Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Γερμανοί επιχειρούν να παρακάμψουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν

Οι Γερμανοί επιχειρούν να παρακάμψουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβεβαιώσεις ότι όλα τα προαπαιτούμενα για το ευρωπαϊκό σύστημα πληρωμών (Instex) με στόχο την παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ ισχύουν και πως σύντομα το σύστημα θα είναι λειτουργικό θα μεταβιβάσει εκ μέρους της Ε.Ε. ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας στον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί.

Εκτός από τον Ιρανό πρόεδρο, ο Μάας, ο οποίος βρίσκεται στην Τεχεράνη, θα συναντηθεί επίσης με τον ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προσπάθειας να παραμείνει στη ζωή η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν του 2015 και να αποκλιμακωθεί η ένταση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Στην προσπάθεια να μη λυγίσει η ιρανική οικονομία από τις σαρωτικές κυρώσεις των ΗΠΑ, αφότου η Ουάσιγκτον αποφάσισε να αποσυρθεί από τη συμφωνία του 2015, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία έχουν δημιουργήσει ένα κανάλι πληρωμών για συναλλαγές με το Ιράν, το Instex.

Στόχος των τριών χωρών να μεταπείσουν την Τεχεράνη, η οποία θέλει να αποσυρθεί από μέρος των δεσμεύσεών της βάσει της συμφωνίας.

Αν και απορρίπτει τα τελεσίγραφα, η Ε.Ε. εκφράζει την απόλυτη στήριξή της στη διεθνή συμφωνία, καθώς και την επιθυμία ΗΠΑ και Ιράν να αποφύγουν την κλιμάκωση της έντασης επί του θέματος.

Ομοίως, Κίνα και Ρωσία έχουν συστήσει σε όλες τις πλευρές αυτοσυγκράτηση, αλλά επιρρίπτουν ευθύνες για την επιδείνωση του κλίματος ολοκληρωτικά στις ΗΠΑ.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποια οικονομικά πλεονεκτήματα που υποσχεθήκαμε στο Ιράν και τα οποία είναι δύσκολο να υλοποιηθούν χωρίς τους Αμερικανούς», τόνισε σήμερα ο Μάας.

«Όμως πιστεύω ότι υπάρχουν πολιτικά και στρατηγικά συμφέροντα στη διατήρηση αυτής της συμφωνίας και άρα στον διάλογο με την Ευρώπη. Αυτό πρέπει να το αναγνωρίσει η Τεχεράνη», πρόσθεσε.

Η Τεχεράνη από την πλευρά της εκτιμά ότι η Ε.Ε. απέτυχε να διασώσει τη συμφωνία.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει απτά μέτρα από τους Ευρωπαίους για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Ιράν.

»Η Τεχεράνη δεν θα συζητήσει κανένα θέμα πέραν της πυρηνικής συμφωνίας», δήλωσε ο Αμπάς Μουσαβί εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ μπορεί να ζημιώσει τη Ρωσία στην Ουκρανία

H 45χρονη καθηγήτρια που πιάστηκε γυμνή με μαθητή, είναι παντρεμένη με κυβερνητικό αξιωματούχο

Τρομάζει η απάντηση του Ισραήλ – Φόβοι ότι μπορεί να στοχοποιήσει πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Ισραήλ-Πολεμικό Συμβούλιο: Απόφαση για «χτύπημα» κατά του Ιράν – Ίσως και τη Δευτέρα τα αντίποινα

Την έβγαλε για φαγητό, τη σκότωσε, τη διαμέλισε με πριόνι και την έκαψε

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr