Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Ευκαιρία για αποκλιμάκωση» η πυραυλική επίθεση του Ιράν στις αμερικανικές βάσεις

«Ευκαιρία για αποκλιμάκωση» η πυραυλική επίθεση του Ιράν στις αμερικανικές βάσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μία ευκαιρία για αποκλιμάκωση της έντασης και για τις δύο πλευρές θα μπορούσαν να συνιστούν τα ιρανικά πλήγματα στις αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ, κατά τις οποίες σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ιράν σκοτώθηκαν 80 Αμερικανοί.

Ο ρεπόρτερ της Guardian Μάικλ Σάφι σχολιάζει πως αν και το πιθανότερο είναι πως δεν είναι αλήθεια, δίνει στο Ιράν τη δυνατότητα να πανηγυρίζει τη νίκη του.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ χαρακτήρισε τα πυραυλικά πλήγματα «αυτοάμυνα» και υποστήριξε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν «πήραν και ολοκλήρωσαν τα μέτρα αυτοάμυνας» σε απάντηση στον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί την περασμένη Παρασκευή, σε αεροπορικό βομβαρδισμό στη Βαγδάτη, κατά διαταγή του Αμερικανού προέδρου.

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, στις πρώτες του δηλώσεις μετά τα πυραυλικά πλήγματα, επιχείρησε να υποτιμήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης, δηλώνοντας πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία αποτίμησης της κατάστασης και διαβεβαιώνοντας πως «μέχρι τώρα, όλα πάνε καλά».

Από το Ιράκ, τον Καναδά, την Πολωνία και τη Νορβηγία υπάρχουν επίσης διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχουν θύματα από τις επιθέσεις.

Κανένας από τους 130 Δανούς στρατιώτες που βρίσκονται στη βάση Αλ Άσαντ, στο πλαίσιο του υπό τις ΗΠΑ Διεθνούς Συνασπισμού ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, δεν έχασε τη ζωή του, διαβεβαίωσε με ανακοίνωσή του στο Twitter και το υπουργείο Άμυνας της Δανίας.

Εφόσον η αποτίμηση του Αμερικανού προέδρου ισχύει, επισημαίνει ο Μάικλ Σάφι, το πιθανότερο είναι πως τα πυραυλικά χτυπήματα είναι μία ευκαιρία και για τις δύο πλευρές να αποκλιμακώσουν την ένταση χωρίς να χάσουν το κύρος τους.

Η μεν Τεχεράνη θα μπορεί να υποστηρίζει ότι πήρε την εκδίκηση που είχε ορκιστεί ότι θα πάρει μετά τον θάνατο του εθνικού της ήρωα, οι δε ΗΠΑ θα μπορούν να κάνουν ένα βήμα πίσω υποστηρίζοντας ότι θα ιρανικά αντίποινα δεν είχαν σοβαρές συνέπειες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr