Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Μέρκελ επαίνεσε τη Συμφωνία των Πρεσπών ως παράδειγμα επίλυσης στα Δυτ. Βαλκάνια

Η Μέρκελ επαίνεσε τη Συμφωνία των Πρεσπών ως παράδειγμα επίλυσης στα Δυτ. Βαλκάνια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ως θετικό παράδειγμα επίλυσης διαφορών χαρακτήρισε η Άνγκελα Μέρκελ τη Συμφωνία των Πρεσπών, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της εν όψει της Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Παρασκευή.

«Οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων είναι γείτονές μας και έχουν προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν υλοποιήσουν όλες τις προϋποθέσεις» τόνισε, μεταξύ άλλων, η Καγκελάριος της Γερμανίας.

Παρ’ όλα αυτά, εκτίμησε ότι ο δρόμος είναι «ακόμη δύσβατος», καθώς «υπάρχουν κάποιες εντάσεις, τις οποίες πρέπει να υπερβούμε», ενώ «πρέπει να υλοποιηθεί ένας αριθμός υποχρεώσεων προκειμένου όλες οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων να πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ΕΕ».

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αναφερθεί στα θετικά παραδείγματα της περιοχής, παραπέμποντας στη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Ένα θετικό παράδειγμα είναι η επίλυση της διένεξης για το όνομα της χώρας, η οποία τώρα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία.

»Αυτή η διαμάχη διήρκεσε χρόνια και με το πολιτικό θάρρος τόσο του Βορειομακεδόνα Πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, όσο και του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, κατέστη δυνατό να επιλυθεί, ώστε τώρα να υπάρχει η προοπτική έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και να μπορεί ήδη να γίνει η ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η Μέρκελ.

Και συμπλήρωσε: «Αυτό το θετικό παράδειγμα πρέπει να μας ενθαρρύνει προκειμένου να επιλύσουμε τα προβλήματα και στη Βοσνία Ερζεγοβίνη και μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Καγκελαρίας, η Σύνοδος Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια θα πραγματοποιηθεί για πέμπτο διαδοχικό έτος, με τη συμμετοχή των χωρών της περιοχής, κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκπροσώπων των ευρωπαϊκών οργάνων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη – Δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Συνελήφθη με εντολή της Ειδικής Εισαγγελίας ο διορισμένος δήμαρχος Χειμάρρας Γκέργκι Γκόρο: Η σύλληψη έγινε μετά από καταγγελία του εκλεγμένου Φρέντη Μπελέρη

Ο Νίκος Δένδιας παρουσία του Λουίτζι Ντι Μάιο έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα για το πώς λύνουν τις διαφορές τους οι πολιτισμένες χώρες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr