Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εντείνονται οι πιέσεις στην Μέι να βάλει «πάγο» στο Brexit

Εντείνονται οι πιέσεις στην Μέι να βάλει «πάγο» στο Brexit
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αντιμέτωπη με όλο και περισσότερες εκκλήσεις να βάλει προσωρινό φρένο στο Brexit, εφόσον δεν υπάρχει ικανοποιητική συμφωνία με τις Βρυξέλλες έως τα τέλη Μαρτίου βρίσκεται η Τερέζα Μέι.

Βάσει ενός νέου σχεδίου το οποίο έχει καταρτίσει ομάδα των Τόρις, φαίνεται να προτείνεται ως καλύτερη λύση η αναβολή του διαζυγίου έως τις 23 Μαΐου, το οποίο ωστόσο θα τη φέρει πιθανότατα ξανά σε τροχιά σύγκρουσης με τους ευρωσκεπτικές του Συντηρητικού Κόμματός της.

Αν και η προοπτική της αναβολής φαίνεται να αναφέρθηκε απλώς στη συνάντηση που είχε η Βρετανίδα πρωθυπουργός με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. με τις χώρες του Αραβικού Συνδέσμου στην Αίγυπτο, υπήρξαν ωστόσο αρκετές ενδείξεις ότι η βρετανική κυβέρνηση αναζητεί εναλλακτικές λύσεις, σε περίπτωση που η τελική συμφωνία με τις Βρυξέλλες αποτύχει για μία ακόμη φορά παταγωδώς στο κοινοβούλιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι συνεχίζει να εργάζεται με βάση την υπόθεση ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από το μπλοκ όπως έχει προγραμματιστεί στις 29 Μαρτίου.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε μια «εποικοδομητική συνάντηση» με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, σχολίασε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα σήμερα προσθέτοντας ότι «γίνεται καλή πρόοδος» σε τρία σημεία.

Αφενός, στην αναβάθμιση της πολιτικής διακήρυξης Ε.Ε. – Βρετανίας για τις μελλοντικές τους σχέσεις μετά το Brexit.

Αφετέρου, στο να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στο τι ρόλο θα μπορούσαν να διαδραματίσουν στο μέλλον οι «εναλλακτικές ρυθμίσεις» για το λεγόμενο backstop (για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων).

Και τρίτον, στην εξέταση «πιθανών πρόσθετων εγγυήσεων» για τη Βρετανία σε ό,τι αφορά το backstop.

«Συμφώνησαν στην ανάγκη να ολοκληρωθεί αυτή η δουλειά έγκαιρα για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 21 Μαρτίου», δήλωσε η Αντρέεβα.

Την ίδια ώρα όμως, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε έστελνε σκληρό μήνυμα στο Λονδίνο.

«Υπνοβατούμε προς ένα σενάριο άνευ συμφωνίας. Είναι απαράδεκτο και οι καλύτεροι σου φίλοι πρέπει να σε προειδοποιήσουν. Ξύπνα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κατάληξε σε ένα συμπέρασμα και κλείσε τη συμφωνία», δήλωσε ο Ρούτε σύμφωνα με το BBC.

Ανοιχτοί στην πιθανότητα της αναβολής δήλωσαν επίσης σήμερα τόσο ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν όσο και ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι.

«Θεωρώ ότι όλοι θα είναι ευέλικτοι, κανένας δεν επιθυμεί το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ε.Ε. με άτακτο τρόπο», δήλωσε ο Λαρς Λόκε Ράσμουσεν στον δανέζικο τηλεοπτικό σταθμό TV2.

Η Ιρλανδία δεν θα θέσει βέτο σε ενδεχόμενο βρετανικό αίτημα να παραταθεί το χρονοδιάγραμμα για το Brexit κατά 21 μήνες, αλλά θα προτιμούσε να δει τα προβλήματα με την παρούσα συμφωνία να επιλύονται, δήλωσε από την πλευρά του ο Κόβενι, έπειτα από μια ομιλία στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Νωρίτερα, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, πως πιστεύει ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία για το Brexit έως τα τέλη Μαρτίου, διαφορετικά θα υπάρξει παράταση του Άρθρου 50.

Στα σενάρια της αναβολής αναφέρονται σήμερα και αρκετά δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου.

Σύμφωνα με την «Telegraph», προκειμένου να αποφευχθεί ένα πιθανό κύμα αποχωρήσεων στους Τόρις, η βρετανική κυβέρνηση επεξεργάζεται διάφορα σχέδια, ένα εκ των οποίων είναι να υποβάλει επίσημο αίτημα στις Βρυξέλλες για παράταση του Brexit, εφόσον στις 12 Μαρτίου δεν υπάρχει ικανοποιητική συμφωνία.

Πληροφορίες της «Guardian» πάλι, θέλουν τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να προτιμούν πλέον μία μακρά παράταση, παρά να ανοίξουν ξανά το μεγάλο κεφάλαιο του backstop το καλοκαίρι.

Ευρωπαίος διπλωμάτης τόνισε μάλιστα στη βρετανική εφημερίδα ότι μία σημαντική αναβολή είναι μονόδρομος όσο η Βουλή των Κοινοτήτων εξακολουθεί να καταψηφίζει τις συμφωνίες της βρετανικής κυβέρνησης με την Ε.Ε. για το Brexit.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Βρετανία στοχεύει να περιορίσει τις χρεώσεις της Mastercard και της Visa στους λιανοπωλητές

Η ΕΕ χρηματοδοτεί τα τζιχάντια του Ερντογάν – Την ίδια ώρα δημοσιογράφοι καταδιώκονται ως «ξένοι πράκτορες»

Broadbent (BoE): Τα βρετανικά επιτόκια μπορεί να μειωθούν αυτό το καλοκαίρι

Ποιες χώρες σταμάτησαν να εξοπλίζουν το Ισραήλ και ποιες συνεχίζουν

ECOFIN: Εγκρίθηκε η άμεση εκταμίευση 1,89 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr