Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για παραβίαση της συνθήκης εξάλειψης πυρηνικών

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για παραβίαση της συνθήκης εξάλειψης πυρηνικών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Ρωσία παραβίασε τη συνθήκη για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς, προχωρώντας σε δοκιμή χερσαίου πυραύλου, κατήγγειλε Αμερικανός αξιωματούχος υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουάσιγκτον έχει θέσει επανειλημμένως το ζήτημα αυτό στη Μόσχα και ζητεί επείγουσες συνομιλίες για το θέμα.

Η συνθήκη INF (Intermediate Range Nuclear Forces Treaty) υπεγράφη το 1987 από τους τότε προέδρους των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ενωσης Ρόναλντ Ρέιγκαν και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, με στοχο την εξάλειψη των χερσαίων βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουαζιέρας με βεληνεκές από 500 έως 5.000 χιλιόμετρα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευθεί για τη βιωσιμότητα της συνθήκης INF. Ζητούμε από τη Ρωσία να συμμορφωθεί και πάλι προς τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο αυτό και να εξαλείψει και να απαγορεύσει κάθε είδος απαγορευμένου οπλικού συστήματος κατά επαληθεύσιμο τρόπο», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν διαβουλεύσεις με τους συμμάχους τους για το ζήτημα, ενώ έχει ενημερωθεί σχετικά και το αμερικανικό Κονγκρέσο.

Παράλληλα, σε ένδειξη της σημασίας που η Ουάσιγκτον αποδίδει στο ζήτημα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε επιστολή προς τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το θέμα έχει προκύψει εδώ και μήνες. Τον Ιανουάριο, η Ουάσιγκτον είχε εκφράσει τις ανησυχίες της για τη δοκιμή από τη Ρωσία πυραύλου, πιθανόν κατά παραβίαση της συνθήκης INF. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, που επικαλείται επίσημες αμερικανικές πηγές, η Μόσχα έχει αρχίσει τις δοκιμές νέου πυραύλου από το 2008.

Η Ανίτα Φριντ, υφυπουργός Εξωτερικών για την Πυρηνική και Στρατηγική Πολιτική, δήλωσε στη διάρκεια ακρόασης στο Κονγκρέσο τον Απρίλιο ότι υπάρχουν ανησυχίες εκ μέρους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η Ρωσία δεν τηρεί τη συνθήκη INF και ότι έχουν ενημερωθεί σχετικά οι σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times τον περασμένο Ιανουάριο, η Ουάσιγκτον ενημέρωσε τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ σχετικά με το ότι η Ρωσία είχε προχωρήσει σε δοκιμή χερσαίου πυραύλου κρουαζιέρας, προκαλώντας σοβαρή ανησυχία για την προσήλωσή της στη συνθήκη INF.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Πολωνία: Συνελήφθη ύποπτος για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι σε συνεργασία με Ρώσους κατασκόπους

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr