Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Βούλγαροι κάλεσαν για εξηγήσεις τον Τούρκο Πρέσβη μετά από απαράδεκτη απαίτηση του

Οι Βούλγαροι κάλεσαν για εξηγήσεις τον Τούρκο Πρέσβη μετά από απαράδεκτη απαίτηση του
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Νοτιοανατολικής Ευρώπης του υπουργείου Εξωτερικών Βουλγαρίας Ντεγιάν Κατράτσεφ συναντήθηκε με τον πρέσβη της Τουρκίας Χασάν Ουλουσόι, τη Δευτέρα στη Σόφια.

Το ΥΠΕΞ Βουλγαρίας κάλεσε, με εντολή της ΥΠΕΞ Εκατερίνα Ζαχάριεβα, τον Τούρκο πρέσβη, να δώσει εξηγήσεις, σχετικά με τις δηλώσεις του, περί ενθάρρυνσης, από τις Αρχές της Βουλγαρίας, της εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας, ως προϋπόθεση για τις τουρκικές επενδύσεις στη Βουλγαρία.

Τις εν λόγω δηλώσεις έκανε ο Ουλουσόι, στις 11 Μαΐου στη διάρκεια των εγκαινίων μιας εταιρείας ανταλλακτικών αυτοκινήτου, στην πόλη Κίρτζαλι που είναι επένδυση της τουρκικής Teklas.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του βουλγαρικού ΥΠΕΞ, στην συνάντηση η βουλγαρική πλευρά χαρακτήρισε πολιτικά απαράδεκτες τις δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη και σημείωσε ότι οι δηλώσεις του δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της Βουλγαρίας για φιλικές σχέσεις καλής γειτονίας.

Τόνισε, ότι οι τουρκικές επενδύσεις στη βουλγαρική οικονομία δεν πρέπει να συνδέονται με τις γνώσεις τουρκικής γλώσσας, αλλά με οικονομικά κριτήρια, στοιχεία παραμέτρους και δείκτες.

Η βουλγαρική πλευρά επεσήμανε επίσης, ότι οι Τούρκοι επενδυτές θα πρέπει να συμμορφωθούν με την επίσημη γλώσσα στη Βουλγαρία και ότι η καταλληλότερη λύση θα ήταν οι Τούρκοι επενδυτές να στηρίξουν την κατάρτιση των στελεχών τους, στη βουλγαρική γλώσσα.

Σημείωσε επίσης, ότι η εκμάθηση ξένων γλωσσών στη Βουλγαρία είναι θέμα ελεύθερης επιλογής των Βουλγάρων πολιτών, καθώς επίσης ότι στη χώρα υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ελεύθερη εκμάθηση ξένης γλώσσας.

Τέλος, η βουλγαρική πλευρά εξέφρασε την προσδοκία της, ότι η Τουρκία θα τηρήσει και στο μέλλον τις θεμελιώδεις αρχές των διμερών σχέσεων όπως η καλή γειτονία, η ισότητα, ο αμοιβαίος σεβασμός και η μη επέμβαση στα εσωτερικά.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Τουρκίας δήλωσε ότι τα λόγια του παρερμηνεύθηκαν από τα ΜΜΕ.

Έδωσε παράλληλα το γραπτό κείμενο της ομιλίας του, επισημαίνοντας ότι δεν απηύθυνε συστάσεις στις βουλγαρικές Αρχές για υποχρεωτική εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας.

Τόνισε ότι η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση επέμβασης στην εσωτερική πολιτική της Βουλγαρίας, και ότι ο βασικός του στόχος, είναι να εργαστεί προς όφελος των φιλικών και αμοιβαίως επωφελών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

26/3/1919 Εφημερίς «ΕΠΟΧΗ»: «Κάθε πόθος που πνίγεται με την βίαν και με την αγριότητα, ριζώνει βαθύτερα εις την ψυχήν του λαού»

Συνελήφθη με εντολή της Ειδικής Εισαγγελίας ο διορισμένος δήμαρχος Χειμάρρας Γκέργκι Γκόρο: Η σύλληψη έγινε μετά από καταγγελία του εκλεγμένου Φρέντη Μπελέρη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr