Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ιράν υπερέβη το όριο των αποθεμάτων του σε εμπλουτισμένο ουράνιο

Το Ιράν υπερέβη το όριο των αποθεμάτων του σε εμπλουτισμένο ουράνιο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιράν, Πυρηνικά Όπλα, Πυρηνική Ενέργεια,

Το Ιράν υπερέβη το όριο των αποθεμάτων του σε εμπλουτισμένο ουράνιο που είχε τεθεί στη συμφωνία του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA, αψηφώντας μια προειδοποίηση των ευρωπαϊκών χωρών που συνυπέγραψαν τη συμφωνία να επιμείνει σε αυτήν παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ζαρίφ επιβεβαίωσε πως το Ιράν υπερέβη το σχετικό όριο των 300 κιλών εξαφθοριούχου ουρανίου (UF6), αλλά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί είπε πως τα βήματα του Ιράν για τη μείωση των δεσμεύσεών του βάσει της πυρηνικής συμφωνίας είναι «αναστρέψιμα».

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) επιβεβαίωσε πως το Ιράν έκανε πράξη την απειλή του να παραβιάσει ένα όριο που είχε κεντρική σημασία στην πυρηνική συμφωνία του με τις μεγάλες δυνάμεις, συσσωρεύοντας περισσότερο εμπλουτισμένο ουράνιο από εκείνο που επιτρεπόταν βάσει της συμφωνίας.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως ο Γενικός Διευθυντής της IAEA Γιουκίγια Αμάνο ενημέρωσε το Συμβούλιο Κυβερνητών πως η Υπηρεσία επαλήθευσε την 1η Ιουλίου πως τα συνολικά αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν υπερέβησαν (το όριο της συμφωνίας)», ανέφερε σε μια δήλωση εκπρόσωπος της IAEA.

Έκθεση της IAEA που στάλθηκε στα κράτη μέλη και περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters αναφέρει ότι τα αποθέματα του Ιράν ήταν 205 κιλά, δηλαδή είχαν υπερβεί το όριο των 202,8 κιλών.

Ο εμπλουτισμός ουρανίου σε ένα χαμηλό επίπεδο 3,6% σχάσιμου υλικού είναι το πρώτο βήμα σε μια διαδικασία που θα επιτρέψει τελικά στο Ιράν να συσσωρεύσει αρκετό ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού προκειμένου να κατασκευάσει μια πυρηνική κεφαλή.

Την περασμένη Τετάρτη, η IAEA επιβεβαίωσε πως το Ιράν είχε περίπου 200 κιλά ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού, μόλις κάτω από το όριο των 202,8 κιλών, δήλωσαν στο Reuters τρεις διπλωμάτες που παρακολουθούν την εργασία της υπηρεσίας.

Έπειτα από συνομιλίες την Παρασκευή στη Βιέννη, το Ιράν δήλωσε πως οι ευρωπαϊκές χώρες προσέφεραν τόσο λίγα όσον αφορά την εμπορική βοήθεια ώστε να πειστεί να εγκαταλείψει το σχέδιό του να υπερβεί το όριο ως απάντηση στην απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πέρυσι να εγκαταλείψει τη συμφωνία και να επιβάλει και πάλι οικονομικές κυρώσεις.

Ο Μουσαβί κάλεσε τη Δευτέρα τους Ευρωπαίους να εντείνουν τις προσπάθειές τους:

«Ο χρόνος τελειώνει προκειμένου να διασώσουν τη συμφωνία», δήλωσε ο Μουσαβί, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Εξάλλου, η Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του Ιράν ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει σύντομα έκθεση για την υπέρβαση του ορίου αποθεμάτων εμπλουτισμένου ουρανίου που ορίστηκε στην πυρηνική συμφωνία ορόσημο του 2015, σύμφωνα με το ημικρατικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Το Fars δεν μετέδωσε οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία σχετικά με το τι μπορεί να περιλαμβάνει η έκθεση ούτε με το πότε μπορεί να εκδοθεί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πούτιν: Η Ρωσία από τεχνική άποψη είναι έτοιμη για πυρηνικό πόλεμο

Κοινή ναυτική άσκηση Ρωσίας, Ιράν και Κίνας στον βόρειο Ινδικό ωκεανό

Το Ιράν εκτέλεσε «πράκτορα» του Ισραήλ

Γκρεγκ Ρόμαν: Η Τουρκία δεν είναι σύμμαχος – Είναι ντροπή να είναι μέλος του ΝΑΤΟ

Πότε και γιατί ο Πούτιν θα ξεκινούσε πυρηνικό πόλεμο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr