Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρόεδρος Αιγυπτιακής Βουλής: Η Τουρκία θέλει να διαμελίσει τη Λιβύη και να καταλάβει τους πόρους της

Πρόεδρος Αιγυπτιακής Βουλής: Η Τουρκία θέλει να διαμελίσει τη Λιβύη και να καταλάβει τους πόρους της
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο πρόεδρος της αιγυπτιακής Βουλής υποστήριξε, μιλώντας στην εφημερίδα «Al Ahram», ότι υπάρχει σχέδιο διαμελισμού της Λιβύης σε καντόνια που θα διοικούνται από ένοπλες πολιτοφυλακές που θα εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα.

Ο Αλί Αμπντέλ Αάλ πρόσθεσε ότι εξτρεμιστές ένοπλοι πολιτοφύλακες κατέστρεψαν τη Λιβύη, που διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την Αίγυπτο επί αιώνες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, πρόσθεσε, αυτές οι ένοπλες ομάδες μάχονται για τα δικά τους συμφέροντα, οικονομικά ή πολιτικά.

Δύο μνημόνια κατανόησης υπεγράφησαν από την Τουρκία και την πρωθυπουργό της κυβέρνησης «Εθνικής Συμφωνίας», με έδρα την Τρίπολη, Φαγιέζ αλ Σαράτζ, ορίζοντας παράνομα θαλάσσιες ζώνες επιρροής για τους Τούρκους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη Λιβύη.

Χιλιάδες ένοπλοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν από τη Συρία στη Λιβύη μέσω Τουρκίας, προκαλώντας την ίδια καταστροφή και φόβους και αυξάνοντας τις διαφορές μεταξύ των Λίβυων.

Όταν απειλείται η εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου, υπογράμμισε, τότε η ηγεσία πρέπει να εξετάσει βαθύτερα την εξελισσόμενη κρίση προτού οι φλόγες φτάσουν στο κατώφλι της Αιγύπτου.

«Η Αίγυπτος πάντοτε συντάχθηκε με την φιλοδοξία των Λίβυων να διατηρήσουν την ενότητα της χώρας τους.

»Πιστεύουμε ότι μια δίκαιη και σταθερή διευθέτηση του λιβυκού ζητήματος δεν θα είναι βιώσιμη παρά μέσω των ίδιων των Λίβυων», είπε.

«Η χώρα μας διαθέτει αρκετά μέσα για να αποτρέψει και να επιβάλει τη θέλησή της όταν αποφασιστεί.

»Ήπια και σκληρή ισχύς προβλέπονται και εναλλάσσονται όταν είναι απαραίτητο, για να βοηθήσουν τους Λίβυους να απορρίψουν την τουρκική παρέμβαση στις εσωτερικές τους υποθέσεις.

»Ο πρωταρχικός στόχος της Τουρκίας είναι να διαμελίσει και να ηγηθεί στη Λιβύη, να θολώσει την ταυτότητα του λαού για να επιβάλει την στενή κατοχή των πόρων της χώρας.

»Ως εκ τούτου, το κοινοβούλιο στην Αίγυπτο κάλεσε τους Λίβυους να ενωθούν και να πάψουν την πολιτική και ένοπλη σύγκρουση».

Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει επίσης να αναλάβει τις ευθύνες της και να αντιμετωπίσει την παρέμβαση της Τουρκίας, η οποία έχει κλιμακώσει τις εντάσεις σε περιφερειακό επίπεδο και έχει αρνητικές επιπτώσεις στις προσπάθειες επίτευξης πολιτικής διευθέτησης στη Λιβύη, υποστήριξε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Διπλωματικές πηγές: Ο Ερντογάν διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια για την Κύπρο και προσβάλει τις μνήμες των θυμάτων

Οι γαλλικές Αρχές απέλασαν ιμάμη που υποστήριζε τους τζιχαντιστές – Το κήρυγμα μίσους

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr