Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το βουλγαρικό κόμμα ABV «ζηλεύει» τη Συμφωνία των Πρεσπών

Το βουλγαρικό κόμμα ABV «ζηλεύει» τη Συμφωνία των Πρεσπών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Επιστολή στην οποία ζητούνται ριζικές αλλαγές στις σχέσεις της Βουλγαρίας με τη Βόρεια Μακεδονία έδωσε ο επικεφαλής του κεντροαριστερού κόμματος ABV (Εναλλακτική για τη Βουλγαρική Αναγέννηση) Ρούμεν Πετκόφ στον Βούλγαρο πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ.

Στη συνάντηση με τον Μπορίσοφ παρέστησαν επίσης ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του «Συνασπισμού για τη Βουλγαρία» του οποίου ηγείται το ABV, καθηγητής Οικονομίας Μπογιάν Ντουράνκεφ, ο ακαδημαϊκός Ιστορίας Γκεόργκι Μάρκοφ και η επίκουρη καθηγήτρια Ιστορίας Μποριάνα Μπουζάσκα.

Στην επιστολή ζητείται από την κυβέρνηση να δώσει στους Βούλγαρους επιστήμονες που είναι μέλη της Κοινής επιτροπής για ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα λίστα με τα ζητήματα πάνω στα οποία η βουλγαρική πλευρά θέλει να καταλήξει σε συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και με τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Το κόμμα ABV είναι επίσης της άποψης ότι η Βουλγαρία πρέπει να υπογράψει παράρτημα της Συμφωνίας φιλίας, σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργασίας ή να υπογράψει νέα συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία.

Σύμφωνα με το κόμμα θεμελιώδη αρχή της νέας συμφωνίας πρέπει να είναι η κοινή ιστορία η οποία, κατά το κόμμα ABV, βασίζεται στη βουλγαρική συνείδηση της πλειοψηφίας του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Ρούμεν Πετκόφ έκανε επίσης δώρο στον Βούλγαρο πρωθυπουργό το βιβλίο «Η Εξέγερση του Ιλίντεν και της Μεταμόρφωσης του 1903 υπό το βλέμμα των Ευρωπαίων διπλωματών».

Ζήτησε επίσης αντίτυπα του εν λόγω βιβλίου να δοθούν σ’όλους τους Βούλγαρους βουλευτές του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Ρούμεν Πετκόφ χαρακτήρισε απαράδεκτη την κλοπή της ιστορίας, τονίζοντας ότι η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ πρέπει να εξαρτηθεί από την επίλυση όλων των εκκρεμών ζητημάτων.

Ως θετικό παράδειγμα σ’αυτή την σχέση ο αρχηγός του ABV ανέφερε την Ελλάδα και την Συμφωνία των Πρεσπών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Θεόδωρος Γκότσης: Η Κύπρος «δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία» του Κοσόβου

Το κατοχικό ψευδοκράτος των αποσχιστών στην Κύπρο πανηγυρίζει με τα «κατορθώματα» της Ντόρας Μπακογιάννη και της ΝΔ

Η Κασιμάτη καταψήφισε την πρόταση της Ντόρας να ενταχθεί το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Συνελήφθη με εντολή της Ειδικής Εισαγγελίας ο διορισμένος δήμαρχος Χειμάρρας Γκέργκι Γκόρο: Η σύλληψη έγινε μετά από καταγγελία του εκλεγμένου Φρέντη Μπελέρη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr