Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συμφωνία BREXIT: 5% πιθανότητες στη Μέι δίνει ο Μακρόν

Συμφωνία BREXIT: 5% πιθανότητες στη Μέι δίνει ο Μακρόν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στο Λονδίνο επιστρέφει σήμερα η Τερέζα Μέι επιφορτισμένη με το δύσκολο έργο να πείσει τους Βρετανούς βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία της για το Brexit.

Στην Ε.Ε. ωστόσο λίγοι πιστεύουν ότι θα τα καταφέρει.

Πιο χαρακτηριστική από όλες είναι η περίπτωση του Γάλλου προέδρου.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε στους Ευρωπαίους εταίρους κατά τη Σύνοδο (αφότου η Τερέζα Μέι έφυγε από τον χώρο της συνεδρίασης) ότι οι πιθανότητές της να καταφέρει να περάσει τη συμφωνία για το Brexit από το βρετανικό κοινοβούλιο είναι μόλις 10%.

Μετά τις δηλώσεις της ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος μείωσε τις πιθανότητές της στο 5%.

«Είσαι πολύ αισιόδοξος», του απάντησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αναφέρει το πρακτορείο.

Την Πέμπτη το βράδυ, έπειτα από οκτώ ώρες συνομιλιών στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είπαν τελικά «ναι» στο βρετανικό αίτημα για αναβολή του Brexit, αλλά «όχι» έως τις 30 Ιουνίου.

Επιμένοντας ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός προσήλθε στις Βρυξέλλες δίχως τίποτα καινούριο να παρουσιάσει, και καθώς ουδεμία απάντηση πήραν στην επίμονη ερώτησή τους τι θα συμβεί εάν τελικά η συμφωνία για τους όρους της αποχώρησης δεν εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν στη Μέι δύο επιλογές: παράταση του Brexit έως τις 22 Μαΐου υπό τον όρο να εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα η συμφωνία από τη Βουλή των Κοινοτήτων ειδεμή στις 12 Απριλίου το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει είτε να παρουσιάσει ένα σχέδιο με τα επόμενα βήματά του ή να αποχωρήσει οριστικά χωρίς συμφωνία.

Η ίδια η Μέι δεσμεύτηκε να εργαστεί πολύ σκληρά, προκειμένου να καταφέρει να περάσει στη Βουλή των Κοινοτήτων τη συμφωνία που επί δύο χρόνια διαπραγματευόταν με την Ε.Ε.

Τον τελικό λόγο ωστόσο τον έχει το βρετανικό κοινοβούλιο, το οποίο έχει δύο φορές καταψηφίσει με μεγάλη πλειοψηφία τη συμφωνία, αλλά πλέον βρίσκεται αντιμέτωπο με μία «καθαρή επιλογή», όπως τόνισε χθες η Μέι.

Ήδη, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, από το περασμένο Σαββατοκύριακο η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφές με άλλα κόμματα, όπως το DUP, το μικρό ενωτικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, σε μία προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή και να στηρίξουν τη συμφωνία.

Ο διάλογος επί της συμφωνίας αναμένεται να ανοίξει ξανά στη Βουλή των Κοινοτήτων τη Δευτέρα.

Από την Ντάουνινγκ Στριτ όμως δεν υπάρχει ενημέρωση για συγκεκριμένη ημερομηνία κατά την οποία θα διεξαχθεί η τρίτη ψηφοφορία.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν υπάρχει λόγος να τεθεί ξανά προς ψήφιση η συμφωνία, δεδομένου ότι δεν έχουν προκύψει νεώτερα δεδομένα από την προηγούμενη ψηφοφορία.

Την απόφαση αυτή θα επιχειρήσει να ανατρέψει η Μέι, βασιζόμενη στις εξελίξεις της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μας εμπαίζουν; Η Μεγάλη Βρετανία εισάγει ρωσικό πετρέλαιο

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Παρίσι – Θα συναντηθεί και με τον Μακρόν

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

Τα συνδικάτα της Σκωτίας ζητάνε από το Ηνωμένο Βασίλειο να μην πουλά όπλα στην Τουρκία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr