Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιράν: Ο Τραμπ μας προειδοποίησε ότι θα επιτεθεί – Του είπαμε ότι θα οδηγήσει σε παγκόσμιο πόλεμο

Ιράν: Ο Τραμπ μας προειδοποίησε ότι θα επιτεθεί – Του είπαμε ότι θα οδηγήσει σε παγκόσμιο πόλεμο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μέσω του Ομάν προειδοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ την Τεχεράνη για επικείμενη επίθεση, υποστηρίζουν Ιρανοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνοντας εμμέσως το δημοσίευμα των «New York Times», σύμφωνα με το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος ενέκρινε την Πέμπτη στρατιωτικά πλήγματα εναντίον του Ιράν σε αντίποινα για την κατάρριψη του αμερικανικού drone, αλλά τα ακύρωσε την τελευταία στιγμή.

«Στο μήνυμά του, ο Τραμπ είπε πως είναι εναντίον κάθε είδους πολέμου με το Ιράν και πως ήθελε να μιλήσει στην Τεχεράνη για διάφορα θέματα…

»Έδωσε μια σύντομη χρονική προθεσμία για να του δώσουμε την απάντησή μας, αλλά η άμεση απάντηση του Ιράν ήταν πως εναπόκειται στον ανώτατο ηγέτη (Αγιατολάχ Αλί) Χαμενεΐ να αποφασίσει για το θέμα αυτό», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους στο Reuters.

«Καταστήσαμε σαφές ότι ο ηγέτης είναι αντίθετος σε οποιεσδήποτε συνομιλίες, αλλά το μήνυμα θα διαβιβαστεί σε εκείνον για να πάρει μια απόφαση…

»Ωστόσο, είπαμε στον αξιωματούχο του Ομάν πως οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του Ιράν θα έχει περιφερειακές και διεθνείς συνέπειες», δήλωσε δεύτερος αξιωματούχος.

Έπειτα από εβδομάδες αυξανόμενης έντασης εν μέσω επιθέσεων σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο, το Ιράν δήλωσε την Πέμπτη ότι κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο στρατιωτικό αεροσκάφος επιτήρησης των ΗΠΑ, αυξάνοντας τους φόβους για μια ανοικτή στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο αντιπάλων.

Επικαλούμενοι υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, οι «New York Times» ανέφεραν πως πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ ήταν έτοιμα να απογειωθούν και τα πλοία είχαν λάβει θέση αλλά δεν εκτοξεύτηκαν τελικά πύραυλοι. Οι στόχοι περιλάμβαναν ιρανικά ραντάρ και συστοιχίες πυραύλων.

Παραμένει ακόμη άγνωστο εάν έχει αποφασιστεί τα πλήγματα να πραγματοποιηθούν σε κατοπινό χρόνο.

Άγνωστο επίσης παραμένει εάν η ακύρωση των επιδρομών οφείλεται στο ότι ο Τραμπ άλλαξε γνώμη ή στο ότι η κυβέρνηση είχε επιφυλάξεις που αφορούσαν τον εφοδιασμό ή τη στρατηγική της στρατιωτικής επιχείρησης.

Στον απόηχο της έντασης αυτής στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Τεχεράνης, η ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ πρώτη εξέδωσε χθες κατεπείγουσα ειδοποίηση με την οποία απαγορεύει σε όλες τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες να εκτελούν πτήσεις που περνούν από τμήματα μιας περιοχής πάνω από τη θάλασσα στο Στενά του Oρμούζ και στον Κόλπο του Ομάν.

Σήμερα Παρασκευή, διεθνείς αεροπορικές εταιρείες, η Malaysia Airlines, η αυστραλιανή Quantas, η Singapore Airlines και η ολλανδική KLM, δήλωσαν ότι επανασχεδιάζουν τα δρομολόγιά τους προκειμένου να αποφύγουν την περιοχή μέχρι νεωτέρας.

Η British Airways ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι θα συμμορφωθεί με τις οδηγίες από την αμερικανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας.

«Οι ομάδες ασφαλείας μας βρίσκονται σε συνεχή επαφή με Αρχές σε όλο τον κόσμο στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης αξιολόγησης κινδύνων για κάθε δρομολόγιο που πραγματοποιούμε», δήλωσε εκπρόσωπος της British Airways.

Εκπρόσωπος της Lufthansa δήλωσε ότι τα αεροσκάφη της εταιρείας αποφεύγουν από χθες τα Στενά του Ορμούζ, προσθέτοντας ότι σήμερα η εταιρεία επέκτεινε τη ζώνη στην οποία δεν πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από το Ιράν, αν και συνεχίζει να πετά προς την πρωτεύουσα Τεχεράνη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Wall Street Journal: Ο Πούτιν δεν διέταξε τη δολοφονία του Ναβάλνι

Ελληνοαμερικανοί βουλευτές ζητούν να εμποδιστεί ένας ισλαμιστικός στολίσκος με προορισμό τη Γάζα

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Ο φαφλατάς Ερντογάν διαδίδει ότι εκείνος «ακύρωσε» με τον Μπάιντεν

Νέα κρίση στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις; – Ο Ερντογάν ανέβαλε τη συνάντηση του με τον Μπάιντεν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr