Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στη Γερμανία ο Πόμπεο – Τι συζήτησε με τον Χάικο Μάας

Στη Γερμανία ο Πόμπεο – Τι συζήτησε με τον Χάικο Μάας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο ρόλος της διατλαντικής συμμαχίας υπήρξε κρίσιμος για την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου πριν από 30 χρόνια και παραμένει επίκαιρος μέχρι σήμερα, συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και των ΗΠΑ Χάικο Μάας και Μάικ Πόμπεο, εκφράζοντας την αντίθεσή τους προς την κρίση που διατύπωσε νωρίτερα την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος χαρακτήρισε την Συμμαχία «εγκεφαλικά νεκρή».

Μιλώντας στον Τύπο από την Λειψία, μετά την επίσκεψή τους στο χωριό Μεντλαρόιτ, το λεγόμενο και «μικρό Βερολίνο», καθώς κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ήταν μοιρασμένο μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας, ο κ. Πόμπεο, ο οποίος το 1989 υπηρετούσε στην ίδια περιοχή ως μέλος των αμερικανικών ενόπλων στην Γερμανία, τόνισε ότι «ήταν η θαυμάσια δουλειά των δημοκρατικών κρατών που έφερε την ελευθερία και έβγαλε εκατομμύρια ανθρώπους από πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες».

Νομίζω ότι «το ΝΑΤΟ παραμένει μια σημαντική, κρίσιμη – πιθανόν ιστορικά μια από τις πιο κρίσιμες – στρατηγικές εταιρικές σχέσεις της ιστορίας», δήλωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τον κ. Μάας να προσθέτει ότι δεν θεωρεί το ΝΑΤΟ εγκεφαλικά νεκρό και να επαναλαμβάνει ότι παραμένει προσηλωμένος στην διεθνή συνεργασία, περιγράφοντας τις ΗΠΑ ως τον «σημαντικότερο εταίρο της Ευρώπης και της Γερμανίας εκτός Ευρώπης».

Ο κ. Πομπέο από την πλευρά του εξήρε τον ρόλο της Γερμανίας στην επίλυση διεθνών διενέξεων, κάνοντας λόγο για έναν «καταπληκτικό» εταίρο. «Έχουμε τις ίδιες αρχές, τις ίδιες ανησυχίες. Περιστασιακά έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις. Αυτά συμβαίνουν μεταξύ φίλων και συμμάχων» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Προηγουμένως ο κ. Μάας είχε σημειώσει ότι η γερμανική εξωτερική πολιτική είναι αυτή την εποχή πολύ πιο ενεργή σε διεθνές επίπεδο από ό,τι εδώ και χρόνια.

«Ξέρουμε ότι υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες από την Γερμανία και με την συμμετοχή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν μεγαλώσει ακόμη περισσότερο.

Και θέλουμε να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προσδοκίες», δήλωσε ο κ. Μάας, ο οποίος απόψε αναγνώρισε ευθέως τον ρόλο των ΗΠΑ στην επανένωση της Γερμανίας.

«Χωρίς την ηγετική δύναμη της Αμερικής δεν θα υπήρχε επανένωση. Μας συνδέει μαζί σας μεγάλη εγγύτητα και μεγάλη ευγνωμοσύνη.

»Οφείλουμε σε σας την ελευθερία και την ενότητά μας», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος σε πρόσφατο άρθρο του είχε αναφερθεί ονομαστικά μόνο στην συνεισφορά του Ρώσου ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ενώ είχε συμπεριλάβει τις ΗΠΑ στους «δυτικούς συμμάχους», προκαλώντας αντιδράσεις.

Ο κ. Πόμπεο έφθασε το βράδυ της; Τετάρτης στην Νυρεμβέργη και το πρωί της Πέμπτης επισκέφθηκε αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή Γκράφενβερ. Αργότερα επισκέφθηκε το Μέντλαρόιτ, όπου μαζί με τον κ. Μάας διέσχισαν την γέφυρα που κάποτε χώριζε το χωριό και συναντήθηκαν με φοιτητές.

Ο Ούβε Σβάμπε, ένας από τους πρωταγωνιστές των διαδηλώσεων του 1989 στην Λειψία αρνήθηκε πάντως να συναντηθεί μαζί του, επισημαίνοντας ότι η τρέχουσα εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ «έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους για τους οποίους οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους πριν από 30 χρόνια».

Την Παρασκευή ο Πόμπεο θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, τον Αντικαγκελάριο Όλαφ Σολτς και την υπουργό Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Μάας: Σημαντικός εταίρος η Τουρκία παρά τις διαφορές μας

Παρ’ όλες τις διαφορές που έχουμε αυτή την εποχή με την Άγκυρα, η Τουρκία παραμένει σημαντικός εταίρος στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, τονίζοντας ότι «το παράθυρο διαλόγου πρέπει να παραμείνει ανοιχτό».

Να μην αναλάβουν δράση που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή κάλεσε ο Αμερικανός ομόλογός του Μάικ Πομπέο την Τουρκία, την Ρωσία και το συριακό καθεστώς.

«Συζητήσαμε σχετικά με τις διαφορές μας αυτή την εποχή με την Τουρκία. Παρ’ όλες αυτές τις διαφορές, η Τουρκία παραμένει κεντρικός, σημαντικός εταίρος με τον οποίον πρέπει να διατηρήσουμε ανοιχτό το παράθυρο του διαλόγου», τόνισε ο κ. Μάας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, από την Λειψία.

Ο Γερμανός υπουργός πρόσθεσε ακόμη ότι πρέπει να διατηρηθεί η εκεχειρία στην Συρία και να προστατευθούν οι άμαχοι, ενώ τόνισε την ανάγκη η Τουρκία να τηρήσει τους κανόνες του ΟΗΕ σχετικά με την προστασία των προσφύγων.

Ο κ. Πόμπεο από την πλευρά του δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για την διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός αλλά και για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κατάστασης, καθώς υπάρχει «τεράστια προσφυγική μετακίνηση» και πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον «καλεί συνεχώς την Ρωσία, την Τουρκία και το καθεστώς να μην αναλάβουν δράση η οποία θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω μια ήδη δύσκολη περιοχή».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr