Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

CNBC: Το Χονγκ Κονγκ συνιστά τη μεγαλύτερη γεωπολιτική απειλή για τις αγορές

CNBC: Το Χονγκ Κονγκ συνιστά τη μεγαλύτερη γεωπολιτική απειλή για τις αγορές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Το Χονγκ Κονγκ είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος γεωπολιτικός κίνδυνος για τις αγορές», υποστήριξε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος του Berenberg, μιλώντας στο CNBC.

Επισήμανε μάλιστα, ότι προέκυψε το χειρότερο σενάριο και ήταν «σαφέστατο» όταν ο πρόεδρος Donald Trump υπέγραψε δύο νομοσχέδια που υποστηρίζουν διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ.

Η κίνηση αυτή του Αμερικανού προέδρου επανέφερε τις εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, ενώ το υπουργείο.

Εξωτερικών της Κίνας κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι έχουν «απειλητικές προθέσεις».

«Εάν η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ κλιμακωθεί περαιτέρω, στην περίπτωση που η Κίνα αποφασίσει να επέμβει στρατιωτικά, τότε θα ήταν σχεδόν αδύνατο για τις ΗΠΑ να συνάψουν μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα, ακόμα και μια συμφωνία πρώτης φάσης.

»Θα ήταν σχεδόν αδύνατο και για την ΕΕ, με αποτέλεσμα την παράταση της παγκόσμιας βιομηχανικής ύφεσης που προκαλείται από τις εμπορικές εντάσεις».

Οι ΗΠΑ και η Κίνα διαπραγματεύονται μια εμπορική συμφωνία «πρώτης φάσης» από τον Οκτώβριο, η οποία πρόκειται να ανοίξει το δρόμο προς μια πιο ολοκληρωμένη συμφωνία που θα θέσει τέρμα στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο.

Οι αγορές παρουσίασαν σημαντική μεταβλητότητα λόγω των αμφίβολων και ήξεις – αφήξεις εξελίξεων, γύρω από τις κλιμακούμενες δασμολογικές αυξήσεις και τις θετικές εμπορικές συνομιλίες Κίνας-ΗΠΑ.

Παρόλο που ο Schmieding προειδοποίησε για τους κινδύνους της κατάστασης στο Χονγκ Κονγκ που έχει επιπτώσεις στη συμφωνία πρώτης φάσης, θεωρεί μάλλον απίθανο να υλοποιηθεί το χειρότερο σενάριο, δεδομένου ότι η μέχρι στιγμής στάση της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ, υποδηλώνει ότι το Πεκίνο γνωρίζει σαφώς τον κίνδυνο.

Κρίνοντας από τα μέχρι στιγμής γεγονότα, το Πεκίνο έχει ακόμα την προτεραιότητα να διαφυλάξει την οικονομία του από την επίδραση ενός παρατεταμένου εμπορικού πολέμου.

Μπορεί η Κίνα και ο Δυτικός κόσμος να έχουν διαφορετικές αντιλήψεις όσων αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα ή τη δημοκρατία, ωστόσο ο αναλυτής δεν πιστεύει πως υπάρχει κάτι «που θα απομακρύνει την Κίνα από το συμφέρον της και από τη μεγάλη εικόνα – θα διαφυλάξει τη δική της οικονομία βρίσκοντας μια συμφωνία με τις ΗΠΑ για το εμπόριο».

Υπενθυμίζεται πως τα νομοσχέδια Τραμπ προϋποθέτουν ετήσια πιστοποίηση της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ και σε αντάλλαγμα θα εμπόδιζαν την πώληση πυρομαχικών, ακόμη και δακρυγόνων ή σφαίρων από καουτσούκ, στην αστυνομία του Χονγκ Κονγκ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr