Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρόεδρος Ιράκ: Η Τουρκία παραβιάζει την εθνική κυριαρχία του Ιράκ και το Διεθνές Δίκαιο

Πρόεδρος Ιράκ: Η Τουρκία παραβιάζει την εθνική κυριαρχία του Ιράκ και το Διεθνές Δίκαιο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο πρόεδρος του Ιράκ, Μπαρχάμ Σαλίχ, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ (ιρακινό Κουρδιστάν) ύστερα από τους σκοτωμούς άοπλων πολιτών.

«Η Προεδρία του Ιράκ καλεί να μπει ένα τέλος στις παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας αποτέλεσμα των επαναλαμβανόμενων τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων και της παραβίασης του εθνικού εναέριου χώρου του Ιράκ», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιρακινής Προεδρίας.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα το ισλαμιστικό καθεστώς της Άγκυρας ξεκίνησε στρατιωτική επιχείριση (εισβολή) στο βόρειο Ιράκ (ιρακινό Κουρδιστάν) ενάντια στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) ως απάντηση στην αύξηση των κουρδικών αντάρτικων επιθέσεων σε παραμεθόριες τουρκικές στρατιωτικές θέσεις.

Τούρκοι στρατιώτες και αντάρτες του PKK συγκρούστηκαν την Παρασκευή στο όρος Χαμτέρ, κοντά στο χωριό Νταρκάρε, στην ιρακινοκουρδική επαρχία Ντουχόκ.

«Ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε χερσαία στρατιωτική επιχείριση στο βουνό, που ανάγκασε τους Κούρδους αντάρτες να αντεπιτεθούν», δήλωσε ο Ζιρβάν Μουσά, ο προύχοντας του χωριού.

Η ιρακινή Προεδρία αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις προκαλούν θύματα μεταξύ των αμάχων.

«Αυτές οι ενέργειες αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των αρχών των διακρατικών σχέσεων, καθώς και του διεθνούς δικαίου και των συμβάσεων», αναφέρει ο πρόεδρος του Ιράκ.

Υπογράμμισε την ανάγκη «να επιλυθούν τα συνοριακά προβλήματα και τα θέματα ασφαλείας μεταξύ Ιράκ και Τουρκίας μέσω συνεργασίας και κοινού συντονισμού μεταξύ αξιωματούχων των δύο πλευρών».

Το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), που διεξάγει αυτονομιστικό αντάρτικο αγώνα στην Τουρκία από τη δεκαετία του 1980, έχει τις βάσεις του στο ιρακινό Κουρδιστάν και εξαπολύει από εκεί επιθέσεις στο τουρκικό έδαφος.

Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι αυτή τη φορά η Τουρκία δεν θα αποχωρήσει από το ιρακινό έδαφος, όπως στο παρελθόν, θα μείνει και θα προχωρήσει σε μόνιμη κατοχή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Οι Τούρκοι έτοιμοι για «τσαμπουκά» για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

H Χαμάς εξήρε τον «αδελφό» Ερντογάν – Αυτά τα ξεφτιλίκια να τα βλέπουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τζιχαντιστική υστερία Ερντογάν: Η Χαμάς είναι όπως οι Τούρκοι που πέταξαν τους Έλληνες στη θάλασσα

Οι Τούρκοι «σάλταραν» με τη δημιουργία αντι-drone ομπρέλας πάνω από το Αιγαίο – «Οι Μπαρμπαρόσα της Γαλάζιας Πατρίδας»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr