Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πανηγυρίζει ο Τραμπ – «Δεν υπάρχουν στοιχεία» συνεργασίας με Ρώσους, παραδέχθηκε ο Μιούλερ

Πανηγυρίζει ο Τραμπ – «Δεν υπάρχουν στοιχεία» συνεργασίας με Ρώσους, παραδέχθηκε ο Μιούλερ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τον Ντόναλντ Τραμπ ή την ομάδα του με Ρώσους κατά την προεκλογική εκστρατεία. Αυτό παραδέχθηκε ο εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ, που επί δύο χρόνια είχε ρίξει την απειλητική σκιά του πάνω στον Λευκό Οίκο.

Στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν πως υπήρξε συμφωνία, συνεννόηση ή συντονισμός μεταξύ της ομάδας της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του 2016 κατέληξε ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ, έπειτα από έρευνα δύο ετών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ουίλιαμ Μπαρ, έστειλε μια περίληψη των συμπερασμάτων της έκθεσης στην ηγεσία του Κογκρέσου και τα ΜΜΕ.

«Οι έρευνες του ειδικού εισαγγελέα δεν καθόρισαν ότι η ομάδα της εκστρατείας του Τραμπ ή οποιοσδήποτε σχετιζόταν με αυτήν συνεννοήθηκαν ή συντονίστηκαν εν γνώσει τους με τη Ρωσία στις προσπάθειες επιρροής των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ το 2016» τονίζεται στην περίληψη.

Επιπλέον, ο ειδικός εισαγγελέας, στην έκθεσή του, δεν βρίσκει ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέπραξε κάποιο έγκλημα, χωρίς, ωστόσο, να τον απαλλάσσει.

Ο Μιούλερ πέρασε σχεδόν δύο χρόνια ερευνώντας τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία παρενέβη στις εκλογές του 2015 προκειμένου να βοηθήσει τον Τραμπ να νικήσει την αντίπαλό του του Δημοκρατικού Κόμματος, Χίλαρι Κλίντον.

«Αν και αυτή η έκθεση δεν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος διέπραξε κάποιο έγκλημα, δεν τον απαλλάσσει» είπε ο Μπαρ, επικαλούμενος όσα έγραψε ο Μάλερ στην έκθεσή του στο θέμα της πιθανής παρακώλυσης της Δικαιοσύνης.

Ο Μάλερ επισημαίνει ότι εναπόκειται στον υπουργό Δικαιοσύνης να αποφασίσει εάν διαπράχθηκε κάποιο έγκλημα.

Στην περίληψη του Μπαρ τονίζεται ότι ο Μιούλερ δεν βρήκε αποδείξεις πως η ομάδα του Τραμπ συντονίστηκε με τη Ρωσία, παρά τις πολλαπλές προσφορές από πρόσωπα που συνδέονταν με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Μπαρ, η έρευνα δεν βρήκε επαρκείς αποδείξεις ότι ο Τραμπ επιχείρησε να εμποδίσει το έργο της Δικαιοσύνης.

Πολλοί από τους επικριτές του τον κατηγορούν για παρακώλυση της έρευνας για τη Ρωσία, όταν απέλυσε τον πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ.

Ντ. Τραμπ: Πλήρης και ολοκληρωτική ΑΘΩΩΣΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε την πολυαναμενόμενη έκθεση του ειδικού εισαγγελέα και τα συμπεράσματά της.

«Καμία Συνωμοσία, Καμία Παρακώλυση, Πλήρης και Ολοκληρωτική ΑΘΩΩΣΗ.

»Συνεχίστε να κάνετε την Αμερική Σπουδαία!» έγραψε στο Twitter, στην πρώτη του αντίδραση επί του θέματος, αφού ο υπουργός Δικαιοσύνης έστειλε την επιστολή στα μέλη του Κογκρέσου με την περίληψη της έκθεσης.

Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος επέκρινε την ομοσπονδιακή έρευνα για τη Ρωσία, προτρέποντας να ερευνηθεί «και η άλλη πλευρά».

«Είναι ντροπή που η χώρα μας χρειάστηκε να το περάσει αυτό» σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, προτού επιβιβαστεί στο Air Force One, για να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον από τη Φλόριντα.

«Ήταν μια παράνομη επιχείρηση κατεδάφισης που απέτυχε.

»Και ελπίζουμε ότι κάποιος θα κοιτάξει και την άλλη πλευρά» είπε.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, ανέφερε ότι τα ευρήματα του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την έρευνα για τη ρωσική ανάμειξη στις εκλογές του 2016 ισοδυναμούν με την «απόλυτη και πλήρη αθώωση του προέδρου των ΗΠΑ».

Την ίδια ώρα, ο δικηγόρος του προέδρου Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι, επισήμανε ότι η έκθεση του ειδικού εισαγγελέα ήταν θετικότερη απ’ ό,τι ο ίδιος περίμενε.

«Είναι καλύτερη από το αναμενόμενο» σημείωσε.

Πάντως, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Θεμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζέρι Νάντλερ, δήλωσε ότι η επιτροπή θα καλέσει τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ουίλιαμ Μπαρ, να καταθέσει σύντομα, επισημαίνοντας τις ανησυχίες για τα συμπεράσματα του Μπαρ από την έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ.

Μεγάλη νίκη

Τη μεγαλύτερη πολιτική νίκη κατά της διάρκεια της προεδρίας του χάρισε στον Ντόναλντ Τραμπ ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ουίλιαμ Μπαρ ανακοινώνοντας ότι η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ έδειξε πως δεν υπήρξε συνωμοσία με τη Ρωσία κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2016, αλλά και πως δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για παρακώλυση Δικαιοσύνης.

Εάν οι Δημοκρατικοί θέλουν να διώξουν τον Τραμπ από τον Λευκό Οίκο θα πρέπει να περιμένουν πια τις εκλογές του Νοεμβρίου 2020.

Η σκιά που έπεφτε βαριά πάνω από την προεδρία του επί 22 μήνες έχει πια φύγει και ο ίδιος έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει.

Η χθεσινή ημέρα ήταν αναμφίβολα η καλύτερη για τον Αμερικανό πρόεδρο από εκείνη της ορκωμοσίας του τον Ιανουάριο 2017.

Τα δύο σκέλη της έρευνας

Η έρευνα Μιούλερ είχε δύο σκέλη.

Το πρώτο αφούσε το ερώτημα κατά πόσον η ομάδα, που ανέλαβε την προεκλογική του καμπάνια συνωμότησε ή συντόνισε τη δράση της με οποιονδήποτε τρόπο με τους Ρώσους.

Εδώ η αθώωση ήταν 100%, όπως έπευσε να επισημάνει και ο ίδιος στο Twitter.

Παρόλα αυτά ο Μιούλερ αναφέρει ότι υπάρχουν πειστικά αποδεικτικά στοιχεία ότι η Ρωσία όντως αναμίχθηκε στις εκλογές του 2016, μέσα από μια συντονισμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης και με την παρείσφρηση σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της προεκλογικής ομάδας της Χίλαρι Κλίντον.

Παράλληλα κάνει λόγο για πολυάριθμες προσφορές από άτομα που συνδέονται με Ρώσους να βοηθήσουν την εκστρατεία Τραμπ.

To δεύτερο ερώτημα ήταν κατά πόσο υπήρξε παρακώλυση της Δικαιοσύνης.

Εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο θολά.

Ο Μιούλερ γράφει στο πόρισμά του:

«Αν και η έρευνα δεν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος διέπραξε αδίκημα, δεν τον απαλλάσσει».

Ωστόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ουίλιαμ Μπαρ, έκρινε πως δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία, ώστε να προχωρήσει το θέμα.

Οι Δημοκρατικοί επιμένουν πάντως πως πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα η πλήρης έκθεση, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης δημοσιοποίησε μόνο μία περίληψή της, η οποία ενδεχομένως να μην είναι τόσο αντικειμενική, όπως τονίζουν.

«Δεν είναι ένας ουδέτερος παρατηρητής» σχολίασε η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι. Θυμίζουν δε ότι βρίσκονται και άλλες έρευνες σε εξέλιξη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Πιστόριους λέει ότι η Ρωσία γεμίζει τις αποθήκες της με όπλα – Μπορεί να ετοιμάζει κάτι μεγαλύτερο;

Η Ρωσία θα πουλά 30% φθηνότερο το φυσικό αέριο στην Κίνα

Πύραυλο των Χούτι κατέρριψαν οι Αμερικανοί – Είχε στόχο πλοίο με 4 Έλληνες στο πλήρωμα

TikTok σε Μπάιντεν: «Δεν πάμε πουθενά» – Στην αντεπίθεση για την απαγόρευση

Μας εμπαίζουν; Η Μεγάλη Βρετανία εισάγει ρωσικό πετρέλαιο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr