Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Λίγος» ο Αλμπαϊράκ δεν έπεισε τους επενδυτές στις ΗΠΑ για την ανάκαμψη της Τουρκίας

«Λίγος» ο Αλμπαϊράκ δεν έπεισε τους επενδυτές στις ΗΠΑ για την ανάκαμψη της Τουρκίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, παρουσίασε λίγες μόνο, πειστικές λεπτομέρειες για το σχέδιό του για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας του και δεν κατάφερε να ενθουσιάσει τους επενδυτές σε ιδιωτική συνάντηση στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη, σύμφωνα με τέσσερα πρόσωπα που συμμετείχαν σε αυτήν, όπως μεταδίδει το Reuters.

Περίπου 400 επενδυτές συγκεντρώθηκαν σε ξενοδοχείο της Ουάσιγκτον, με δεκάδες εξ αυτών να στέκονται όρθιοι στο βάθος της αίθουσας, καθώς ο Αλμπαϊράκ και ο Τούρκος κεντρικός τραπεζίτης Μουράτ Τσετίνκαγια παρουσίαζαν τις βασικές παραμέτρους του μεταρρυθμιστικού πακέτου, που αποκάλυψε στην Κωνσταντινούπολη μια ημέρα νωρίτερα ο υπουργός.

Η θετική τους άποψη για την αναμενόμενη ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας από την ύφεση, δεν κατάφερε να έχει απήχηση, δήλωσαν οι πηγές, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Ένα από τα πρόσωπα αυτά δήλωσε στο Reuters, ότι ο Αλμπαϊράκ κατέδειξε την πρόσφατη υποχώρηση του πληθωρισμού και το βελτιωμένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ως επιχείρημα για να υποστηρίξει, ότι η Τουρκία τα πηγαίνει πολύ καλύτερα τώρα σε σχέση με τον Οκτώβριο, όταν αναδυόταν από την κρίση του νομίσματός της.

«Δεν νομίζω ότι έπεισε κανέναν, δεν πήγε καλά», δήλωσε ο επενδυτής, που παρακολούθησε το συνέδριο, το οποίο διοργάνωσε η επενδυτική τράπεζα JP Morgan.

Σύμφωνα με τον επενδυτή, η πιο ήπια στάση πολιτικής που πρόσφατα υιοθέτησαν η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (Fed) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και που έχει ενισχύσει και πάλι την τάση των επενδυτών για στοιχεία με ρίσκο, προσφέρει στήριξη στις τουρκικές αγορές.

Την Παρασκευή η τουρκική λίρα κατέγραψε πτώση 1,4%, ενώ ο γενικός δείκτης του τουρκικού χρηματιστηρίου υποχώρησε κατά 1%.

Το 2018 η λίρα κατέγραψε βουτιά περίπου 30%, με αποτέλεσμα η οικονομία να βυθιστεί σε ύφεση που θα μπορούσε να διαρκέσει έως το β΄ εξάμηνο της φετινής χρονιάς.

Σύμφωνα με αναλυτές, το πολυαναμενόμενο πακέτο μεταρρυθμίσεων της Τουρκίας, το οποίο επίσης περιελάμβανε δεσμεύσεις για τη φορολογία και τις εξαγωγές, δεν προέβλεπε μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις, που είναι απαραίτητες για την τόνωση της οικονομίας.

Τρεις από τους επενδυτές στην παρουσίαση στην Ουάσινγκτον δήλωσαν, ότι ο Αλμπαϊράκ επανέλαβε κυρίως το πακέτο μεταρρυθμίσεων, ενώ ο Τσετίνκαγια δεν μίλησε ιδιαίτερα κατά τη μία ώρα που διήρκησε η παρουσίαση.

«Δεν νομίζω ότι έφυγε κανείς έχοντας αλλάξει ιδέα για την Τουρκία ή έχοντας γίνει πιο αισιόδοξος για αυτήν, σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα», δήλωσε δεύτερος επενδυτής, ενώ αποχωρούσε από την αίθουσα.

Ένας τρίτος δήλωσε: «Υπήρχε η γενικότερη αίσθηση μεταξύ των επενδυτών, ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα, για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της Τουρκίας και δεν υπήρξε μεγάλη αλλαγή σε αυτό».

Αργά την Πέμπτη ο Αλμπαϊράκ έγραψε στο Twitter: «Εξηγήσαμε το πακέτο “Διαρθρωτικών Μεταρρυθμιστικών Μέτρων” και τις οικονομικές πολιτικές της νέας περιόδου στην συνάντηση επενδυτών που διοργάνωσε η JP Morgan».

Ο Τούρκος υπουργός είπε επίσης, ότι είχε συναντήσεις με «πολλά διεθνή funds στην Ουάσινγκτον».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr