Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Κύπριοι παραδέχτηκαν την παρενόχληση ισραηλινού ερευνητικού από τους Τούρκους

Οι Κύπριοι παραδέχτηκαν την παρενόχληση ισραηλινού ερευνητικού από τους Τούρκους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε προσπάθεια τρίτων να δημιουργήσουν τον πανικό, ως χαρακτηριστικό του «υβριδικού πολέμου», αναφέρθηκε ο υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης σχολιάζοντας το δημοσίευμα της «Jerusalem Post» σχετικά με την παρεμπόδιση ισραηλινού ερευνητικού σκάφους από τουρκικό πολεμικό.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του κυπριακού κρατικού ραδιοφώνου, ο κ. Αγγελίδης απηύθυνε έκκληση και προς τα ΜΜΕ, ώστε να υπάρχει προσοχή στην αναπαραγωγή και αναδημοσίευση ειδήσεων «που δημιουργούν ζημιά στην κοινωνία».

Πράγματι συνέβη

Σχετικά με το περιστατικό, αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε ότι πράγματι στις 18 Νοεμβρίου ένα τουρκικό σκάφος του πολεμικού ναυτικού κάλεσε ένα ισραηλινό ερευνητικό σκάφος να αποχωρήσει από περιοχή στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο δεν επρόκειτο για «θερμό επεισόδιο».

Ο καπετάνιος του ισραηλινού ερευνητικού, το οποίο λειτουργούσε με βάση οδηγίες από το Πανεπιστήμιο «Ben Gurion» του Ισραήλ, αποφάσισε να συνεχίσει την έρευνα σε άλλη περιοχή και ενημέρωσε τις κυπριακές Αρχές.

Επιβεβαίωσε δε ότι στο σκάφος του «Ben Gurion» επέβαινε και ο Κύπριος γεωλόγος, καθηκόντως από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης.

Τονίζοντας ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, ο υπουργός Άμυνας επέμεινε στο ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε σύνδεση με άλλο σημείο του δημοσιεύματος που ανέφερε ότι ισραηλινά πολεμικά συνόδευσαν ερευνητικό πλοίο στην κυπριακή ΑΟΖ ως απάντηση στην παρεμπόδιση της 18ης Νοεμβρίου.

Σημειώνοντας τη διάσταση που δίνεται στο περιστατικό, ο υπουργός Άμυνας εξήγησε ότι όροι όπως «θερμό επεισόδιο», «αντίποινα», «στόχευση» δεν εξυπηρετούν κανένα.

Κυβερνητική πηγή: Δεν εμπλέκεται η Κυπριακή Δημοκρατία

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην απόφαση του καπετάνιου του ισραηλινού ωκεανογραφικού σκάφους «Bat Galim» να μη συνεχίσει την υποθαλάσσια έρευνά του σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ που διεκδικεί η Τουρκία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή, σχολιάζοντας το δημοσίευμα της «Jerusalem Post».

Συγκεκριμένα, όπως είπε, το ισραηλινό σκάφος, στο οποίο επέβαιναν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο «Ben Gurion» καθώς και Κύπριος γεωλόγος, είχε αφιχθεί στην κυπριακή ΑΟΖ στις 18 Νοεμβρίου για τη διενέργεια υποθαλάσσιας έρευνας εντός της κυπριακής ΑΟΖ με άδεια των Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατά την άφιξη του σκάφους αυτό δέχθηκε κλήση από τουρκικό πλοίο το οποίο το προειδοποίησε πως κάποιες από τις περιοχές -στα τεμάχια 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ- στις οποίες θα έκανε έρευνα «είναι εντός της τουρκικής ΑΟΖ» και άρα έπρεπε να αποχωρήσει.

Σε επικοινωνία που είχε με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κυπριακής Δημοκρατίας με το ισραηλινό σκάφος, αναφέρθηκε από το ΚΣΕΔ πως το σκάφος μπορεί να συνεχίσει κανονικά την έρευνά του, επικαλούμενο την άδεια που είχε από τις κυπριακές Αρχές.

Ωστόσο, ο καπετάνιος επέλεξε να μην συνεχίσει την έρευνα στις παρανόμως διεκδικούμενες από την Τουρκία περιοχές και συνέχισε νοτιότερα, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η ίδια πηγή, προσθέτοντας πως αφού ολοκλήρωσε την έρευνά του, το ισραηλινό σκάφος αποχώρησε από την κυπριακή ΑΟΖ στο τέλος Νοεμβρίου.

Η συγκεκριμένη έρευνα δεν αφορά το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η ίδια πηγή, και ως εκ τούτου, πρόσθεσε, δεν υπήρχε θέμα να προβαίναμε σε περαιτέρω ενέργειες επί του ζητήματος αυτού.

Η ίδια πηγή επεσήμανε τέλος πως δεν υπάρχει αίτημα προς την Κυπριακή Δημοκρατία για επάνοδο αυτή την περίοδο του συγκεκριμένου ισραηλινού ερευνητικού σκάφους στην κυπριακή ΑΟΖ.

Κούσιος: Δεν επρόκειτο για θερμό επεισόδιο

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε παρέμβαση του την Κυριακή το βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ διευκρίνισε ότι στις 18 Νοεμβρίου το ερευνητικό σκάφος που πραγματοποιούσε έρευνες στην περιοχή κλήθηκε από τουρκικό πλοίο να απομακρυνθεί, πράγμα το οποίο έπραξε ο καπετάνιος του χωρίς να δώσει συνέχεια.

Ο κ. Κούσιος σημείωσε ότι δεν επρόκειτο για θερμό επεισόδιο.

Hurriyet: Γι’ αυτό εμποδίστηκε

Επειδή εισήλθε στα «χωρικά ύδατα» των κατεχομένων εμποδίστηκε το ισραηλινό σκάφος από την Τουρκία, υποστηρίζει σήμερα Δευτέρα η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Πάντως η Hurriyet αναφέρει ακόμη ότι ο επιτετραμμένος του Ισραήλ κλήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ και του έγινε προειδοποίηση για τον αγωγό που σχεδιάζεται να πάει στην Ευρώπη, εννοώντας προφανώς τον East Med.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται πηγές ασφαλείας το επεισόδιο έγινε την τελευταία βδομάδα του Νοεμβρίου και οι τουρκικές φρεγάτες κάλεσαν μέσω ασυρμάτου το ισραηλινό πλοίο αναφέροντάς του «αποχωρήστε αμέσως από την περιοχή» και ότι το Ισραηλινό πλοίο αποχώρησε.

Η Hurriyet επικαλούμενη επίσης το ισραηλινό «Κανάλι 13» και την «Jerusalem Post», αναφέρει ότι την περασμένη βδομάδα κλήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ ο επιτετραμμένος του Ισραήλ στον οποίο έγινε προειδοποίηση για τον αγωγό που σχεδιάζεται να ξεκινήσει από τα ανοιχτά του Ισραήλ και μέσω Κύπρου και Ελλάδας να φτάσει στην Ιταλία.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ φέρεται να υπενθύμισε στον Ισραηλινό διπλωμάτη ότι τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τη θαλάσσια δικαιοδοσία αναφέροντάς του, λέγοντάς του ότι ο αγωγός θα περάσει από τουρκική περιοχή και χρειάζεται την έγκριση της Τουρκίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μπαράζ επιθέσεων του Ισραήλ σε θέσεις της Χεζμπολάχ

Ισραηλινός πιλότος περιγράφει την ιρανική επίθεση: «Σαν το Top Gun να συναντά τον Πόλεμο των Άστρων»

Τζιχαντιστική υστερία Ερντογάν: Η Χαμάς είναι όπως οι Τούρκοι που πέταξαν τους Έλληνες στη θάλασσα

Νετανιάχου: «Το κράτος του Ισραήλ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του»

Οι Τούρκοι «σάλταραν» με τη δημιουργία αντι-drone ομπρέλας πάνω από το Αιγαίο – «Οι Μπαρμπαρόσα της Γαλάζιας Πατρίδας»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr