Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να διχάσουν τους Βρετανούς – Τουσκ: Ενθουσιασμός στην Ε.Ε. εάν η Σκωτία θελήσει να επανενταχθεί

Οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να διχάσουν τους Βρετανούς – Τουσκ: Ενθουσιασμός στην Ε.Ε. εάν η Σκωτία θελήσει να επανενταχθεί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τον τεράστιο ενθουσιασμό με τον οποίο θα υποδεχόταν η Ευρωπαϊκή Ένωση τη Σκωτία, σε περίπτωση που ζητούσε την επανένωσή της με το μπλοκ μετά το Brexit, υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Σε δηλώσεις του στο BBC, ο οποίες εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν την εκστρατεία της πρωθυπουργού της Σκωτίας Νίκολα Στάρτζεον για δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, ο Ντόναλαντ Τουσκ εξέφρασε τη συμπάθειά του και την κατανόηση προς τους πολλούς Σκωτσέζους που επιθυμούν να ενταχθούν ξανά στην Ε.Ε. μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, στις 31 Ιανουαρίου.

«Δεν θέλω να πω κάτι πολύ ωμό. Μερικές φορές νιώθω ότι είμαι Σκωτσέζος.

»Είμαι πολύ Σκωτσέζος τώρα, ειδικά μετά τον Brexit», τόνισε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος και στο παρελθόν είχε εκφράσει πολλές φορές την έντονη αντίθεσή του με την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. επικρίνοντας ακόμη και τον πρώην πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον που επέτρεψε να διεξαχθεί το δημοψήφισμα του 2016.

Το 62% των Σκωτσέζων είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. και έκτοτε, σε όλες τις εκλογές έχει δείξει υποστήριξη τουλάχιστον 70% στα κόμματα που τάσσονταν υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος ή απόσυρση του Brexit.

Έπειτα από μια δημοσκόπηση της YouGov την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία ποσοστό 51% στηρίζει την ανεξαρτησία της Σκωτίας (εξαιρουμένων εκείνων που δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν), η Στάρτζεον, η οποία επίσης βγήκε ενισχυμένη από τις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου 2019, ελπίζει να θέσει ξανά το ζήτημα της ανεξαρτησίας ξανά φέτος το καλοκαίρι.

Ο Τουσκ δήλωσε ότι υπάρχουν σημαντικά νομικά ζητήματα που θα αντιμετωπίσει η Σκωτία για να διεκδικήσει την ανεξαρτησία της και να ζητήσει επανένταξη στην Ε.Ε., καθώς και μία διπλωματική συνθήκη που να ορίζει ότι δεν θα παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κράτους.

Η Ε.Ε. έχει καταστήσει σαφές ότι, εφόσον το επιθυμεί, η Σκωτία θα πρέπει να κάνει εκ νέου αίτηση επανένταξης μαζί με άλλους υποψηφίους».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο φιλότουρκος «τενεκές» Μπορέλ θέλει να στείλουμε αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

DW: Ζυγίζει μάλλον ακόμη την κατάσταση η Άγκυρα για τη Μέση Ανατολή

Αμερικανοί και Βρετανοί κατέρριψαν περισσότερα από 100 ιρανικά ντρόουν

Το Ιράν έτοιμο να χτυπήσει το Ισραήλ – Κίνδυνος κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr