Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μάικ Πομπέο: «Εκ προθέσεως ασαφής» η ανακοίνωση του Ιράν για τα πυρηνικά

Μάικ Πομπέο: «Εκ προθέσεως ασαφής» η ανακοίνωση του Ιράν για τα πυρηνικά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η ανακοίνωση του Ιράν ότι θα παραβεί ορισμένες από τις υποχρεώσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμά του το 2015, είναι «εκ προθέσεως ασαφής», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ από το Λονδίνο.

«Νομίζω πως ήταν εκ προθέσεως ασαφής», δήλωσε ο Μάικ Πομπέο σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

«Πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποιες θα είναι πραγματικά οι ενέργειες του Ιράν», προτού αποφασιστεί μια αμερικανική απάντηση.

Οι Ιρανοί «έκαναν κάποιες δηλώσεις για τις ενέργειες τις οποίες προτίθενται να κάνουν ώστε να κάνουν τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει.

»Θα δούμε τι θα κάνουν στ΄ αλήθεια» προτού λάβουμε «τις σωστές αποφάσεις».

«Ενώ θα παρακολουθούμε τη δραστηριότητα του Ιράν, είμαι σίγουρος πως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα δράσουν από κοινού», είπε ακόμη ο Πομπέο.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ακόμη ότι συζήτησε με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία τον ειδικό μηχανισμό Instex (Εργαλείο για την Υποστήριξη των Εμπορικών Συναλλαγών) που δημιουργήθηκε από αυτές τις τρεις χώρες προκειμένου να συνεχίσουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να συναλλάσσονται με το Ιράν χωρίς να υπόκεινται σε κυρώσεις.

«Οι κυρώσεις που θέσαμε σε ισχύ περιλαμβάνουν όρους που επιτρέπουν την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας και ορισμένων προϊόντων στη χώρα», είπε.

«Είπαμε ότι όσο αυτός ο μηχανισμός χρησιμοποιείται με αυτό τον συγκεκριμένο σκοπό (…) δεν υπάρχει ψόγος.

»Αν οι συναλλαγές πάνε πιο πέρα (…) θα το εξετάσουμε, και σε αυτή την περίπτωση θα ληφθούν κυρώσεις σε βάρος των προσώπων που εμπλέκονται σε αυτή τη συναλλαγή», είπε ο Μάικ Πομπέο.

Νωρίτερα, η Γερμανία κάλεσε το Ιράν να σεβαστεί στο σύνολό της τη συμφωνία για τα πυρηνικά (JCPOA) μετά την απόφαση της Τεχεράνης να αναστείλει ορισμένες δεσμεύσεις της έναν χρόνο μετά την αποχώρηση της Ουάσιγκτον από τη συμφωνία.

«Ναι, θέλουμε να διατηρήσουμε την JCPOA. Εμείς, οι Ευρωπαίοι, οι Γερμανοί θα κάνουμε τη συνεισφορά μας και αναμένουμε ότι το Ιράν θα εφαρμόσει (τη συμφωνία) στο σύνολό της», δήλωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης είπε ακόμη πως η εργασία για τη δημιουργία ενός οχήματος ειδικού σκοπού για τις συναλλαγές με το Ιράν θα πάρει περισσότερο χρόνο απ΄ό,τι αναμενόταν.

«Αυτή τη στιγμή, τα τελευταία βήματα πρέπει να ληφθούν ώστε αυτή η επιχείρηση να μπορεί να λειτουργήσει — μεταξύ των οποίων, το Ιράν να κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες από την πλευρά του», είπε ο Ζάιμπερτ.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε από την πλευρά του πως η Γερμανία και οι υπόλοιπες χώρες που υπέγραψαν την JCPOA και παραμένουν στη συμφωνία «σέβονται πλήρως τις υποχρεώσεις τους» και «αναμένουν πως και το Ιράν θα πράξει το ίδιο».

«Η θέση μας παραμένει ότι θέλουμε να επιμείνουμε στη συμφωνία, ιδιαίτερα για να εμποδίσουμε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, τονίζοντας πως η συμφωνία είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια της Ευρώπης.

Εξάλλου, η Βρετανία δήλωσε πως είναι εξαιρετικά ανήσυχη για την ανακοίνωση του Ιράν και πως η Τεχεράνη μπορεί να αντιμετωπίσει κυρώσεις αν αποσυρθεί από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά της.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι εξαιτίας της ανακοίνωσης αυτής και καλούμε το Ιράν να συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις του βάσει της συμφωνίας και να μην κάνει βήματα που θα οδηγήσουν στην κλιμάκωση», δήλωσε εκπρόσωπος της πρωθυπουργού.

«Η JCPOA είναι μια κρίσιμη συμφωνία που καθιστά τον κόσμο ασφαλέστερο και θα διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνει σε ισχύ όσο το Ιράν στηρίζει αυτές τις δεσμεύσεις», συμπλήρωσε.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Μαρκ Φιλντ δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων πως η πυρηνική συμφωνία είναι «η μοναδική διαθέσιμη» και πως η Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις θέλουν την επιτυχία της, πρόσθεσε όμως πως η κίνηση της Τεχεράνης «είναι ένα ανεπιθύμητο βήμα».

«Σε αυτό το στάδιο, δεν συζητάμε για επαναφορά των κυρώσεων, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ήρθησαν βεβαίως ως αντάλλαγμα για τους περιορισμούς του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν», είπε.

«Αν το Ιράν σταματήσει να εκπληρώνει τις πυρηνικές δεσμεύσεις του, θα υπάρξουν ασφαλώς συνέπειες.

»Αλλά όσο το Ιράν τηρεί τις δεσμεύσεις του, το ίδιο θα πράξει και το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Κέιτ Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Επίσκεψη Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε σειρά συναντήσεων

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr