Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ξεκινά η δίκη Τραμπ στη Γερουσία – Δικηγόροι Τραμπ: «Δεν έκανε τίποτε κακό»

Ξεκινά η δίκη Τραμπ στη Γερουσία – Δικηγόροι Τραμπ: «Δεν έκανε τίποτε κακό»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ξεκινάει σήμερα Τρίτη η ιστορική δίκη του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που μπορεί να οδηγήσει στην καθαίρεσή του, με τους δικηγόρους του να ζητούν χθες από τη Γερουσία «να τον αθωώσει αμέσως».

Ο Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος, που δεν έχει κληθεί να καταθέσει, πέταξε το βράδυ για το Νταβός της Ελβετίας όπου θα συμμετάσχει στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Ο Τραμπ επανάλαβε χθες τις κατηγορίες του εναντίον των Δημοκρατικών μέσω Twitter, τονίζοντας ότι στην έρευνα της Βουλής των Αντιπροσώπων -όπου διαθέτουν την πλειοψηφία- επέδειξαν «μηδενική αντικειμενικότητα».

Η έρευνα αυτή ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο και με τις ψήφους των Δημοκρατικών ο Αμερικανός πρόεδρος παραπέμφθηκε σε δίκη στη Γερουσία με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας και της παρακώλυσης του έργου του Κογκρέσου.

Ο Τραμπ είναι ο τρίτος Αμερικανός πρόεδρος που παραπέμπεται σε δίκη μετά τον Άντριου Τζόνσον το 1868 και τον Μπιλ Κλίντον το 1999.

Η δίκη του ξεκίνησε την Πέμπτη με την ορκωμοσία των γερουσιαστών που θα αποτελέσουν τους ενόρκους, όμως σήμερα στις 13.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδας) ξεκινά η επίσημη διαδικασία υπό την προεδρία του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς.

Η νομική ομάδα του Τραμπ υπέβαλε χθες στη Γερουσία τα βασικά της επιχειρήματα προς υπεράσπιση του Αμερικανού προέδρου.

Πρόκειται για κείμενο 110 σελίδων στο οποίο οι δικηγόροι του τονίζουν ότι ο Τραμπ «δεν έκανε τίποτε κακό», ενώ χαρακτηρίζουν την παραπομπή του «επικίνδυνη διαστρέβλωση του Συντάγματος».

«Η Γερουσία θα πρέπει να απορρίψει το κατηγορητήριο και να αθωώσει τον πρόεδρο αμέσως», τονίζουν οι δικηγόροι του, σύμφωνα με τους οποίους το κατηγορητήριο «είναι αβάσιμο» καθώς δεν παρουσιάζει «κανένα έγκλημα ή παραβίαση του νόμου».

Στην πραγματικότητα είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Τραμπ θα αθωωθεί καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν την πλειοψηφία στη Γερουσία και για την καθαίρεσή του χρειάζεται να συμφωνήσουν τα δύο τρίτα των γερουσιαστών.

«Προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι αυτές οι κατηγορίες είναι ξεκάθαρα αβάσιμες, οπότε δεν θα έπρεπε καν να χρειαστεί να προχωρήσουμε, θα μπορούσαν να απορριφθούν εξ αρχής», εξήγησε μία πηγή που πρόσκειται στην υπερασπιστική ομάδα του Λευκού Οίκου.

Η διάρκεια της διαδικασίας είναι ένα θέμα που δεν έχει διευκρινιστεί.

Σύμφωνα με μέλη το στρατόπεδο του Αμερικανού προέδρου ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία επιθυμεί να επιβάλει έναν πολύ ταχύ ρυθμό στη διαδικασία.

Οι Ρεπουμπλικάνοι υπέβαλαν αίτημα χθες στη Γερουσία με το οποίο προτείνουν 12ωρες καθημερινές συνεδριάσεις για τη δίκη.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ πρότεινε η κάθε πλευρά να έχει στη διάθεσή της 24 ώρες σε διάστημα δύο ημερών για να παρουσιάσει τα επιχειρήματά της.

Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει την Τετάρτη στις 13.00 τοπική ώρα και κάθε ημέρα θα ολοκληρώνεται μετά τα μεσάνυκτα.

Οι Δημοκρατικοί αμέσως αντέδρασαν με οργή, χαρακτηρίζοντας την πρόταση «πραγματική εθνική ντροπή».

Η Γερουσία θα ψηφίσει την πρόταση ΜακΚόνελ σήμερα και το πιθανότερο είναι να περάσει.

Στη συνέχεια ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων αναμένεται να θέσει και το ζήτημα των μαρτύρων αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP και το DPA.

Οι Δημοκρατικοί ζητούν να κληθούν να καταθέσουν τέσσερα πρόσωπα-κλειδιά, ανάμεσά τους ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι και ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον.

Αλλά για να το πετύχουν αυτό πρέπει υποβάλουν αίτημα στη Γερουσία η οποία στη συνέχεια πρέπει να το εγκρίνει με ψηφοφορία.

Με δεδομένο ότι οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν 53 από τις 100 έδρες οι Δημοκρατικοί είναι απίθανο να κερδίζουν στις ψηφοφορίες αυτές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Άντονι Μπλίνκεν για 25η Μαρτίου: «Ως γενέτειρα της δημοκρατίας, η Ελλάδα λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης για τις αρχές που αγαπάμε»

Κάμαλα Χάρις: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η Ουκρανία βρίσκεται πίσω από το μακελειό στη Μόσχα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr