Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τζόνσον έστειλε επιστολή στον Τουσκ με νέες προτάσεις για τη μετά Brexit εποχή

Ο Τζόνσον έστειλε επιστολή στον Τουσκ με νέες προτάσεις για τη μετά Brexit εποχή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ απέστειλε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον στην οποία, μεταξύ άλλων, του ζητά να υπάρξει αντικατάσταση του περίφημου backstop (τι θα ισχύει για τα σύνορα Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας) με κάποιες εναλλακτικές λύσεις.

Στην επιστολή που δημοσίευσε το γραφείο του, ο Τζόνσον επανέλαβε τα αίτημά του για το backstop – μία ειδική συμφωνία ασφαλείας ώστε να αποφευχθεί η επιστροφή «σκληρών» συνόρων στην Ιρλανδία – προκειμένου να λύσει ένα από τα προβλήματα της συμφωνίας που είχε υπογράψει η προκάτοχός του Τερέζα Μ’ει με την Ένωση.

Ο Τζόνσον, ο οποίος έχει υποσχεθεί να αποσυρθεί η Βρετανία από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία, δήλωσε ότι πίστευε ότι ήταν δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία και ότι έτσι έγινε η «κυριότερη προτεραιότητα» της κυβέρνησής του.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ έχουν ήδη συμφωνήσει ότι εναλλακτικές ρυθμίσεις μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης.

Ως εκ τούτου προτείνω να αντικατασταθεί το backstop με τη δέσμευση να τεθούν σε εφαρμογή τέτοιες ρυθμίσεις όσο το δυνατόν πιο σύντομα πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου, ως μέρος της μελλοντικής σχέσης», αναφέρει στην επιστολή του ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Τζόνσον πρόσθεσε ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να εξετάσει «εποικοδομητικά και ευέλικτα» τις δεσμεύσεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εμπιστοσύνη για το τι θα συμβεί εάν τέτοιες ρυθμίσεις δεν είχαν εφαρμοστεί πλήρως στο τέλος αυτής της περιόδου.

Το backstop θα υποχρέωνε τη Βρετανία να συμμορφωθεί με ορισμένους κανόνες της ΕΕ εάν δεν μπορούσε να βρεθεί κανένας άλλος τρόπος για να διατηρηθεί ανοιχτό το χερσαίο σύνορο μεταξύ της βρετανικής περιοχής της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.

Το Δουβλίνο αναφέρει ότι αυτό είναι σημαντικό για τη διατήρηση της ειρήνης στο νησί.

Στην επιστολή του, υποστηρίζει ότι το backstop αποτελεί μία μη βιώσιμη συμφωνία και ότι ήταν «αντιδημοκρατική και ασυμβίβαστη με τα κυριαρχικά δικαιώματα του βρετανικού κράτους».

«Η κυβέρνηση δεν θα εγκαταστήσει υποδομές ελέγχου στα σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.

Θα χαρούμε να αποδεχτούμε μια νομικά δεσμευτική δέσμευση προς αυτή την κατεύθυνση και ελπίζουμε ότι η ΕΕ ακολουθήσει το παράδειγμά μας», προστίθεται στην επιστολή.

Η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής πει ότι η συμφωνία αποχώρησης δεν μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζόνσον πρόκειται να πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό ως πρωθυπουργός αυτήν την εβδομάδα για να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο.

«Δεν υπάρχει πολύς χρόνος.Αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να κινηθεί γρήγορα και, δεδομένου των κοινών συμφερόντων, ελπίζω ότι η ΕΕ θα είναι έτοιμη να πράξει το ίδιο», καταλήγει ο Τζόνσον στην επιστολή του προς τον Τουσκ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο φιλότουρκος «τενεκές» Μπορέλ θέλει να στείλουμε αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

DW: Ζυγίζει μάλλον ακόμη την κατάσταση η Άγκυρα για τη Μέση Ανατολή

Αμερικανοί και Βρετανοί κατέρριψαν περισσότερα από 100 ιρανικά ντρόουν

Το Ιράν έτοιμο να χτυπήσει το Ισραήλ – Κίνδυνος κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr