Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παράταση στο Brexit με δυο σενάρια

Παράταση στο Brexit με δυο σενάρια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να προσφέρουν στο Ηνωμένο Βασίλειο δύο επιλογές για την αναβολή του Brexit πέραν της προβλεπόμενης ημερομηνίας, της 29ης Μαρτίου, ανέφερε το βράδυ της Πέμπτης πηγή προσκείμενη στο περιβάλλον του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αν τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων εγκρίνουν την επόμενη εβδομάδα τη Συμφωνία Αποχώρησης που κλείστηκε τον Νοέμβριο, η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα αναβληθεί ως την 22α Μαΐου, ανέφερε η πηγή αυτή.

Σε περίπτωση νέας απόρριψης της συμφωνίας -για τρίτη φορά- από το βρετανικό κοινοβούλιο, το Λονδίνο θα έχει προθεσμία ως τη 12η Απριλίου για να αποφασίσει εάν θα οργανώσει ευρωεκλογές.

Βάσει αυτού του σεναρίου, είπε άλλη ευρωπαϊκή πηγή, η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει η αποχώρηση να αναβληθεί ως τα τέλη του 2019.

Ευρωπαϊκές πηγές που μίλησαν στο Γερμανικό Πρακτορείο συνόψισαν την ευρωπαϊκή θέση ως εξής: η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει στο Λονδίνο αναβολή του Brexit ως την 22α Μαΐου, εκτός εάν η βρετανική κυβέρνηση ζητήσει ως τη 12η Απριλίου μεγαλύτερη παράταση, σε περίπτωση που δεν μπορέσει να επιτύχει την έγκριση της συμφωνίας για το διαζύγιο από το κοινοβούλιο.

Επιβεβαίωσε ο Τουσκ

Παράταση του Brexit με «δύο σενάρια» ενέκριναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, εάν η Συμφωνία Αποχώρησης εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα, η παράταση θα διαρκέσει ως την 22α Μαΐου.

Εάν καταψηφιστεί ξανά, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει διορία μέχρι τις 12 Απριλίου να αποφασίσει τα επόμενα βήματα.

«Μέχρι εκείνη την ημέρα, όλες οι επιλογές παραμένουν ανοιχτές.

»Συμφωνία, μη συμφωνία, μεγάλη παράταση, ακύρωση του Brexit», υπογράμμισε ο Τουσκ και πρόσθεσε πως μέχρι τότε, το Ηνωμένο Βασίλειο καλείται να αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές.

Εάν η απόφαση είναι αρνητική, τότε η μεγάλη παράταση καθίσταται «αδύνατη», τόνισε.

Ερωτηθείς για το πόσο μεγάλη θα μπορούσε να είναι η παράταση, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απάντησε μάλλον χαριτολογώντας «μέχρι το τέλος».

Ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε «πιο αισιόδοξος», ενώ έκανε λόγο για «καλύτερη» και «πιο εποικοδομητική ατμόσφαιρα» από το αναμενόμενο.

Νωρίτερα, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε πως η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αποδέχθηκε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά το Brexit.

«Συναντήθηκα με την πρωθυπουργό Μέι επανειλημμένα απόψε για να εξασφαλίσω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποδέχεται τα σενάρια της παράτασης και είμαι υπερευχαριστημένος που μπορώ να επιβεβαιώσω ότι καταλήξαμε σε μια συμφωνία» για αυτό, είπε ο Τουσκ.

Η Τερέζα Μέι χαιρέτησε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι χαιρέτισε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εγκρίνει την αναβολή του Brexit και τόνισε πως τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων έχουν πλέον μπροστά τους ξεκάθαρες επιλογές για τα επόμενα βήματα.

«Ελπίζω ότι μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε πως τώρα έχουμε φθάσει στη στιγμή της απόφασης», τόνισε η Μέι στους δημοσιογράφους, στη συνέντευξη που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Η Τερέζα Μέι χαιρέτισε επιπλέον την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των εγγυήσεων όσον αφορά το λεγόμενο backstop, τον μηχανισμό ασφαλείας για να αποτραπεί η δημιουργία «σκληρών» συνόρων με την Ιρλανδία.

Η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης τόνισε πως πιστεύει ότι θα ήταν λάθος το Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές.

Σημείωσε πως επιστρέφει στο Λονδίνο για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει όσο ευρύτερη υποστήριξη στη Συμφωνία Αποχώρησης μπορεί.

Συμπλήρωσε πως αντιλαμβάνεται την κόπωση των μελών του βρετανικού κοινοβουλίου, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της σε όσα εξ αυτών τάχθηκαν υπέρ της συμφωνίας.

Ωστόσο, επέμεινε, η Βρετανία έχει φθάσει πλέον στην ώρα που θα πρέπει να λάβει αποφάσεις και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται ώστε το ΗΒ να αποχωρήσει βάσει της συμφωνίας που κλείστηκε.

Η αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος επανέλαβε πως δεν πιστεύει πως θα πρέπει να ανακληθεί η διαδικασία βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, δηλαδή να ακυρωθεί το Brexit.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, επανέλαβε, θα αποχωρήσει από την ΕΕ και το κοινοβούλιο έχει το καθήκον να φροντίσει να εφαρμοστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη.

Η Μέι είπε πως εμμένει στη δέσμευσή της να αλλάξει τη νομοθεσία για την ημερομηνία του Brexit.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας συμπλήρωσε ότι θα χρειαστεί να εξεταστεί από την κυβέρνησή της και το κοινοβούλιο ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, εάν η συμφωνία απορριφθεί εκ νέου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κέιτ Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Επίσκεψη Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε σειρά συναντήσεων

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη – Δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

Η ιδιαίτερη σχέση της Κέιτ Μίντλετον με τον βασιλιά Κάρολο – «Είναι η κόρη που δεν έχει»

Ο καρκίνος της Κέιτ – Παγκόσμια συγκίνηση, αναλυτικά η κατάσταση

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr