Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία μεταφέρει τις επόμενες ημέρες κι άλλους τζιχαντιστές στη Λιβύη

Η Τουρκία μεταφέρει τις επόμενες ημέρες κι άλλους τζιχαντιστές στη Λιβύη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλαμιστές, Λιβύη, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Η Τουρκία εντείνει τη στρατιωτική της συμμετοχή στη Λιβύη και θα συνεχίσει να στέλνει μισθοφόρους στη βορειοαφρικανική χώρα, μεταδίδει η ιστοσελίδα της αραβικής εφημερίδας Asharq Al-Awsat που εδρεύει στο Λονδίνο.

Αξιόπιστες πηγές ενημέρωσαν το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) ότι η Άγκυρα σκοπεύει να στείλει μια νέα «φουρνιά» Σύρων τζιχαντιστών στη Λιβύη τις επόμενες ημέρες, παρά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για πολιτική λύση μετά τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ των λιβυκών παρατάξεων.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι η επιστροφή Σύρων μισθοφόρων που υποστηρίζονται από την Τουρκία είχε ανασταλεί για πάνω από 20 ημέρες, από τότε που η τελευταία «σειρά» έφτασε στη Συρία στα μέσα Νοεμβρίου.

Το SOHR αναφέρει ότι από τις αρχές του έτους περίπου 18.000 Σύροι μισθοφόροι έφτασαν στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων 350 ανηλίκων (κάτω των 18 ετών).

Από αυτούς 10.750 επέστρεψαν στη Συρία αφού ολοκλήρωσαν τη διάρκεια των συμβάσεών τους και έλαβαν τους μισθούς τους.

Ο αριθμός των εξτρεμιστών που μεταφέρθηκαν από τη Συρία και βρίσκονται στη Λιβύη αριθμεί περίπου 10.000, συμπεριλαμβανομένων 2.500 Τυνήσιων, για να υποστηρίξουν την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με επικεφαλής τον Τουρκολίβυο ισλαμιστή Φαγιέζ αλ Σαράτζ.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι 496 Σύροι σκοτώθηκαν στη Λιβύη.

Εν τω μεταξύ, η GNA δήλωσε ότι το μνημόνιο συμφωνίας για την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία, που υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου 2019, είναι «νόμιμο και σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της GNA, Μοχάμεντ αλ Γκεμπλάουι, δήλωσε στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ότι, «το μνημόνιο (αμυντικής) συμφωνίας (με την Τουρκία) δεν είναι παρόμοιο με την υποστήριξη που λαμβάνει ο αρχηγός Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Χαλίφα Χαφτάρ από πολλές χώρες».

Ο Γκεμπλάουι αναφερόταν στην πρόσφατη δήλωση της Ειδικής Εκπροσώπου του ΟΗΕ, Στέφανι Ουίλιαμς, για ξένη παρουσία στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια της τρίτης συνάντησης του δεύτερου γύρου του «Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης (LPDF)», η Ουίλιαμς είπε ότι οι ξένοι δεν είναι φιλοξενούμενοι, αλλά τώρα «καταλαμβάνουν» τη χώρα, προσθέτοντας ότι 20.000 ξένοι μαχητές και μισθοφόροι προκαλούν «σοβαρή κρίση».

«Αυτή είναι μια σοκαριστική παραβίαση της κυριαρχίας της Λιβύης… μια κατάφωρη παραβίαση του εμπάργκο όπλων».

Ο Γκεμπλάουι είπε ότι οι παρατηρήσεις δεν είναι αποδεκτές και θα πρέπει να υποστηρίζονται από αλάθητα στοιχεία.

Όσον αφορά τους μισθοφόρους και τη ροή όπλων, ισχυρίστηκε ότι ο Χαφτάρ ήταν ο πρώτος που έλαβε τέτοιες παράνομες ενέργειες που παραβιάζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Γκεμπλάουι επανέλαβε ότι οι συμφωνίες και τα μνημόνια με ξένες χώρες, όπως αυτή που έχει υπογραφεί με την Τουρκία, είναι νόμιμα λιβυκά ζητήματα.

Σημειώνεται ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων (HOR) της Λιβύης, που αντιτίθεται στην ισλαμιστική Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), έχει καταψηφίσει ως άκυρες και έκνομες τις συμφωνίες της Τρίπολης με την Άγκυρα, υποστηρίζοντας ότι διεθνείς συμφωνίες μπορεί να συνάπτει μόνο η Βουλή και όχι η διοίκηση Σαράτζ, η οποία επίσης δεν έλαβε ποτέ ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr