Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν έστειλε τεθωρακισμένα στους ισλαμιστές στη Λιβύη (φωτο)

Ο Ερντογάν έστειλε τεθωρακισμένα στους ισλαμιστές στη Λιβύη (φωτο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το ισλαμικό καθεστώς της Τουρκίας έστειλε με πλοίο τεθωρακισμένα στην ισλαμική κυβέρνηση της Τρίπολης, στη Λιβύη, που την πολιορκούν οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, του κοσμικού ηγέτη της Λιβύης, που φημίζεται ως εξολοθρευτής τζιχαντιστών και υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η πολιορκημένη στην Τρίπολη ισλαμική κυβέρνηση, που αυτοσυστήνεται ως Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), αποτελείται από στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και υποστηρίζεται από την Τουρκία και το Κατάρ.

Οι δυνάμεις της ισλαμικής κυβέρνησης της Λιβύης ανακοίνωσαν ότι έλαβαν δεκάδες θωρακισμένα ώστε να συνεχίσουν την προσπάθειά τους να απωθήσουν τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, οι οποίες εξαπέλυσαν επίθεση στις αρχές Απριλίου με σκοπό να καταλάβουν την πρωτεύουσα.

«Η ΚΕΕ παρέδωσε στις δυνάμεις της που υπερασπίζονται την Τρίπολη θωρακισμένα, πυρομαχικά και ποιοτικά όπλα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια ευρεία επιχείρηση προκειμένου να εξολοθρευτούν οι αντάρτες του εγκληματία πολέμου, του αντάρτη Χάφταρ», ανέφερε μέσω Facebook το γραφείο Τύπου των δυνάμεων που συμμετέχουν στο «ηφαίστειο της οργής», όπως έχει βαφτιστεί η αντεπίθεση των ομάδων που δηλώνουν πίστη στην ισλαμική κυβέρνηση.

Την ανάρτηση συνοδεύουν φωτογραφίες δεκάδων τεθωρακισμένων στο λιμάνι της Τρίπολης.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος των δυνάμεων της ισλαμικής ΚΕΕ επιβεβαίωσε την άφιξη ενισχύσεων, αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για την προέλευσή τους.

Άλλες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν θωρακισμένα να εκφορτώνονται από ένα φορτηγό πλοίο με όνομα Amazon.

Σύμφωνα με τον ειδικευμένο ιστότοπο Vesselfinder, το πλοίο αυτό υπό μολδαβική σημαία αναχώρησε από τη Σαμψούντα του Πόντου.

Τα θωρακισμένα μοιάζουν να είναι BMC Kirpi — τουρκικής κατασκευής.

Στη Λιβύη επιβάλλεται εμπάργκο όπλων από την εξέγερση του 2011, που ανέτρεψε το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι.

Όμως σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το εμπάργκο παραβιάζεται συστηματικά από τις διάφορες δυνάμεις που δρουν στη Λιβύη, όπου επικρατεί χάος εν μέσω της σύγκρουσης των αντίπαλων παρατάξεων για την εξουσία.

Ο στρατάρχης Χάφταρ και Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του οποίου ηγείται φέρεται να έχει λάβει στρατιωτική υποστήριξη, ιδίως δεκάδες θωρακισμένα και ελικόπτερα, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και από την Αίγυπτο.

Ο Χάφταρ κατηγορεί με τη σειρά του την Τουρκία και το Κατάρ ότι προμηθεύουν με όπλα τους αντιπάλους του.

Στην πιο πρόσφατη έκθεσή τους τον Σεπτέμβριο, ειδικοί του ΟΗΕ επιφορτισμένοι με την παρακολούθηση της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη κατέγραφαν τη «συνεχή αύξηση» του αριθμού των θωρακισμένων που έχουν στη διάθεσή τους οι δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ, κάτι που θα όφειλε να οδηγήσει σε έρευνα για την παραβίαση της απαγόρευσης πώλησης όπλων στη χώρα.

Ο LNA του στρατάρχη Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση της Βεγγάζης, εξαπέλυσε την 4η Απριλίου επίθεση για να κυριεύσει την πρωτεύουσα.

Αλλά οι δυνάμεις του βρέθηκαν αντιμέτωπες με σφοδρή αντίσταση από μέρους τζιχαντιστών που μάχονται στο πλευρό της ισλαμικής κυβέρνησης.

Στα πεδία των μαχών η κατάσταση παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητη εδώ κι εβδομάδες, αλλά οι μάχες συνεχίζονται σε νότια προάστια της Τρίπολης.

Τουλάχιστον 75.000 πολίτες έχουν εκτοπιστεί και τουλάχιστον 126 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, κατά τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Αδιανόητο ξύλο στον αγώνα Τραμπζονσπόρ-Φενέρμπαχτσε μεταξύ ποδοσφαιριστών και οπαδών στο γήπεδο (βίντεο)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr