητας

Βορίδης για Μπελέρη: Η απόφαση της Αλβανίας οδηγεί την Ελλάδα σε βέτο

ΣΥΡΙΖΑ: Η καταδίκη Μπελέρη εγείρει σοβαρά ερωτηματικά, ιδιαίτερα μετά τις συστηματικές δημόσιες παρεμβάσεις της αλβανικής κυβέρνησης

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr