Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Κούρδοι αντάρτες τσάκισαν τους Τούρκους στο όρος Γκαρά – Έφυγε τρέχοντας ο τουρκικός στρατός

Οι Κούρδοι αντάρτες τσάκισαν τους Τούρκους στο όρος Γκαρά – Έφυγε τρέχοντας ο τουρκικός στρατός
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Άδοξο τέλος είχε η στρατιωτική επιχείρηση του τουρκικού στρατού στα βουνά του ιρακινού Κουρδιστάν που ξεκίνησε την Τετάρτη. Οι Κούρδοι αντάρτες του PKK «τσάκισαν» τον τουρκικό στρατό, προκαλώντας του σημαντικές απώλειες, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να τα μαζέψουν και να φύγουν πριν τους βρει μεγαλύτερη συμφορά.

Όπως μεταδίδουν πολλοί μιντιακοί ακτιβιστές στο Twitter, οι τουρκικές δυνάμεις έπεσαν σε ενέδρα, οι Κούρδοι φαίνεται ότι ήταν προετοιμασμένοι με σχέδιο και τους περίμεναν.

Τους Τούρκους στρατιώτες εκκένωσαν από τον θανάσιμο κλοιό τα ίδια τουρκικά ελικόπτερα που τους μετέφεραν στο σημείο.

Ο τουρκικός στρατός αυτή τη φορά εισέβαλε βαθύτερα στο έδαφος του ιρακινού Κουρδιστάν από το παρελθόν. Ίσως αυτό ήταν και το λάθος τους.

Η Τουρκία ανακοίνωσε την Κυριακή την ολοκλήρωση «μιας μεγάλης κλίμακας επιχείρησης» εναντίον του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) στο όρος Γκάρα της επαρχίας Κουρδιστάν, στην επαρχία Ντουκόκ.

Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι η επιχείρηση ήταν «εξαιρετικά ξεχωριστή και κρίσιμη» και «εκκαθάρισε» την περιοχή από τους αντάρτες του ΡΚΚ.

Τι να πει ο άμοιρος Ακάρ; Ότι στον ορεινό ανταρτοπόλεμο ο τουρκικός στρατός είναι εντελώς ανίκανος να νικήσει τους Κούρδους; Απόδειξη ότι δεν τους έχει καταφέρει εδώ και 40 χρόνια.

«Η επιχείρηση έχει ολοκληρωθεί. Οι χερσαίες και αεροπορικές μας δυνάμεις επέστρεψαν με ασφάλεια στις βάσεις και τους στρατώνες τους», δήλωσε από το κέντρο επιχειρήσεων (κεντρική φωτογραφία) στα σύνορα της νοτιοανατολικής επαρχίας Σιρνάκ.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η επιχείρηση προοριζόταν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ασφαλείας βάσει του δικαιώματος της Άγκυρας να υπερασπιστεί τον εαυτό της, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Καταστράφηκαν περισσότεροι από 50 στόχοι, συμπεριλαμβανομένων οπλοστασίων, σπηλαίων και βάσεων στο Γκάρα, είπε, ισχυριζόμενος ότι σκοτώθηκαν και 48 αντάρτες του ΡΚΚ.

Για αυτές τις απώλειες βεβαίως δεν προσκόμισε καμία απόδειξη.

Σύμφωνα με τον Ακάρ, τρεις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και τρεις άλλοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

«Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε μια σπηλιά που τέθηκε υπό έλεγχο μετά από έντονες συγκρούσεις αποκάλυψαν τα πτώματα 13 στρατιωτών μας που είχαν απαχθεί», είπε.

Το PKK ισχυρίζεται ότι σκότωσε μεγαλύτερο αριθμό Τούρκων στρατιωτών, ενώ απορρίπτει τους αριθμούς των δικών του απωλειών που ανακοίνωσε η Άγκυρα.

Οι επίσημες απώλειες των Τούρκων

Η επιχείρηση έκλεισε μετά την απώλεια τριών Τούρκων στρατιωτικών και 13 Τούρκων στρατιωτών και πρακτόρων της MİT (τουρκική Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών) που κρατούνταν αιχμάλωτοι στα χέρια των ανταρτών του ΡΚΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 13 Τούρκοι αιχμάλωτοι σκοτώθηκαν από τουρκικά πυρά.

Οι 13 Τούρκοι αιχμάλωτοι

Υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις στην τουρκική κοινή γνώμη για την επιχείρηση, η οποία υποτίθεται ότι έγινε για να διασωθούν 13 αιχμάλωτοι, στρατιωτικοί, αστυνομικοί και στελέχη της MİT, που κρατούνταν σε περιφραγμένο και φυλασσόμενο χώρο των ανταρτών του ΡΚΚ στο όρος Γκάρε.

Γι’ αυτό ο Ερντογάν είχε προαναγγείλει την Τετάρτη που μας πέρασε ότι, θα ανακοίνωνε ένα θαυμάσιο νέο στην τουρκική κοινή γνώμη.

Εννοούσε προφανώς την απελευθέρωση των 13 αιχμαλώτων.

Όμως, η επιχείρηση έληξε με φιάσκο, αφού οι αιχμάλωτοι βρέθηκαν όλοι νεκροί.

Να σημειωθεί ότι οι Κούρδοι είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα ότι ο χώρος που βομβαρδίζεται από τουρκικά αεροσκάφη φιλοξενεί τους αιχμαλώτους και ότι υπάρχει κίνδυνος να σκοτωθούν, ενώ η τουρκική πλευρά κατηγορεί τους αντάρτες ότι αυτοί σκότωσαν τους αιχμαλώτους.

Τέλος, υπάρχει στο διαδίκτυο ενυπόγραφη επιστολή άλλου αιχμαλώτου που κατηγορεί το τουρκικό κράτος ότι με την επιχείρηση έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή των αιχμαλώτων, τη στιγμή που οι αντάρτες είχαν δεχτεί τη μεσολάβηση ανθρωπιστικών οργανώσεων, για να τους αφήσουν ελεύθερους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Τούρκοι έχτισαν ακόμα έναν οικισμό ισλαμιστών εποίκων στη Β/Δ Συρία

Το Ιράν ενημέρωσε την Τουρκία εκ των προτέρων για την επίθεση στο Ισραήλ

DW: Ζυγίζει μάλλον ακόμη την κατάσταση η Άγκυρα για τη Μέση Ανατολή

Το Ιράν δεν έχει καμία πρόθεση να συνεχίσει να επιτίθεται στο Ισραήλ

Πρεσβευτής Ισραήλ στην Αθήνα: Η Τουρκία παίζει καταστροφικό ρόλο στον πόλεμο με τη Χαμάς

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr