Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στη Βόρεια Μακεδονία προετοιμάζονται για τις πρόωρες εκλογές

Στη Βόρεια Μακεδονία προετοιμάζονται για τις πρόωρες εκλογές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία με διάταγμά της ανέθεσε στην Εθνική Εκλογική Επιτροπή (η οποία είναι αρμόδια για τη διεξαγωγή των εκλογικών αναμετρήσεων στη χώρα) να ξεκινήσει αμέσως τις τεχνικές και άλλες διαδικασίες για τη διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα.

Οι εκλογές είχαν αρχικά οριστεί για τις 12 Απριλίου, όμως στις 21 Μαρτίου (22 ημέρες πριν τη διεξαγωγή τους) αποφασίστηκε η αναβολή τους επ΄αόριστον λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στο ενδιάμεσο, η υπηρεσιακή κυβέρνηση με διάταγμα που είχε εκδώσει όριζε πως οι εκλογές θα διεξαχθούν 22 ημέρες μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα, η οποία λήγει στις 13 Ιουνίου.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο πρόεδρος της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι δεν πρόκειται να διατάξει την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ή σύμφωνα με κάποιες άλλες πληροφορίες θα την παρατείνει για μία ακόμη εβδομάδα το αργότερο.

Στην πρώτη περίπτωση αυτό θα σήμαινε ότι οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 5 Ιουλίου, ενώ στη δεύτερη στις 12 Ιουλίου.

Ο καθορισμός ημερομηνίας των εκλογών αυτών βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του Ζόραν Ζάεφ, το οποίο επιδιώκει τη διεξαγωγή τους το συντομότερο δυνατό και του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, το οποίο αντιτίθεται σφόδρα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και προτείνει οι εκλογές να μετατεθούν για τα τέλη καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου, καθώς, όπως υποστηρίζει η παρούσα υγειονομική κατάσταση στη χώρα, με τα πολλαπλά κρούσματα και θύματα της Covid-19 δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή τους το προσεχές διάστημα.

Από τη μεριά του, ο Ζόραν Ζάεφ υποστηρίζει ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει το συντομότερο δυνατό κυβέρνηση με πλήρη πολιτική νομιμοποίηση, η οποία θα διαχειριστεί αποτελεσματικά την οικονομική και κοινωνική κατάσταση που προκαλείται από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Από τις αρχές Ιανουαρίου τα «ηνία» της χώρας έχει αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Όλιβερ Σπάσοφσκι, ο οποίος προέρχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ζόραν Ζάεφ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Γιατί ζητάμε διεθνείς παρατηρητές στις εκλογές

Επιμένει ο Κασσελάκης: Εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών

Κασσελάκης: «Να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός και να γίνουν εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών»

Συνελήφθη με εντολή της Ειδικής Εισαγγελίας ο διορισμένος δήμαρχος Χειμάρρας Γκέργκι Γκόρο: Η σύλληψη έγινε μετά από καταγγελία του εκλεγμένου Φρέντη Μπελέρη

Μουράτ Γετκίν: Την 1η Απριλίου «όλοι θα ξυπνήσουμε σε μια διαφορετική Τουρκία»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr