Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Στην Αλβανία οι πολιτικοί είναι λέοντες και λαγοί μπροστά στην Ελλάδα»

«Στην Αλβανία οι πολιτικοί είναι λέοντες και λαγοί μπροστά στην Ελλάδα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Στην Αλβανία παριστάνουν τους λέοντες και τους λαγούς μπροστά στην Ελλάδα» κατηγόρησε την αλβανική πολιτική τάξη ο ηγέτης των Αλβανοτσάμηδων Σπετίμ Ιντρίζι.

Το Σάββατο το κόμμα των Αλβανοτσάμηδων, το ακροδεξιό PDIU και ο σύλλογος «Τσαμουριά», διοργάνωσαν «προσκύνημα» στο νεκροταφείο στην τοποθεσία «Καλόγερος» κοντά στη Κονίσπολη.

Οι ακροδεξιοί Αλβανοτσάμηδες με αυτό το «προσκύνημα» τιμούν την επέτειο της υποτιθέμενης «γενοκτονίας» πριν 75 χρόνια των παππούδων τους συνεργατών των ναζί.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του κόμματος των τσάμηδων Σπετίμ Ιντρίζι κατηγόρησε την αλβανική πολιτική τάξη.

Όπως τόνισε, συμπεριφέρεται σαν λέοντας στην Αλβανία και σαν λαγός μπροστά στην Ελλάδα.

Μια «χούφτα» ήταν οι Αλβανοτσάμηδες που άκουσαν τη μισαλλόδοξη και αλυτρωτική ομιλία του υμνητή των ναζιστών, Σπετίμ Ιντρίζι.

«Λαγοί μπροστά στην Ελλάδα»

«Εμείς ήμασταν μόνοι, ήμασταν αγκάθι στο μάτι κάθε καθεστώτος.

»Αγκάθι στο μάτι των πολιτικών τάξεων οι οποίες, ενώ μέσα στην Αλβανία συμπεριφέρονται σαν λέοντες, είναι λαγοί μπροστά στην Ελλάδα.

»Βλέπουμε και σήμερα τους πολιτικούς πώς αλληλοσυγκρούονται.

»Ο Ενβέρ Χότζα ήταν ο πρώτος που αποφάσισε να διαγράψει δια της σιωπής, την αλβανική αυτή επαρχία.

(σ.σ: Εννοεί την «Τσαμουριά», δηλαδή τη Θεσπρωτία την οποία ονομάζει αλβανική επαρχία).

»Αποπειράθηκε και το πέτυχε να αφήσει τους γονείς μας πολίτες δεύτερης κατηγορίας, στριμωγμένους σε μια γωνιά, χωρίς σχολείο, σε φτώχεια.

»Ενώ από ιδεολογικής άποψης, κατάπιε όλη την τραγωδία των τσάμηδων και έπλεκε τα εγκώμια και έγραψε το βιβλίο «Δύο φίλοι λαοί».

(σ.σ: Βιβλίο του Ε. Χότζα για τη φιλία του ελληνικού και αλβανικού λαού).

»Η “τσαμουριά” δεν ανήκει απλώς στους Αλβανούς της “τσαμουριάς”, η “τσαμουριά” ανήκει σε όλους τους Αλβανούς, από το Νις (σ.σ: πόλη Σερβίας) μέχρι την Πρέβεζα».

Στην κεντρική μας εικόνα αναδημοσιεύουμε φωτογραφία από την αλβανική ιστοσελίδα Ora News.

Πίσω από τον Ιντρίζι, διακρίνεται μια ονομαστική κατάσταση που υποτίθεται ότι είναι τα «ονόματα των θυμάτων της ελληνικής γενοκτονίας σε βάρος των Τσάμηδων».

Δηλητήριο έσταξε για τον Έντι Ράμα

O Ιντρίζι, γράφει η τσάμικη ιστοσελίδα 27.al, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ότι «δεν ήθελαν, το 2016 όταν έγινε η διοικητική μεταρρύθμιση, να υπήρχε ένας Δήμος των τσάμηδων, ο Δήμος Κονίσπολης.

»Αυτός ο Δήμος υπάρχει σήμερα χάρη στο κόμμα των τσάμηδων.

»Είναι αίσχος, που ο πρωθυπουργός της χώρας, που βρίσκεται για προεκλογική εκστρατεία στην Κονίσπολη, δεν πέρασε καν από δω για να καταθέσει λουλούδια στους τσάμηδες πεσόντες».

»Εμείς, όλοι μας, θα φύγουμε κάποια στιγμή, ο Δήμος της Κονίσπολης όμως», συνέχισε ο Ιντρίζι, «θα μείνει «ζωντανός».

Τσάμικο μπαλέτο

Ο Ιντρίζι, σημειώνει 27.al, τόνισε ότι στο πρόγραμμα που ο σύλλογος και το κόμμα των Αλβανοτσάμηδων είχαν καταρτίσει για την «επέτειο» προβλεπόταν και παράσταση που θα έδινε στα Τίρανα, ο όμιλος Μπαλέτου του Κοσσόβου με το έργο «Οσμαν Τάκα».

Ματαιώθηκε όμως, προσθέτει, λόγω της φορτισμένης πολιτικής ατμόσφαιρας στην Αλβανία.

Θα προσπαθήσουμε, δήλωσε, το έργο να ανέβει το Σεπτέμβριο στα Τίρανα.

Νεκροταφείο για «θύματα» Αλβανούς στην Ελλάδα

Εμείς, δήλωσε ο Ιντρίζι, θα ζητήσουμε, μέχρι τον τελευταίο τσάμη, «να αποδοθεί δικαιοσύνη για την “τσαμουριά”».

«Έχουμε», συνέχισε, «ένα ακόμα “αμανάτι”: Να ανεγείρουμε νεκροταφείο στην “τσαμουριά” (σ.σ: Δηλαδή στην Ελλάδα), για άλλα 2.900 θύματα Αλβανούς.

»Εμείς, συνέχισε, δουλεύουμε στην Αλβανία, το νου και την ψυχή μας όμως έχουμε στην “τσαμουριά”.

»Περίμενέ μας, μητέρα “τσαμουριά”, διότι αυτοί στους οποίους ανήκεις, είναι στην Αλβανία».

Οργή για τον Έντι Ράμα με την ελληνική σημαία

H Γ.Γ του κόμματος των τσάμηδων Μεσίλα Ντόντα, (σ.σ: Πρώην βουλευτής του ΔΚ), στην ομιλία της, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «τη στιγμή που εμείς τιμούμε τα θύματα της “τσαμουριάς”, ο πρωθυπουργός Ράμα κάνει προεκλογική εκστρατεία στην Φοινίκη με την ελληνική σημαία».

Ο Ράμα μιλώντας στη Φοινίκη με την ελληνική σημαία πίσω του.

Μεγάλη Αλβανία

«Η πατρίδα», συνέχισε, «είναι μία, ξεκινά από την Κόκκινη Μηλιά (σ.σ: Τοποθεσία στη Σερβία) και φθάνει μέχρι την Πρέβεζα».

Στην “εκδήλωση”, γράφει η ιστοσελίδα των τσάμηδων, «εκτός των Ιντρίζι και Ντόντα, συμμετείχαν στελέχη του συλλόγου “τσαμουριά”, συμμετείχε ο βουλευτής του κόμματος “Αυτοδιάθεση” του Κοσσόβου Λιμπουρν Αλίου, ο πρόεδρος του συλλόγου “τσαμουριά” του Κοσσόβου και πλήθος πολιτών».

Ο Αλίου ονειρεύεται αλβανοποίηση της Θεσπρωτίας

Ο Λιμπουρν Αλίου στην ομιλία του δήλωσε εκτός άλλων ότι «μια μέρα, τα όμορφα εκείνα μέρη (σ.σ: Εννοεί τη Θεσπρωτία), με την οργάνωσή μας, με την ισχύ μας, θα γεμίσουν πάλι με Αλβανούς τσάμηδες, και πέρα από τούτα εδώ τα βουνά».

Δεν εξήγησε πώς θα «γεμίσουν».

Ο αλβανικός πληθυσμός βρίσκεται υπό κατάρρευση, εξαιτίας της υπογεννητικότητας και της μετανάστευσης στη Δυτ. Ευρώπη.

Αλυτρωτική υστερία

Ο πρόεδρος του κόμματος των τσάμηδων Σπετίμ Ιντρίζι, σύμφωνα με ανάρτηση της ιστοσελίδας ora news, δήλωσε ότι «εκείνος που έχει επισκεφθεί την “τσαμουριά”, έχει διαπιστώσει ότι η γη εκείνη διψά ακόμα για τους προγόνους μας, έχει δει ερειπωμένα σπίτια, γη που έχουν αφήσει ακαλλιέργητη και αιωνόβιες ελιές που περιμένουν τους ιδιοκτήτες τους.

»Ο καθένας από μας που πήγε στην “τσαμουριά”, ζήτησε να βρει το σπίτι του, έτσι όπως τους τα διηγήθηκαν οι γονείς και οι παππούδες, και το βρήκε, διότι εκείνα είναι δικά μας σπίτια».

Επίθεση στα ελληνικά στρατιωτικά νεκροταφεία

Ο Ιντρίζι δήλωσε επίσης ότι το κόμμα του έχει ζητήσει από την κυβέρνηση, να αποδοθεί στο νεκροταφείο των τσάμηδων στην τοποθεσία Καλόγερος (σ.σ: Κοντά στο Μαυρομάτη), το καθεστώς του «Ιστορικού Κοιμητηρίου».

Παράλληλα, χαρακτήρισε τα κοιμητήρια των Ελλήνων «κοιμητήρια του αίσχους».

Ζητήσαμε επίσης, δήλωσε, κοιμητήρια και για εμάς τους Αλβανούς της “τσαμουριάς”, τα οποία να ανεγερθούν «στην “τσαμουριά”, για εκείνους που σκοτώθηκαν στα δικά τους εδάφη».

Συνεργάτες των ναζί

Μετά την ιταλική κατοχή της Αλβανίας το 1939, οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες χρησιμοποιήθηκαν ως όργανο προπαγάνδας από τους Ιταλούς για να δικαιολογήσουν την εισβολή στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής (1941-1944), η πλειοψηφία συντάχθηκε με τις δυνάμεις του άξονα με αλυτρωτικούς σκοπούς, για τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας».

Ως απόρροια των ακροτήτων που διαπράχθηκαν από Τσάμηδες εκείνο το διάστημα (1941-1943) σε συνεργασία με τις κατοχικές Αρχές, ο τοπικός χριστιανικός πληθυσμός είτε μεταναστεύει, είτε αντιστέκεται με τη δημιουργία μικρών αντιστασιακών ομάδων, ή εντάσσεται στο ΕΑΜ και στον ΕΔΕΣ.

Προς το τέλος του πολέμου ένας πολύ περιορισμένος αριθμός πρώην δοσίλογων Τσάμηδων εντάσσεται στον ΕΛΑΣ.

Στις 17-18 Αυγούστου του 1944 διεξήχθη η μάχη της Μενίνας που ήταν η σημαντικότερη που δόθηκε από τις αντιστασιακές δυνάμεις κατά των Γερμανών κατακτητών στην Ήπειρο.

Εκεί οι ενωμένες δυνάμεις του ΕΔΕΣ νίκησαν τους Γερμανούς.

Ανάμεσα στα θύματα καταμετρούνται και 86 νεκροί και αρκετοί αιχμάλωτοι ανάμεσα στους οποίους και 9 Τσάμηδες.

Διέφυγαν στην Αλβανία για να μη δικαστούν

Μετά το τέλος του πολέμου, ολόκληρος ο πληθυσμός των μουσουλμάνων Τσάμηδων διέφυγε στην Αλβανία, λόγω της δοσιλογικής δραστηριότητας με αμφότερες τις ιταλικές και γερμανικές κατοχικές Αρχές.

Οι περισσότεροι εγκαταστάθηκαν στην Αλβανία και μικρότερος αριθμός στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το σταλινικού τύπου καθεστώς της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλβανίας τους παραχώρησε σπίτια με σκοπό να διασπάσει τη συμπαγή παρουσία σε περιοχές που διαβιούσαν ελληνικοί πληθυσμοί (Βόρεια Ήπειρος).

Παράλληλα, περίπου 8.000 Έλληνες που ζούσαν στην Αλβανία, υπό καθεστώς πιέσεων, διέφυγαν στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο (1945-1946).

Στην Ελλάδα, από τους περίπου 20.000 Τσάμηδες που υπήρχαν προπολεμικά στην Θεσπρωτία, σύμφωνα με την απογραφή του 1951 είχαν παραμείνει μόνο 127.

Καταδικάστηκαν ως δωσίλογοι

Στις 23 Μαΐου 1945 το Ειδικό Δικαστήριο Δοσιλόγων Ιωαννίνων καταδίκασε ερήμην ομαδικά 1.930 Τσάμηδες, κλείνοντας οριστικά τον δρόμο του επαναπατρισμού τους.

Για την Ελλάδα δεν υφίσταται «τσάμικο» ζήτημα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νίκος Δένδιας: Εξαιρετικό επίπεδο διμερούς αμυντικής σχέσης Ελλάδος–Μαυροβουνίου

Δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα – Στη δεκάδα στον πληθωρισμό τροφίμων

Διπλωματικές πηγές για καταδίκη Μπελέρη: Οι Αλβανοί παραβίασαν το τεκμήριο της αθωότητας

Βορίδης για Μπελέρη: Η απόφαση της Αλβανίας οδηγεί την Ελλάδα σε βέτο

ΣΥΡΙΖΑ: Η καταδίκη Μπελέρη εγείρει σοβαρά ερωτηματικά, ιδιαίτερα μετά τις συστηματικές δημόσιες παρεμβάσεις της αλβανικής κυβέρνησης

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr