Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μακρόν: Να σταματήσουν τα Σάββατα της βίας στη Γαλλία

Μακρόν: Να σταματήσουν τα Σάββατα της βίας στη Γαλλία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Κατά «της δημοκρατίας του όχλου» τάχθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, αντιπαραθέτοντας τα «Σάββατα της βίας» με τον εθνικό διάλογο που έχει ξεκινήσει ο ίδιος, την ώρα που η πλειοψηφία των Γάλλων φαίνεται να επιθυμεί πλέον να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων».

«Πρέπει να πούμε τώρα πως όταν πηγαίνει κανείς σε βίαιες διαδηλώσεις, είναι συνένοχος στα χειρότερα» είπε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε στο Μέγαρο των Ηλυσίων με δημάρχους και άλλους αιρετούς της ανατολικής Γαλλίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε με αυτόν τον τρόπο όταν ο πρόεδρος της περιφέρειας Γκραν Εστ, Ζαν Ροτνέρ, ζήτησε να υπάρχει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από το κράτος ώστε «να σταματήσει αυτό το εβδομαδιαίο κλίμα οχλαγωγίας».

Ο Μακρόν του απάντησε ότι οι αρχές «δεν μπορούν να απαγορεύσουν τις διαδηλώσεις», επικαλούμενος το συνταγματικό δικαίωμα των ανθρώπων να συγκεντρώνονται και να διαμαρτύρονται.

Επεσήμανε όμως ότι υπάρχει «μεγάλη δυσκολία» να διατηρηθεί η τάξη και χαιρέτισε «την αξιόλογη δουλειά» των αστυνομικών, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «είναι θαύμα που μετά από τόσα Σάββατα με τόση βία δεν υπήρξε ούτε ένας νεκρός μεταξύ των μελών των δυνάμεων της τάξης».

Τα «κίτρινα γιλέκα» κατηγορούν τις δυνάμεις ασφαλείας και τα αμφιλεγόμενα όπλα που χρησιμοποιούν για τους τραυματισμούς διαδηλωτών. Στις 3 Δεκεμβρίου στη Μασσαλία μια 80χρονη γυναίκα πέθανε, αφού νωρίτερα είχε τραυματιστεί στο πρόσωπο από ένα δακρυγόνο που την χτύπησε ενώ έκλεινε τα πατζούρια του σπιτιού της. Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές όμως, ο θάνατός της δεν οφείλεται σε αυτόν τον τραμαυτισμό.

Ο Μακρόν επέμεινε ότι «σήμερα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον διάλογο, στη δημοκρατική απάντηση και κατόπιν στις κάλπες».

Πολλές δημοσκοπήσεις δείχνουν τις τελευταίες ημέρες ότι οι Γάλλοι επιθυμούν να σταματήσουν οι εβδομαδιαίες κινητοποιήσεις: υπέρ αυτής της άποψης τάσσεται το 56%, σύμφωνα με την Elabe, το 52%, σύμφωνα με την Ifop και το 55% σύμφωνα με την Odoxa.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Ξέφυγε» το έλλειμμα στη Γαλλία

Μακρόν σε Νετανιάχου: Η «εξαναγκαστική μεταφορά του πληθυσμού [των Γαζαίων] συνιστά έγκλημα πολέμου»

Η Γαλλία μπορεί να στείλει εντός ενός μηνός 20.000 στρατιώτες στην Ουκρανία

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

Ο Μακρόν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr