Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αστυνομικοί βίασαν φοιτητή με γκλομπ – Είχε «βαμμένα κόκκινα νύχια»

Αστυνομικοί βίασαν φοιτητή με γκλομπ – Είχε «βαμμένα κόκκινα νύχια»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Δικαστήριο στη Χιλή καταδίκασε σε «προληπτική» φυλάκιση αστυνομικούς, που κατηγορούνται για βασανισμό και σεξουαλική κακοποίηση διαδηλωτή μέσα σε αστυνομικό τμήμα κατά την διάρκεια της κράτησής του τις πρώτες ημέρες της έκρηξης της λαϊκής δυσαρέσκειας και των μαζικών διαδηλώσεων.

Η ανεξάρτητη οργάνωση Εθνικό Ινστιτούτο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (INDH), που παρίστατο και ως ενάγων στη δίκη, ενημέρωσε μέσω των δικτύων κοινωνικής ενημέρωσης ότι ο δικαστής έκρινε πως οι κατηγορούμενοι καραμπινιέροι θα πρέπει να τεθούν σε προληπτική φυλάκιση «διότι συνιστούν μεγάλο κίνδυνο για την κοινωνία».

Οι έξι αστυνομικοί προσήχθησαν σε δίκη για τέλεση βασανιστηρίων, κι επιπλέον για την κατηγορία της σεξουαλικής κακοποίησης, σύμφωνα με την Εισαγγελία.

Τα γεγονότα, που σχετίζονται με τη δίκη, έλαβαν χώρα την 21η Οκτωβρίου, τρεις ημέρες μετά την έναρξη των λαϊκών κινητοποιήσεων, όταν ο φοιτητής Ιατρικής Χοσουέ Μαουρέιρα συνελήφθη μπροστά σε σουπερμάρκετ, που λεηλατείτο από το πλήθος.

Σύμφωνα με την κατάθεσή του στην Εισαγγελία, ο νεαρός ξυλοκοπήθηκε μέχρι που έμεινε αναίσθητος και μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα του Πέδρο Αγκίρε Σέρδα, στην πρωτεύουσα Σαντιάγο —ένα τμήμα που για τις συνθήκες κράτησης και συμπεριφοράς των οργάνων του έχει καταγγελθεί πλείστες φορές από την έναρξη των διαδηλώσεων.

Μέσα στο αστυνομικό τμήμα ο φοιτητής εδάρη εκ νέου, σπάζοντάς του έως και το οστό της μύτης, χλευάσθηκε με σεξουαλικού τύπου υπονοούμενα, επειδή είχε νύχια βαμμένα κόκκινα, και βιάσθηκε με ένα αστυνομικό κλόμπ.

Παράλληλα δέχθηκε απειλές για τη ζωή του και φυλακίσθηκε για επίθεση εναντίον αστυνομικών οργάνων.

Όπως κατήγγειλε ο Χοσουέ Μουρέιρα, τέσσερις αστυνομικοί, η μία γυναίκα, ενεπλάκησαν στα βασανιστήριά του και έξι ακόμα παρακολουθούσαν δίχως να τους εμποδίζουν. Τον βίασαν με το γκλομπ αφού του έσπασαν τη μύτη. Όσο τον βίαζαν τον είχαν υποχρεώσει να φωνάζει επαναλαμβανόμενα «είμαι αδελφή».

Άλλο δικαστήριο είχε επιδικάσει «προληπτική» φυλάκιση και σε άλλους πέντε αστυνομικούς για βασανιστήρια σε άλλον διαδηλωτή στο αστυνομικό τμήμα της Πλατείας Νιουνιόα στο Σαντιάγο, πάλι κατά τη διάρκεια της κράτησής του.

Η αστυνομία της Χιλής έχει βρεθεί στο επίκεντρο της λαϊκής κατακραυγής για την ασύδοτη χρήση βίας κατά την καταστολή των διαδηλώσεων και για τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως τεκμαίρουν στις καταγγελίες τους και διεθνείς οργανισμοί, όπως το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ACNUDH), η Διεθνής Αμνηστία, και το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (HRW).

To INDH έχει υποβάλλει συνολικά 943 καταγγελίες εναντίον αστυνομικών, πέντε για ανθρωποκτονίες, 750 για βασανιστήρια και ωμότητες και 134 για σεξουαλική κακοποίηση (γδύσιμο, άσεμνες χειρονομίες και τέσσερις βιασμούς).

Οι νεκροί από τη δράση της αστυνομικής καταστολής έχουν φθάσει στους 29, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό του Ινστιτούτου.

Ο συντηρητικός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα πρόσφατα προκάλεσε τη λαϊκή οργή, όταν καίτοι αναγνώρισε πως υπάρχουν «κάποιες» παραβάσεις στη συμπεριφορά των αστυνομικών, αρνήθηκε να τις καταδικάσει και να διατάξει έρευνες για ασύδοτη αστυνομική βία, τονίζοντας δε πως πολλές από αυτές τις αιτιάσεις «είναι ψευδείς ειδήσεις».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κολωνός – Απόφαση: Ο Ηλίας Μίχος ένοχος για βιασμό και μαστροπεία της 12χρονης

24χρονος Αλβανός στην Πέλλα καταδικάστηκε για βιασμό ανηλίκου

Ποινική δίωξη για την κακοποίηση και τη θανάτωση του χάσκι της Αράχωβας Όλιβερ

Χριστίνα Αντωνοπούλου: Ο Ηλίας Μίχος καλύπτει επώνυμους στο κύκλωμα μαστροπείας

Ηλίας Μίχος: Οργή για το «ξέπλυμα» – «Ελλάς Ελλήνων Παιδοβιαστών είστε δολοφόνοι παιδικών ψυχών»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr