Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έξι Τούρκοι στρατηγοί αιχμάλωτοι του στρατάρχη Χαφτάρ στη Λιβύη; (φωτο)

Έξι Τούρκοι στρατηγοί αιχμάλωτοι του στρατάρχη Χαφτάρ στη Λιβύη; (φωτο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τούρκοι στρατηγοί και πράκτορες είναι οι «Τούρκοι πολίτες» που συνέλαβε ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ.

Αυτό ισχυρίζονται λιβυκές πηγές και αναμετέδωσε, μέσω Twitter, ο Τούρκος αυτοεξόριστος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.

Οι συλληφθέντες, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται, εστάλησαν από το ισλαμικό καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Λιβύη ως «στρατιωτικοί σύμβουλοι» των τζιχαντιστικών συμμοριών που μάχονται στο πλευρό της ισλαμικής κυβέρνησης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που εδρεύει στην Τρίπολη.

Ο Χαλίφα Χαφτάρ και ο LNA είναι ο στρατός της κοσμικής κυβέρνησης της Βεγγάζης, στην Κυρηναϊκή, που υποστηρίζεται από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μάχεται για την εξάλειψη των ισλαμιστών και την εκδίωξη των Τούρκων από τη Λιβύη.

Η ισλαμική κυβέρνηση της Τρίπολης υποστηρίζεται από την Τουρκία και το Κατάρ.

Στην είδηση της σύλληψης έξι Τούρκων αντέδρασε έντονα την Κυριακή το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρθηκε γενικά και αόριστα σε «Τούρκους πολίτες».

«Η κράτηση έξι συμπολιτών μας από παράνομες πολιτοφυλακές που συνδέονται με τον Χάφταρ συνιστά πράξη βίας και πειρατείας.

»Περιμένουμε οι συμπολίτες μας να αφεθούν ελεύθεροι αμέσως.

»Αν δεν συμβεί αυτό, οι δυνάμεις του Χάφταρ θα γίνουν νόμιμοι στόχοι».

Είχε προηγηθεί η κήρυξη πολέμου της κυβέρνησης της Βεγγάζης στην Τουρκία.

Η αιχμαλωσία των έξι στρατιωτικών, εάν επιβεβαιωθεί, αποτελεί πρωτοφανή εξευτελισμό του τουρκικού στρατού.

Ποιοι είναι οι Τούρκοι πράκτορες που φέρεται να έπιασε ο Χαφτάρ

Εντυπωσιάζει ότι οι φερόμενοι ως αιχμαλωτισμένοι Τούρκοι πράκτορες πήγαν στη Λιβύη με τα κανονικά τους διαβατήρια.

Οι λιβυκές Αρχές της Βεγγάζης διέρρευσαν στη δημοσιότητα τα διαβατήρια των Τούρκων στρατηγών-πρακτόρων που λέγεται ότι αιχμαλώτισαν.

Είναι οι ακόλουθοι:

Επικεφαλής της ομάδας είναι ο υποστράτηγος Γιοκσέλ Καχία (Göksel Kahya), βοηθός β΄γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Αιχμάλωτος του LNA φέρεται να είναι ο επίσης υποστράτηγος Ιρφάν Οζσέρτ (İrfan Özsert), επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών του τουρκικού στρατού και γενικός γραμματέας του τουρκικού Γενικού Επιτελείου.

Ο Λεβέντ Εργούν (Levent Ergün), υποστράτηγος, είχε καταδικαστεί σε 13 χρόνια κάθειρξη για παράνομες μυστικές δραστηριότητες, αλλά απελευθερώθηκε από τον Ερντογάν, προήχθη σε υποστράτηγος και τον έστειλε στη Λιβύη.

Ο Ιλκάι Αλτιντάγ (İlkay Altındağ), που είχε φυλακιστεί για διαρροή απορρήτων εγγράφων και με την κατηγορία της κατασκοπίας, επίσης απελευθερώθηκε από το καθεστώς Ερντογάν και στάλθηκε με την ομάδα του στη Λιβύη, αφού πρώτα προήχθη σε ταξίαρχο το 2018. Είναι ειδικός στις… ειδικές επιχειρήσεις.

Αιχμάλωτος του LNA φέρεται να είναι και ο υποναύαρχος Γιουρσόι Τζαϊπινάρ (Gürsoy Çaypınar), επίσης καταδικασμένος σε 16 χρόνια φυλάκιση, που επίσης απελευθερώθηκε από τον Ερντογάν και τοποθετήθηκε επικεφαλής των αμφίβιων επιχειρήσεων του ναυτικού.

Ο έκτος είναι ακόμα ένα «αστέρι» του τουρκικού καθεστώτος.

Πρόκειται για τον ταξίαρχο Σελτζούκ Γιαβούζ (Selçuk Yavuz) που είχε εμπλακεί στην εισβολή στη Συρία. Διοικεί μονάδες καταδρομέων (κομάντο).

Όλοι αυτοί οι… υπεράνθρωποι σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες πιάστηκαν και κρατούνται αιχμάλωτοι από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χαλίφα Χαφτάρ, του εξολοθρευτή τζιχαντιστών.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, απάντησε την Κυριακή λέγοντας ότι η χώρα του θα απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση προέλθει από δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

«Θα υπάρξει πολύ υψηλό τίμημα για οποιαδήποτε εχθρική στάση ή επίθεση.

»Θα απαντήσουμε με τον πιο αποτελεσματικό και ισχυρό τρόπο», τόνισε ο υπουργός σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Την αναδημοσίευση από λιβυκές πηγές ότι έξι Τούρκοι στρατηγοί συνελήφθησαν στη Λιβύη, έκανε ο Τούρκος αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ στο Twitter:

Δείτε εδώ όλες τις αναρτήσεις του Μποζκούρτ

Οι Τούρκοι μιλάνε για ναυτικούς που… απελευθερώθηκαν

Μετά τη διάδοση της είδησης ότι συνελήφθησαν έξι Τούρκοι στρατηγοί, το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu σε τηλεγράφημά του, το οποίο αποδίδει σε πηγές, ισχυρίζεται ότι οι συλληφθέντες ήταν έξι Τούρκοι ναυτικοί, οι οποίοι απελευθερώθηκαν και επέστρεψαν στο πλοίο τους και στην εργασία τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το Ισλαμικό Κράτος σκότωσε 28 Σύρους στρατιώτες

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

Πολωνία: Συνελήφθη ύποπτος για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι σε συνεργασία με Ρώσους κατασκόπους

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr