Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Νετανιάχου ζητά να επιβληθούν αυτόματες κυρώσεις στο Ιράν

Ο Νετανιάχου ζητά να επιβληθούν αυτόματες κυρώσεις στο Ιράν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιράν, Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου,

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ζήτησε από τα ευρωπαϊκά κράτη να επιβάλουν «αυτόματες κυρώσεις» στο Ιράν, έπειτα από την γνωστοποίηση από την πλευρά της Τεχεράνης και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ότι η Ισλαμική Δημοκρατία υπερέβη το όριο των αποθεμάτων της σε εμπλουτισμένο ουράνιο που είχε τεθεί στη συμφωνία του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις.

«Το ξαναλέω ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα», τόνισε ο Νετανιάχου, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

«Σήμερα, καλώ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να παραμείνουν σταθεροί στις δεσμεύσεις τους.

»Δεσμευτήκατε να δράσετε τη στιγμή που το Ιράν παραβιάσει την πυρηνική συμφωνία, δεσμευτήκατε να ενεργοποιήσετε τον μηχανισμό για αυτόματες κυρώσεις που δημιουργήθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας (του ΟΗΕ)» δήλωσε. «Σας λέω λοιπόν: κάντε το».

Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης τόνισε στο πρακτορείο Reuters ότι ένας μηχανισμός με βάση τη συμφωνία για την αντιμετώπιση «ασυνεπειών» υφίσταται και θα τεθεί σε μια κοινή επιτροπή των υπογραφουσών χωρών (της συμφωνίας) για τον καθορισμό των επόμενων βημάτων.

Το Ιράν θα εμπλουτίσει ουράνιο άνω του 3,67% σχάσιμης καθαρότητας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, αν οι ευρωπαϊκές χώρες δεν καταφέρουν να διασώσουν την πυρηνική συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015 ανάμεσα στο Ιράν και στις παγκόσμιες δυνάμεις.

Το επίπεδο του 3,67% είναι εκείνο που θεωρείται κατάλληλο για τη δημιουργία πυρηνικής ενέργειας για πολιτικούς σκοπούς.

Πάνω από το επίπεδο αυτό θα είναι το πρώτο βήμα σε μια διαδικασία που θα μπορούσε τελικά να τεθεί για την παραγωγή πιο υψηλά επεξεργασμένου υλικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια πυρηνική κεφαλή. Το Ιράν αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέδια για κατασκευή ατομικής βόμβας.

«Το επόμενο βήμα μας θα είναι να εμπλουτίσουμε ουράνιο πέραν του 3,67% που επιτρέπεται βάσει της συμφωνίας», είπε ο Ζαρίφ, σύμφωνα με την ιρανική κρατική ραδιοτηλεόραση IRIB.

«Οι Ευρωπαίοι απέτυχαν να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους για προστασία των συμφερόντων του Ιράν βάσει της συμφωνίας», πρόσθεσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ισραηλινός αξιωματούχος με παράδειγμα από την Παλαιά Διαθήκη εξήγησε το πλήγμα του Ισραήλ στο Ιράν

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

Τι ακολουθεί μετά το ισραηλινό χτύπημα-απάντηση στο Ιράν

Το Ισραήλ απάντησε στο Ιράν «οφθαλμόν αντί οφθαλμού»

Το Ισραήλ πραγματοποίησε πυραυλική επίθεση στο Ιράν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr