Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μερική αναστολή της αμερικανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης – Μπαλάκι οι ευθύνες

Μερική αναστολή της αμερικανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης – Μπαλάκι οι ευθύνες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Tο μπαλάκι των ευθυνών ρίχνουν Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί καθώς οι ΗΠΑ βιώνουν από το Σάββατο την αναστολή λειτουργίας των αμερικανικών κυβερνητικών υπηρεσιών (shutdown).

Ο μεν Αμερικανός πρόεδρος το αποκαλεί «shutdown των Δημοκρατικών» και απειλεί ότι μπορεί να είναι «μακράς διαρκείας», ενώ εκείνοι από την πλευρά τους κάνουν λόγο για ένα ακόμη «ξέσπασμα οργής» του Ντόναλντ Τραμπ.

Η αμερικανική γερουσία διέκοψε προσωρινά τις συζητήσεις για την επίτευξη ενός συμβιβασμού, που θα έβαζε τέλος στη μερική αναστολή των ομοσπονδιακών υπηρεσιών των ΗΠΑ και μετέθεσε τις διαπραγματεύσεις για μετά τα Χριστούγεννα, ανακοίνωσε το Σάββατο ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ.

«Η Γερουσία θα συγκληθεί για μια συνεδρίαση τεχνικού επιπέδου την 24η Δεκεμβρίου.

»Η επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας προβλέπεται για την 27η Δεκεμβρίου» δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, επιβεβαιώνοντας την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου για το θέμα της χρηματοδότησης ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Καθώς δεκάδες χιλιάδες ομοσπονδιακοί υπάλληλοι υποχρεώθηκαν σε άδεια άνευ αποδοχών ή εξαναγκάστηκαν να εργαστούν αμισθί κατά την έναρξη της εορταστικής περιόδου, ο Τραμπ επιμένει πεισματικά στα 5 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του τείχους κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού, στο οποίο αντιτίθενται οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο.

«Είμαι στον Λευκό Οίκο, εργάζομαι σκληρά… Διαπραγματευόμαστε με τους Δημοκρατικούς για την ασφάλεια των συνόρων, που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα (συμμορίες, ναρκωτικά, διακίνηση ανθρώπων και άλλα), αλλά θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ» έγραψε στο Twitter ο Τραμπ.

Ο Μιτς Μακόνελ, μιλώντας στο σώμα, ξεκαθάρισε ότι δεν θα διεξαχθούν ψηφοφορίες έως ότου υπάρξει συμφωνία μεταξύ Δημοκρατικών και Λευκού Οίκου.

«Πατήσαμε το pause μέχρι ο πρόεδρος, από τον οποίο χρειαζόμαστε την υπογραφή του, και οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές, από τους οποίος χρειαζόμαστε τις ψήφους, καταλήξουν σε συμφωνία», δήλωσε ο Μακόνελ.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ ωστόσο ανταπάντησε ότι οι Δημοκρατικοί δεν θα συναινέσουν στις απαιτήσεις του Τραμπ.

«Πρόεδρε Τραμπ, εάν θέλεις να λειτουργήσει ξανά η κυβέρνηση, πρέπει να εγκαταλείψεις το τείχος, απλά και ξεκάθαρα» δήλωσε ο Σούμερ.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ομοσπονδιακών κυβερνητικών προγραμμάτων χρηματοδοτούνται έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2019, όμως η χρηματοδότηση όλων των άλλων, μεταξύ αυτών των υπουργείων Εσωτερικής Ασφάλειας, Δικαιοσύνης και Γεωργίας, έληξε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Το Άγαλμα της Ελευθερίας θα παραμείνει, εντούτοις, ανοικτό με τη βοήθεια της χρηματοδότησής του από την πολιτεία της Νέας Υόρκης.

«Ο χώρος παραμένει ανοικτός για να υποδεχθεί τους επισκέπτες που έρχονται από ολόκληρη τη χώρα και τον κόσμο», αναφέρεται στον ιστότοπό του.

Το μακρύτερο σε διάρκεια shutdown, 21 ημερών, συνέβη μεταξύ Δεκεμβρίου 1995 και Ιανουαρίου 1996 μετά τη διαμάχη μεταξύ του Δημοκρατικού προέδρου Μπιλ Κλίντον και των Ρεπουμπλικανών του Κογκρέσου για τη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας και τις κυβερνητικές δαπάνες.

Ο Κλίντον θεωρήθηκε ότι επικράτησε στην πολιτική μάχη για το shutdown κι επανεξελέγη για δεύτερη θητεία το 1996.

Ο Τραμπ ακύρωσε το ταξίδι του στην Φλόριντα

Στην Ουάσιγκτον θα παραμείνει στη διάρκεια των Χριστουγέννων ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, «εξαιτίας του shutdown», όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

Ο Τραμπ σχεδίαζε να ταξιδέψει με την οικογένειά του στο πολυτελές του θέρετρο στη Φλόριντα για την περίοδο των εορτών, αλλά δήλωσε την Παρασκευή ότι θα παραμείνει στην αμερικανική πρωτεύουσα αν αυτός και οι βουλευτές του δεν καταφέρουν να επιτύχουν μια συμφωνία για την αποφυγή μιας μερικής αναστολής λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η αμερικανική γερουσία διέκοψε προσωρινά τις συζητήσεις για την επίτευξη ενός συμβιβασμού, που θα έβαζε τέλος στη μερική αναστολή των ομοσπονδιακών υπηρεσιών των ΗΠΑ, το λεγόμενο «shutdown» και μετέθεσε τις διαπραγματεύσεις για μετά τα Χριστούγεννα.

«Η Γερουσία θα συγκληθεί για μια συνεδρίαση τεχνικού επιπέδου την 24η Δεκεμβρίου.

»Η επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας προβλέπεται για την 27η Δεκεμβρίου» δήλωσε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ, επιβεβαιώνοντας την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου για το θέμα της χρηματοδότησης ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Καθώς δεκάδες χιλιάδες ομοσπονδιακοί υπάλληλοι υποχρεώθηκαν σε άδεια άνευ αποδοχών ή εξαναγκάστηκαν να εργαστούν αμισθί κατά την έναρξη της εορταστικής περιόδου, ο Τραμπ επιμένει πεισματικά στα 5 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του τείχους κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού, στο οποίο αντιτίθενται οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Άντονι Μπλίνκεν για 25η Μαρτίου: «Ως γενέτειρα της δημοκρατίας, η Ελλάδα λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης για τις αρχές που αγαπάμε»

Κάμαλα Χάρις: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η Ουκρανία βρίσκεται πίσω από το μακελειό στη Μόσχα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr