Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρώην δήμαρχος και δηλωμένος ανοιχτά ομοφυλόφιλος το νέο αστέρι των Δημοκρατικών

Πρώην δήμαρχος και δηλωμένος ανοιχτά ομοφυλόφιλος το νέο αστέρι των Δημοκρατικών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Πιτ Μπούτιτζατζ (Pete Buttigieg) μπαίνει δυνατά στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, καθώς συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων αλλά και γίνεται στόχος των εσωκομματικών αντιπάλων του, που βλέπουν τον «πρωτάρη» ως μία σοβαρή απειλή.

Όπως αναφέρει το BBC, μετά τις εκλογές του 2016 που ανέδειξαν τον Ντόναλντ Τραμπ και τη Χίλαρι Κλίντον ως υποψήφιους για τον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ, η πρόωρη επιτυχία του Μπούτιτζατζ φαίνεται να μην είναι αναμενόμενη και να μην στηρίζεται στη συμβατική πολιτική λογική.

Ο διεκδικητής του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών Πιτ Μπούτιτζατζ επικράτησε επί του Μπέρνι Σάντερς στην Άιοβα για την ανάδειξη αντιπροσώπων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την Κυριακή από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Τα αναθεωρημένα αποτελέσματα από τις τοπικές συνελεύσεις της προηγούμενης εβδομάδας στην Άιοβα δείχνουν ότι ο Μπούτιτζατζ κερδίζει 14 αντιπροσώπους και ο Σάντερς 12, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Ελίζαμπεθ Γουόρεν εξασφάλισε 8 αντιπροσώπους, ο Τζο Μπάιντεν 6 και η Έιμι Κλόμπουτσαρ, έναν.

Ποιος είναι ο Πιτ Μπούτιτζατζ

Ο 38χρονος Μπούτιτζατζ είναι πρώην δήμαρχος σε μία μεσαία πόλη της Ιντιάνα και αν εκλεγεί, θα είναι ο νεότερος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή είναι ο πρώτος υποψήφιος κόμματος για το προεδρικό χρίσμα, που έχει δηλώσει ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλος, κάτι που μερικές δεκαετίες παλαιότερα θα φαινόταν αδιανόητο, σε εποχές που οι Ρεπουμπλικάνοι έκαναν προεκλογικές εκστρατείες εναντίον του γάμου των ομοφυλοφίλων και τις κέρδιζαν και οι Δημοκρατικοί απλώς απέφευγαν να τοποθετηθούν στο θέμα.

Το 2019 ο Πιτ Μπούτιτζατζ συγκέντρωσε περισσότερα από 76 εκατομμύρια δολάρια από δωρεές για την προεκλογική του εκστρατεία – ένα αστρονομικό ποσό για άγνωστο πολιτικό που ακόμη παλεύει να προφέρουν το όνομά του σωστά.

Σε προεκλογική συγκέντρωση το περασμένο Σάββατο, ο ηθοποιός Michael J Fox προλόγισε τον υποψήφιο, αναφερόμενος στο πολιτικό του background, περιγράφοντάς τον ως «αριστερόχειρα, Μαλτέζο-Αμερικανό, Επισκοπικό, μιλλένιαλ, ομοφυλόφιλο βετεράνο πολέμου».

Το πλήθος ξέσπασε σε γέλια και καλωσόρισε με φωνές τον Μπούτιτζατζ στη σκηνή, ο οποίος εμφανίστηκε με το κλασσικό του πουκάμισο και τη γραβάτα, αφήνοντας πίσω του το αναλόγιο και βαδίζοντας με ένα ασύρματο μικρόφωνο.

Ο Scott Hadland και ο σύζυγός του Jason Bassi από τη Μασαχουσέτη στέκονταν στις μπροστινές σειρές μαζί με τον γιο τους.

«Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι που ένας υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα αυτοπροσδιορίζεται ως ομοφυλόφιλος» είπε ο Hadland.

Ο ενθουσιασμός των οπαδών του προκύπτει και από την προσωπικότητα του Μπούτιτζατζ.

Είναι έξυπνος, μιλάει με ολόκληρες παραγράφους, όχι με πιασάρικες εκφράσεις.

Είναι ήρεμος και συγκροτημένος. Οι πολιτικοί του φίλοι λένε ότι είναι μία αναζωογονητική αλλαγή από τον τωρινό ένοικο του Λευκού Οίκου, ακόμη και από τους αντιπάλους του στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Στο ντιμπέιτ με τους συνυποψηφίους του ο Μπούτιτζατζ δεν φώναζε, μιλούσε ήρεμα και προσπαθούσε να αρθρώσει επιχειρήματα, αντιθέτως με τους άλλους που φαίνεται να έστρεφαν τα βέλη τους εναντίον του.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο υποψήφιος που φαίνεται να πλήττεται περισσότερο από την άνοδο του Μπούτιτζατζ, τον αποκάλεσε έναν δήμαρχο μικρής πόλης που δεν έχει την εμπειρία να γίνει πρόεδρος.

«Πιστεύω ότι το κόμμα μας κινδυνεύει αν έχουμε ως υποψήφιο πρόεδρο κάποιον που δεν είχε ποτέ υψηλότερο αξίωμα από το να έχει διατελέσει δήμαρχος του South Bend στην Ιντιάνα» είπε.

Οι υπόλοιποι συνυποψήφιοί του τον κατηγορούν ότι έχει «μετριασμένες» θέσεις με στόχο να μην θίξει τους χορηγούς του και ότι αυτές διαμορφώνονται προσεκτικά από τους συμβούλους του.

Ο Μπούτιτζατζ αποκρούει τις επιθέσεις, λέγοντας ότι προέρχονται από μία ελίτ που είναι προσκολλημένη στο παρελθόν.

Σε κάθε περίπτωση οι επιθέσεις υποδεικνύουν ότι ο νέος υποψήφιος αποτελεί σοβαρή απειλή για τους εσωκομματικούς του αντιπάλους.

Πολλές δημοσκοπήσεις ωστόσο δείχνουν ότι ο Μπούτιτζατζ δεν έχει τη στήριξη των μαύρων ψηφοφόρων.

Μάλιστα στο ντιμπέιτ πάλεψε να εξηγήσει γιατί οι μαύροι της πόλης του έχουν υψηλότερο ποσοστό σε συλλήψεις για ναρκωτικά από τους λευκούς.

Ο Πιτ Μπούτιτζατζ πάντως προτρέπει τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών να του ρίξουν μία πρώτη ή και δεύτερη ματιά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Γιατί ζητάμε διεθνείς παρατηρητές στις εκλογές

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr