Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τραμπ: Έχω ορίσει «52 στόχους» στο Ιράν – Σύμβουλος Χαμενεΐ: «Η απάντηση θα είναι στρατιωτική»

Τραμπ: Έχω ορίσει «52 στόχους» στο Ιράν – Σύμβουλος Χαμενεΐ: «Η απάντηση θα είναι στρατιωτική»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε μέσω Twitter ότι οι ΗΠΑ έχουν ορίσει 52 στόχους στο Ιράν – ισάριθμους με τους ομήρους στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια της κρίσης του 1979 – τους οποίους θα πλήξουν εάν η Ισλαμική Δημοκρατία επιτεθεί σε Αμερικανούς ή σε αμερικανικούς πόρους σε αντίποινα για την αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο υποστράτηγος Κασέμ Σολεϊμανί, διοικητής της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης.

Το Ιράν, έγραψε ο Τραμπ, «μιλάει με μεγάλο θράσος για το ότι θα βάλει στο στόχαστρο ορισμένους στόχους των ΗΠΑ», σε αντίποινα για τον θάνατο του ανώτατου αξιωματικού.

Πρόσθεσε ότι ο αμερικανικός στρατός έχει κλειδώσει «52 ιρανικές εγκαταστάσεις» και ορισμένοι από τους στόχους αυτούς είναι «πολύ υψηλού επιπέδου» και «σημαντικοί για το Ιράν και τον ιρανικό πολιτισμό».

Πρόσθεσε ότι «οι στόχοι αυτοί και το ίδιο το Ιράν» θα χτυπηθούν «πολύ γρήγορα και πολύ σκληρά» σε περίπτωση που η Τεχεράνη προχωρήσει σε αντίποινα.

«Οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν άλλες απειλές», πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, ο οποίος δίνοντας διαταγή να εξοντωθεί ο Ιρανός υποστράτηγος οδήγησε τη χώρα του και τους συμμάχους της σε αχαρτογράφητα νερά στη σύγκρουσή τους με το Ιράν και τις δυνάμεις που πρόσκειται σε αυτό στη Μέση Ανατολή.

Ιράν: «Τρομοκράτης με κοστούμι» ο Τραμπ

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε σήμερα τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μετά τις απειλές του τελευταίου να πλήξει «52 θέσεις» του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων ιστορικών τόπων, τονίζοντας ότι «η στόχευση πολιτιστικών τόπων συνιστά έγκλημα πολέμου».

«Έχοντας παραβιάσει κατάφωρα το (διεθνές) δίκαιο» με τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί στο Ιράκ την Παρασκευή, ο Τραμπ «συνεχίζει να απειλεί με νέες παραβιάσεις (…) των δεσμευτικών κανόνων του διεθνούς δικαίου», γράφει ο Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Από την πλευρά του, ο ιρανικός στρατός αντέδρασε στην τελευταία πρόκληση του Ντόναλντ Τραμπ εκφράζοντας αμφιβολίες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το “θάρρος” να χτυπήσουν το Ιράν.

«Λένε αυτά τα πράγματα για να εκτρέψουν την προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης από την απάνθρωπη και αδικαιολόγητη πράξη τους», δήλωσε ο υποστράτηγος Αμπντολραχίμ Μουσαβί, αρχηγός του ιρανικού στρατού, τον οποίο επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna, αναφερόμενος στη δολοφονία του στρατηγού Σολεϊμανί.

Αλλά «αμφιβάλλω ότι έχουν το θάρρος», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο υπουργός Πληροφοριών και Τηλεπικοινωνιών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Αζαρί-Τζαχρομί δήλωσε ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ είναι «τρομοκράτης με κοστούμι», σε μήνυμά του στο Twitter.

«Όπως το Ισλαμικό Κράτος, όπως ο Χίτλερ, όλοι μισούν τους πολιτισμούς.

»Ο Τραμπ είναι τρομοκράτης που φορά κοστούμι.

»Θα μάθει την ιστορία πολύ σύντομα ότι ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να νικήσει το “Μεγάλο Ιρανικό Έθνος και Πολιτισμό”», έγραψε ο Τζαχρομί.

Στρατιωτικός σύμβουλος Χαμενεΐ: «Η απάντηση θα είναι σίγουρα στρατιωτική»

Τις προθέσεις του Ιράν και τις επόμενες κινήσεις της χώρας μετά από τον θάνατο του Κασέμ Σολεϊμανί από τις ΗΠΑ αποκάλυψε ο Hassan Dehghan, στρατιωτικός σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη της χώρας Αλί Χαμενεΐ.

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο CNNi από την Τεχεράνη, ο Hassan Dehghan δήλωσε:

«Η απάντηση θα είναι σίγουρα στρατιωτική και εναντίον στρατιωτικών στόχων».

Ο Dehghan, πρώην υπουργός Άμυνας, είναι ο βασικός στρατιωτικός σύμβουλος του Αλί Χαμενεΐ και έχει πολύ στενές σχέσεις μαζί του.

«Θα σας πω ένα πράγμα: η ηγεσία μας ανακοίνωσε επίσημα ότι ποτέ δεν επιδιώξαμε τον πόλεμο και ποτέ δεν θα επιδιώξουμε τον πόλεμο» είπε ο Dehghan, και συνέχισε:

«Ήταν οι ΗΠΑ που ξεκίνησαν τον πόλεμο. Οπότε θα πρέπει να λάβουν ανάλογες αντιδράσεις στις πράξεις τους.

»Το μόνο που μπορεί να κλείσει αυτή την πολεμική περίοδο είναι οι Αμερικανοί να δεχθούν ένα “χτύπημα” αντίστοιχο με αυτό που προκάλεσαν.

»Και μετά δεν πρέπει να αναζητήσουν να ανοίξει νέος κύκλος».

Το Σάββατο, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί διεμήνυσε πως η απόφαση των ΗΠΑ να σκοτώσουν τον υποστράτηγο Κασέμ Σολεϊμανί ήταν «τεράστιο λάθος».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr