Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κιμ Γιονγκ Ουν: Συνεχίζω να αναπτύσσω πυρηνικά – Σύντομα «νέο στρατηγικό όπλο»

Κιμ Γιονγκ Ουν: Συνεχίζω να αναπτύσσω πυρηνικά – Σύντομα «νέο στρατηγικό όπλο»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τον τερματισμό του μορατορίου των δοκιμών πυρηνικών όπλων και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων ανακοίνωσε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, σημειώνοντας ότι η χώρα του θα συνεχίσει να αναπτύσσει πυρηνικά όπλα για την αποτροπή της απειλής των ΗΠΑ και προαναγγέλλοντας ότι θα αποκαλύψει στο «εγγύς μέλλον» ένα «νέο στρατηγικό όπλο».

Η προειδοποίηση της Πιονγιάνγκ ήρθε μετά το πέρας της προθεσμίας (τα τέλη του 2019) εντός της οποίας ζητούσε από την Ουάσιγκτον να ικανοποιήσει τους όρους που έθετε για την επανέναρξη των διμερών διαπραγματεύσεων αναφορικά με την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Όπως μετέδωσε το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής του Κόμματος Εργατών της Λαϊκής Δημοκρατίας ο ηγέτης της χώρας κατηγόρησε την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πως προβάλλει «γκανγκστερικού τύπου απαιτήσεις».

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι η ανάπτυξη πυρηνικών αποτρεπτικών δυνατοτήτων θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσουν οι ΗΠΑ στο εξής, αφήνοντας «παράθυρο» για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων.

Σε κάθε περίπτωση, «δεν έχουμε κανέναν λόγο να παραμένουμε μονομερώς προσηλωμένοι στη δέσμευση» της αναστολής των δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων, είπε ο Κιμ, σύμφωνα το KCNA.

«Ο κόσμος θα ανακαλύψει στο εγγύς μέλλον ότι η Βόρεια Κορέα διαθέτει ένα νέο στρατηγικό όπλο».

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας είχε διαβεβαιώσει το 2018 πως η χώρα του δεν χρειαζόταν πλέον να διεξάγει δοκιμές πυρηνικών όπλων και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Οι σημερινές δηλώσεις του μοιάζουν να ακυρώνουν τις διπλωματικές προσπάθειες των δύο τελευταίων ετών και την «υπόσχεση» που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θυμίζει συχνά πως είχε κάνει ο Κιμ.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Πιονγιάνγκ παραμένουν σε απόλυτο αδιέξοδο από τον Φεβρουάριο του 2019 και την αποτυχία της συνόδου κορυφής Τραμπ-Κιμ στο Ανόι του Βιετνάμ.

Ενώπιον της Κ.Ε. του Κόμματος Εργατών, ο Κιμ είπε απερίφραστα πως η Βόρεια Κορέα είναι διατεθειμένη να συνεχίσει να ζει υπό καθεστώς διεθνών κυρώσεων για να διατηρήσει την αποτρεπτική δυνατότητα που της δίνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

«Οι ΗΠΑ προβάλλουν απαιτήσεις αντίθετες στα θεμελιώδη συμφέροντα του κράτους μας και υιοθετούν συμπεριφορά κακοποιού», επέμεινε, σύμφωνα με το KCNA.

Η Ουάσιγκτον έχει «διεξαγάγει δεκάδες στρατιωτικά γυμνάσια από κοινού [με τη Νότια Κορέα] που ο πρόεδρος [Τραμπ] μου είχε υποσχεθεί προσωπικά ότι θα σταματούσαν», έστειλε στη Σεούλ στρατιωτικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας και ενίσχυσε τις κυρώσεις σε βάρος της Πιονγιάνγκ, πρόσθεσε ο Κιμ.

«Δεν θα πουλήσουμε ποτέ την αξιοπρέπειά μας», διαβεβαίωσε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, υποσχόμενος «εκπληκτικές» ενέργειες που θα έχουν αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να «πληρώσουν το τίμημα για την οδύνη που υφίσταται ο λαός μας».

Ο Κιμ συγκάλεσε μια σπάνια, τετραήμερη συνεδρίαση της Κ.Ε. από το Σάββατο, καθώς η Ουάσιγκτον δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις του να κάνει παραχωρήσεις προκειμένου να ξαναρχίσουν οι διμερείς διαπραγματεύσεις ως το τέλος του 2019, απορρίπτοντας την προθεσμία αυτή, που χαρακτήρισε τεχνητή.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα πως μπορεί να βάλει τη χώρα του σε «νέο δρόμο» εάν οι ΗΠΑ δεν ικανοποιήσουν τα αιτήματά του.

Τόσο όσο ειδικοί και Αμερικανοί στρατιωτικοί προεξοφλούν πως πρόκειται να διατάξει νέες δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων.

Τραμπ: «Άνθρωπος που κρατάει τον λόγο του» ο Κιμ

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε πως θεωρεί τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν άνθρωπο που «κρατάει τον λόγο του» και υπενθύμισε ότι οι δύο τους υπέγραψαν το 2018 συμφωνία – ένα «συμβόλαιο», κατά τον όρο που επέλεξε να χρησιμοποιήσει – για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

«Όμως υπέγραψε ένα συμβόλαιο, υπέγραψε μια συμφωνία που μιλάει για αποπυρηνικοποίηση (…). Αυτό έγινε στη Σιγκαπούρη, και νομίζω ότι είναι άνθρωπος που κρατάει τον λόγο του, οπότε θα μάθουμε», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στο ιδιόκτητο κλαμπ του στο Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα, όπου κάνει διακοπές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Άντονι Μπλίνκεν για 25η Μαρτίου: «Ως γενέτειρα της δημοκρατίας, η Ελλάδα λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης για τις αρχές που αγαπάμε»

Νίκος Δένδιας: Πρέπει να ομογενοποιήσουμε τους τύπους των πολεμικών αεροσκαφών μας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr