Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισλαμικό Κράτος ανακτά τη δύναμή του σε Ιράκ και Συρία – Σε επιφυλακή οι Πεσμεργκά

Το Ισλαμικό Κράτος ανακτά τη δύναμή του σε Ιράκ και Συρία – Σε επιφυλακή οι Πεσμεργκά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ένας διοικητής των Κούρδων Πεσμεργκά δήλωσε το Σάββατο στο κουρδικό δίκτυο Rudaw ότι έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας, μία ημέρα μετά τον φόνο και τον τραυματισμό αρκετών αστυνομικών στην επαρχία του Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ σε επίθεση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Το Ισλαμικό Κράτος έχει πραγματοποιήσει αρκετές θανατηφόρες επιθέσεις στο Ιράκ από την αρχή της χρονιάς, προκαλώντας φόβους ότι η εξτρεμιστική οργάνωση ανακτά τη δύναμή της.

«Διπλασιάσαμε τα σημεία ελέγχου ασφαλείας», δήλωσε ο Σερβάν Μπαρζανί, διοικητής των δυνάμεων των Πεσμεργκά στο μέτωπο του Γκουέρ-Μαμμούρ.

Όπως εξήγησε, οι τζιχαντιστές εκμεταλλεύονται τον κακοκαιρία.

«Σε ομιχλώδεις καιρικές συνθήκες, τα πολεμικά αεροσκάφη δεν μπορούν να εντοπίσουν το Νταές [Ισλαμικό Κράτος] και να τους στοχεύσουν.

»Γι ‘αυτό επιτίθενται κατά τη διάρκεια αυτών των συνθηκών».

Την Παρασκευή, οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή Ντακ, νότια του Κιρκούκ δέχτηκαν επίθεση, με αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό αρκετών ομοσπονδιακών αστυνομικών.

Το Ισλαμικό Κράτος «εκμεταλλεύτηκε τον βροχερό καιρό για να ξεκινήσει μια επίθεση» εκείνο το βράδυ, είπε μια τοπική πηγή ασφαλείας στο Rudaw.

Οι κάμερες ασφαλείας «δεν λειτούργησαν λόγω της έντονης βροχής», πρόσθεσε η πηγή.

Την ίδια ημέρα, το τμήμα ασφαλείας του Ιράκ ανακοίνωσε τη σύλληψη «έξι τρομοκρατών και την κυρίευση έξι κρυψώνων του Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία Κιρκούκ», συμπεριλαμβανομένου του Ντακ.

Τα απομεινάρια του Ισλαμικού Κράτους κατάφεραν να συνεχίσουν να διεξάγουν επιθέσεις παρά το γεγονός ότι ηττήθηκαν εδαφικά στο Ιράκ το 2017, ειδικά σε περιοχές που αμφισβητούνται μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης της Βαγδάτης και της κουρδικής πρωτεύουσας Ερμπίλ, όπου η ασφάλεια είναι ασαφής.

Το Κιρκούκ ήταν υπό κουρδικό έλεγχο μέχρι τον Οκτώβριο του 2017, όταν οι ιρακινές δυνάμεις ανέλαβαν τα αμφισβητούμενα εδάφη μετά το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν.

Την Πέμπτη, το Ισλαμικό Κράτος ισχυρίστηκε στην εβδομαδιαία προπαγανδιστική εφημερίδα Αλ Νάμπα ότι σκότωσε και τραυμάτισε τουλάχιστον 22 άτομα σε οκτώ επιθέσεις στο Ιράκ από τις 28 Ιανουαρίου έως τις 3 Φεβρουαρίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός των Πεσμεργκά (αν. υπουργός Άμυνας του ιρακινού Κουρδιστάν) Σαρμπάστ Λάζινγκεν προειδοποίησε στα τέλη Ιανουαρίου ότι το Ισλαμικό Κράτος αναπτύσσεται σε δύναμη και αναδιοργανώνεται στο Ιράκ, ιδίως σε περιοχές που αμφισβητούνται μεταξύ της Ερμπίλ και της Βαγδάτης.

Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, δήλωσε στις 10 Ιανουαρίου ότι το Ισλαμικό Κράτος «έχει ανακτήσει τη δύναμή του» τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Επίθεση στη Μόσχα: Ποιο ρόλο παίζει το συγκρότημα Piknik;

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr