Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στην Αλβανία επιστρέφουν τζιχαντιστές – Τους στέλνει πίσω η Τουρκία

Στην Αλβανία επιστρέφουν τζιχαντιστές – Τους στέλνει πίσω η Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τζιχαντιστές από την Αλβανία και το Κόσοβο κρατούνται στη Συρία. Ορισμένοι κατάφεραν να αποδράσουν τις προηγούμενες ημέρες. Ο Τούρκος πρεσβευτής στην Αλβανία δεσμεύτηκε ότι οι Αλβανοί τζιχαντιστές θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Απόδραση Κοσοβάρων

Αλβανίδες από το Κόσοβο με τα παιδιά τους, μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS), είναι μεταξύ εκείνων που κατάφεραν να αποδράσουν από τη φύλαξη των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία εξαιτίας μιας τουρκικής επίθεσης.

Αυτό βεβαίωσε στο Balkan Insight ο Μπέντρι Ελέζι, πρώην Αλβανός τζιχαντιστής που πολέμησε στον εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας και τώρα ηγείται μιας προσπάθειας για επαναπατρισμό στο Κόσοβο γυναικόπαιδων από τη Συρία.

Περίπου 25 γυναικόπαιδα από το Κόσοβο, συγγενείς τρομοκρατών, κατάφεραν να αποδράσουν από τους καταυλισμούς κοντά στο Αλ Χολ και στην Αΐν Ίσα, σύμφωνα με τον πρώην τζιχαντιστή Ελέζι, που σήμερα συστήνεται ως διευθυντής σπουδών ασφαλείας στο Ινστιτούτο του Κοσόβου για Διεθνείς Σπουδές (εντυπωσιακός τίτλος, μάλλον πρόκειται για κάποια οργάνωση επιπέδου συνοικιακού φροντιστηρίου).

«Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα σύνορα με την Τουρκία, ελπίζοντας να περάσουν και τελικά να γυρίσουν σπίτι», δήλωνε ο Ελέζι στα μέσα της εβδομάδας.

«Η κυβέρνηση του Κοσόβου πρέπει να είναι σε επαφή με την Τουρκία και να τους φέρει πίσω.

»Κάνοντας αυτό είναι ένα μικρότερο ρίσκο, το μεγαλύτερο είναι αυτές οι γυναίκες και τα παιδιά να ενωθούν ξανά με το Ισλαμικό Κράτος», πρόσθεσε.

Πόσοι Αλβανοί γυναικόπαιδα στη Συρία;

Πριν την έναρξη της τουρκικής εισβολής στο συριακό Κουρδιστάν, περισσότερες από 50 γυναίκες και παιδιά από το Κόσοβο και περίπου 52 από την Αλβανία βρίσκονταν στους καταυλισμούς των φιλοτζιχαντιστών.

Σχεδόν όλα τα γυναικόπαιδα από την Αλβανία ζούνε στον καταυλισμό Αλ Χολ.

Οι Κοσοβάροι Αλβανοί βρίσκονται στους καταυλισμούς της Αλ Ροτζ και της Αΐν Ίσα.

Στις 20 Απριλίου φέτος το Κόσοβο πήρε από τη Συρία 110 πολίτες του. Ήταν 32 γυναίκες, 74 παιδιά και τέσσερις άνδρες.

Δεν πήρε όμως όλο τον κόσμο του από τη Συρία.

Στην Αλβανία ένας συγγενής δύο που ζουν στους καταυλισμούς αυτούς απηύθυνε έκκληση στον Έντι Ράμα να βοηθήσει να επιστρέψουν.

«Η απάντηση που πήρα ήταν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα από τη στιγμή που το ζήτημα είναι σύνθετο και χρειάζεται να συντονιστούν και με άλλα κράτη», λέει ο Τζετάν Νετζιόνι, που προσπαθεί να φέρει πίσω τον ανιψιό και την ανιψιά του.

Αναφέρθηκε και στα μηνύματα που του έστειλαν τη Δευτέρα:

«Η ανιψιά μου Εύα μού έγραψε από το Αλ Χολ ότι τα πράγματα δεν είναι καλά καθόλου και δεν έχω καθόλου εικόνα τι θα φέρει το μέλλον», είπε.

Ο Τούρκος πρέσβης, ο «καλός άνθρωπος»

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στα Τίρανα, Μουράτ Αχμέτ Γιορκούκ, δήλωσε τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου ότι ο επαναπατρισμός των τζιχαντιστών μαχητών και γυναικόπαιδων από τη Συρία είναι προτεραιότητα.

Ο Τούρκος πρεσβευτής πρόσθεσε ότι η Τουρκία ανταλλάσσει πληροφορίες με την αλβανική κυβέρνηση, δίχως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Διπλωματικές πηγές: Ο Ερντογάν διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια για την Κύπρο και προσβάλει τις μνήμες των θυμάτων

Οι γαλλικές Αρχές απέλασαν ιμάμη που υποστήριζε τους τζιχαντιστές – Το κήρυγμα μίσους

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr