Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ρωσικά αεροπλάνα κι ελικόπτερα στο Ιράκ για να σταματήσουν τους τζιχαντιστές

Ρωσικά αεροπλάνα κι ελικόπτερα στο Ιράκ για να σταματήσουν τους τζιχαντιστές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με ρωσικά οπλικά συστήματα εξοπλίζονται οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ για να αντιμετωπίσουν την προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Και μάλιστα προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ενώ το Ιράκ θεωρείται ότι ανήκει στην αμερικανική σφαίρα επιρροής και οι Αμερικανοί υποτίθεται επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία για την Ουκρανία, την ίδια ώρα οι Αμερικανοί να μην έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα οι Ρώσοι να εξοπλίζουν το Ιράκ.

Όπως δήλωσε την Πέμπτη μια πηγή από το ρωσικό στρατό, η Ρωσία άρχισε να παραδίδει επιθετικά ελικόπτερα και καταδιωκτικά αεροσκάφη στο Ιράκ. Παράλληλα, ο ιρακινός υπουργός Άμυνας αναμένεται στη Μόσχα για να συζητήσει για τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών.

«Ένας αριθμός συμβολαίων με το Ιράκ έχουν τεθεί σε ισχύ και τηρούνται», δήλωσε η πηγή αυτή από τον τομέα των ρωσικών στρατιωτικών εξαγωγών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Οι παραδόσεις επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35 και καταδιωκτικών αεροσκαφών Su-25 έχει ήδη ξεκινήσει, διευκρίνισε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι η Βαγδάτη έχει επίσης συμβόλαια για την αγορά ελικοπτέρων Mi-28 και κινητών αντιαεροπορικών συστημάτων Pantsir-S1.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βαγδάτη Ίλια Μογκούνοφ είχε επισημάνει νωρίτερα ότι όλα τα αεροσκάφη Σουχόι θα παραδοθούν στο Ιράκ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Το 2012 το Ιράκ και η Ρωσία υπέγραψαν συμβόλαια συνολικής αξίας 3,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αγορά 36 Mi-28 και 48 συστημάτων Pantsir, σύμφωνα με την κρατική εταιρεία Rostec. Τα συμβόλαια για τα έξι Mi-35 και τα πέντε με δέκα Su-25 υπογράφηκαν αργότερα.

Ωστόσο, η ρωσική πηγή, την οποία επικαλείται το Interfax, εκτίμησε από την πλευρά της ότι με δεδομένη την τεταμένη κατάσταση διεθνώς μετά την κατάρριψη της πτήσης MH17 των Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία, η Ουάσινγκτον ενδέχεται να πιέσει τη Βαγδάτη να ακυρώσει τις παραγγελίες της από τη Μόσχα. Μέχρι στιγμής, όμως, η απροθυμία των Αμερικανών να εμπλακούν στρατιωτικά στην επέλαση των Ισλαμιστών είναι ίσως κι ο λόγος, που θέσαμε εισαγωγικά, που οι ΗΠΑ κάνουν τα στραβά μάτια στη ρωσική ανάμιξη στον εξοπλισμό και στην άμυνα του Ιράκ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Δένδιας ήταν σαφής: Δεν θα δοθούν S-300 στην Ουκρανία

Ο Ζελένσκι προειδοποιεί για πυρηνικό ατύχημα στη Ζαπορίζια στην 38η επέτειο του Τσερνόμπιλ

Αγωνία για τους σχεδόν 100 ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους που κρατάνε τα τζιχάντια της Χαμάς

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν βοήθησε αρκετά την Ουκρανία – Θα το κάνουμε για να κερδίσει τον πόλεμο

Κοινή έκκληση από 18 χώρες στη Χαμάς για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr