Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Θα παραλάβουμε κανονικά τους ρωσικούς S-400

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Θα παραλάβουμε κανονικά τους ρωσικούς S-400
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το πρόγραμμα παράδοσης του ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 στην Τουρκία συνεχίζεται όπως έχει σχεδιαστεί, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, απορρίπτοντας τις πληροφορίες ότι η Άγκυρα εξετάζει μια καθυστέρηση στην παράδοση απαντώντας στις ανησυχίες των ΗΠΑ.

Η αγορά από την Τουρκία των ρωσικών συστημάτων έχει εντείνει τις ήδη τεταμένες σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ, που επισημαίνουν πως οι S-400 δεν είναι συμβατοί με το αμυντικό σύστημα της συμμαχίας και συνιστούν απειλή για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που αναμένεται να παραλάβει η Τουρκία.

Η Άγκυρα έχει προτείνει τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας για να αποτιμήσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει ότι θα επιβάλουν κυρώσεις, αν η Τουρκία συνεχίσει με τη συμφωνία.

Η Τουρκία έχει πει ότι ως μέλος του ΝΑΤΟ δεν αποτελεί απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις.

Τη Δευτέρα, το δίκτυο Haberturk μετέδωσε πως ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως η παράδοση των S-400 μπορεί να μην γίνει τον Ιούνιο, μήνα άφιξης των πυραύλων σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις της Τουρκίας, αλλά πρόσθεσε πως η συμφωνία είναι τελειωμένη.

Ο Ακσόι είπε πως η απόκτηση του συστήματος S-400 συνεχίζεται όπως έχει σχεδιαστεί και πως η προσφορά για την ομάδα εργασίας εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι.

«Τα δημοσιεύματα ορισμένων ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να καθυστερήσει την απόκτηση των S-400 έπειτα από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», ανέφερε σε μια δήλωση.

«Η διαδικασία της απόκτησης των S-400 από τη Ρωσία συνεχίζεται όπως έχει σχεδιαστεί».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σταμάτησαν στα τέλη Μαρτίου την παράδοση εξοπλισμού που συνδέεται με τα F-35 στην Τουρκία, η οποία είναι αγοραστής, αλλά και εταίρος στο πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών.

Η κίνηση ήταν το πρώτο συγκεκριμένο βήμα αυτού που μπορεί να είναι τελικά η πλήρης απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35.

Την Τρίτη, πηγές δήλωσαν στο Reuters πως οι Ηνωμένες Πολιτείες σκέπτονται σοβαρά να αναστείλουν την εκπαίδευση Τούρκων πιλότων για τα F-35 λόγω της απόφασης της Άγκυρας να συνεχίσει με τη συμφωνία για τους S-400.

Την επομένη, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν να συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Ιαπωνία τον ερχόμενο μήνα, ανέφερε η τουρκική προεδρία, προσθέτοντας πως ο Ερντογάν επανέλαβε στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν την προσφορά της Τουρκίας για την ομάδα εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Πόλεμος» ΕΕ–Ρωσίας στο διαδίκτυο – Ομάδες χάκερ ελεγχόμενες από τη Μόσχα

Προελαύνει η Ρωσία σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας του Κρεμλίνου

Τουρκία προς Ισραήλ: «Η αναστολή εμπορικών συναλλαγών θα συνεχιστεί μέχρι να εξασφαλιστεί κατάπαυση πυρός στη Γάζα»

Οι Γάλλοι υπολογίζουν ότι 150.000 Ρώσοι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία

Νετανιάχου σε Μπλίνκεν: Δεν πρόκειται να δεχτώ μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τον τερματισμό του πολέμου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr