Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Βουλγαρία ζητά «μερίδιο» από τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας που τον έχουμε «δικό μας»

Η Βουλγαρία ζητά «μερίδιο» από τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας που τον έχουμε «δικό μας»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Βουλγαρία, που δεν διαθέτει αξιόμαχη πολεμική αεροπορία στην παρούσα φάση, διεκδικεί να συμμετέχει στο μέλλον στην επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας.

Η Βόρεια Μακεδονία αυτή τη στιγμή τελεί αποκλειστικά υπό ελληνική προστασία.

Η Βουλγαρία, που διεκδικεί τον σλαβόφωνο πληθυσμό της χώρας ως «βουλγαρικό», θέλει και εκείνη να «πετά» στον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας.

Πρόκειται για σοβαρή εξέλιξη που η ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες τις 7ης Ιουλίου θα τη βρει μπροστά της.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα προχώρησε στη Συμφωνία των Πρεσπών όχι μόνο για να εξυπηρετήσει τους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς αλλά και τα ελληνικά συμφέροντα.

Η Βόρεια Μακεδονία, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αποτελεί πλέον γεωγραφική επέκταση της Ελλάδας, κάτι που αναγνωρίζουν και οι ΗΠΑ.

Η Βουλγαρία επιθυμεί «μερίδιο» από το οικόπεδο.

Ωστόσο, Βουλγαρία και Αλβανία είναι δύο χώρες που δυνητικά θα μπορούσαν να διαμελίσουν τη Βόρεια Μακεδονία.

Η Ελλάδα είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την εδαφική ακεραιότητα της μικρής χώρας.

Επίσης, ηγέτιδα δύναμη των Βαλκανίων είναι η Ελλάδα.

Η φίλη Βουλγαρία λοιπόν, η οποία διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τη Μόσχα, οφείλει να είναι πιο μετρημένη.

Τι λέει το ρεπορτάζ

Η Βουλγαρία, μέλος του ΝΑΤΟ, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του εναέριου χώρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, εάν συνάψει συμφωνία για την αγορά οκτώ F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ.

Είναι γνωστό, γράφουν βουλγαρικά Μέσα και αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο, ότι η φύλαξη του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας έχει αναληφθεί από την Ελλάδα.

Οι δηλώσεις του Μπορίσοφ δείχνουν την αναμενόμενη αντίδραση της Βουλγαρίας.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bgnes αναφέρει ότι η Βουλγαρία, η οποία είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ, προσπαθεί να αντικαταστήσει τα παλιά Mig-29 και να βελτιώσει την αεροπορία της σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πιθανή πώληση οκτώ αεροσκαφών F-16 στη Βουλγαρία με κόστος 1,67 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, η Βουλγαρία περιμένει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να τα πουλήσουν σε μια μειωμένη τιμή, δηλαδή στα 1,2 δισ. δολάρια.

«Μίλησα με τον συνάδελφό μου, Ζόραν Ζάεφ, την περασμένη εβδομάδα, για να φυλάξουμε τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας όταν φθάσουν τα νέα αεροσκάφη.

»Αυτό θα είναι καλό για αυτούς και για εμάς», είπε ο Μπορίσοφ.

Η επίσημη πρόταση των ΗΠΑ για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στη Βουλγαρία αναμένεται να φθάσει μέσα σε μια εβδομάδα, ανακοίνωσε ο ακροδεξιός υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ.

Η αναμενόμενη σύμβαση για τα F-16 Lockheed Martin Block 70 θα είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική προμήθεια του κράτους της Μαύρης Θάλασσας από το τέλος της κομμουνιστικής κυβέρνησης το 1989.

Η Βόρεια Μακεδονία ελπίζει να γίνει το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ τον επόμενο χρόνο και αναμένει επίσης σύντομα να δοθεί ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης με την ΕΕ, μετά τη συμφωνία με την Ελλάδα για αλλαγή του ονόματος της από το «Μακεδονία».

Η Ελλάδα μπλόκαρε στο παρελθόν τις προσπάθειες της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας να ενταχθεί στις δύο οργανώσεις, σημειώνει το δημοσίευμα της σκοπιανής Κουρίρ.

Να αναχαιτιστεί ο Βουλγαρισμός

Η Συμφωνία των Πρεσπών «αναχαιτίζει» πρωτίστως τον πανσλαβισμό και τις βλέψεις των συμμάχων μας Βουλγάρων σε «Μεγάλη Βουλγαρία».

Θα είναι τουλάχιστον εθνική αποτυχία, εάν όχι ήττα, εάν «μοιραστούμε» τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας με τη Βουλγαρία.

Η Ελλάδα, με 250 μαχητικά αεροσκάφη F-16, Μιράζ κι άλλα, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να «μοιράζεται» με τη Βουλγαρία όταν αποκτήσει οκτώ μόλις F-16.

Με οκτώ αεροπλάνα οι Βούλγαροι δεν μπορούν να φυλάξουν ούτε τα σύνορά τους με την Τουρκία, θέλουν να το παίζουν «μπαμπάδες» και στη Βόρεια Μακεδονία;

Στην παρούσα φάση η Βουλγαρία διαθέτει μόλις 16 στον αριθμό ρωσικά MiG-29, κληρονομιά του παρελθόντος της, τα οποία έχει εκσυγχρονίσει για να είναι συμβατά με το ΝΑΤΟ.

Ο καθένας στα Βαλκάνια οφείλει να γνωρίζει μέχρι που φτάνει το μπόι του και να απλώνει το χέρι του μέχρι εκεί που τον παίρνει.

Η Ελλάδα με τη Βουλγαρία είχαν «έντονο» παρελθόν. Σήμερα είμαστε καλοί φίλοι. Μπορούμε να γίνουμε και καλύτεροι, αρκεί ο κ. Μπορίσοφ να περιορίζεται στον ρόλο του.

Πρέπει να γίνει σαφές στη Βουλγαρία και από τους συμμάχους μας ότι ο εναέριος χώρος της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί ευθύνη της Ελλάδας και μόνο.

Οποιοδήποτε «στρατιωτική» εμπλοκή της Βουλγαρίας ή της Αλβανίας στη Βόρεια Μακεδονία μπορεί να δημιουργήσει αναταράξεις.

Βουλγαρία και Αλβανία, ως νέες χώρες στο ΝΑΤΟ, έχουν πολλά ακόμα να μάθουν σχετικά με την «κουλτούρα» της συμμαχίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Συνελήφθη με εντολή της Ειδικής Εισαγγελίας ο διορισμένος δήμαρχος Χειμάρρας Γκέργκι Γκόρο: Η σύλληψη έγινε μετά από καταγγελία του εκλεγμένου Φρέντη Μπελέρη

Ρωσία: «Είμαστε σε πόλεμο» – ISW: Η Μόσχα προετοιμάζεται για μεγάλη επίθεση στο ΝΑΤΟ

Ντόναλντ Τραμπ: Χάρη στις απειλές μου γέμισαν τα ταμεία του ΝΑΤΟ

Κατακραυγή για τον τραμπούκο Ράμα: Έσπρωξε γυναίκα δημοσιογράφο μπροστά στις κάμερες

Νίκος Δένδιας: Εξαιρετικό επίπεδο διμερούς αμυντικής σχέσης Ελλάδος–Μαυροβουνίου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr