Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Υπηρεσίες Πληροφοριών: Οι Ταλιμπάν θα ανακαταλάβουν το Αφγανιστάν και η Αλ Κάιντα θα ανασυγκροτηθεί

Υπηρεσίες Πληροφοριών: Οι Ταλιμπάν θα ανακαταλάβουν το Αφγανιστάν και η Αλ Κάιντα θα ανασυγκροτηθεί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποίησαν την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι οι Ταλιμπάν ενδέχεται να καταλάβουν το μεγαλύτερο μέρος του Αφγανιστάν μέσα σε δύο έως τρία χρόνια, εάν οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις αποχωρήσουν από τη χώρα πριν επιτευχθεί μια συμφωνία διαμοιρασμού της εξουσίας μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

Η κυριαρχία των Ταλιμπάν θα επέτρεπε στην Αλ Κάιντα να ανασυγκροτηθεί στο Αφγανιστάν, αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα των New York Times που επικαλείται αξιωματούχους των ΗΠΑ, που δεν κατονομάζονται.

Η απόρρητη έκθεση των μυστικών υπηρεσιών προετοιμάστηκε πέρυσι για την κυβέρνηση Τραμπ, πρόσθεσε το δημοσίευμα.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καλείται να αποφασίσει αν θα τηρήσει την προθεσμία της 1ης Μαΐου για την απόσυρση των εναπομεινάντων 3.500 Αμερικανών στρατιωτών, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία του Φεβρουαρίου 2020 που σύναψε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, με τους Ταλιμπάν.

Την Πέμπτη ο Μπάιντεν παραδέχθηκε θα είναι δύσκολη η τήρηση αυτής της προθεσμίας, που επίσης προβλέπει την αποχώρηση περίπου 7.000 συμμαχικών δυνάμεων, αλλά πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι όλοι οι Αμερικανοί στρατιώτες θα έχουν αποχωρήσει τον επόμενο χρόνο.

«Θα φύγουμε. Το ερώτημα είναι πότε θα φύγουμε» είπε.

Από την πλευρά τους οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν χθες ότι θα ξαναρχίσουν τις εχθροπραξίες εναντίον των ξένων δυνάμεων στο Αφγανιστάν, εάν δεν τηρηθεί η προθεσμία της 1ης Μαΐου για την αποχώρησή τους.

Οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν

Οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν την Παρασκευή ότι θα ξαναρχίσουν τις εχθροπραξίες εναντίον των ξένων δυνάμεων στο Αφγανιστάν, εάν δεν τηρηθεί η προθεσμία της 1ης Μαΐου για την αποχώρησή τους.

Η απειλή των Ταλιμπάν διατυπώνεται μετά τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ο οποίος είπε την Πέμπτη, ότι θα είναι δύσκολο να αποχωρήσουν οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες μέχρι την προθεσμία, η οποία συμφωνήθηκε με την Ουάσιγκτον πέρυσι.

Επίσης, την Πέμπτη, οι βουλευτές στη Γερμανία ενέκριναν εντολή που επιτρέπει την παραμονή των δυνάμεών τους στο Αφγανιστάν έως την 31η Ιανουαρίου 2022.

Αν η προθεσμία της 1ης Μαΐου δεν τηρηθεί, οι Ταλιμπάν θα είναι «αναγκασμένοι να … συνεχίσουν τον Τζιχάντ (ιερό πόλεμο) και τον ένοπλο αγώνα κατά των ξένων δυνάμεων για να ελευθερώσουν τη χώρα τους», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Οι ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν συμφώνησαν πέρυσι ότι όλες οι ξένες δυνάμεις θα αποχωρήσουν από τη χώρα με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλεια από τους ισλαμιστές ενόπλους και την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με την αφγανική κυβέρνηση.

Έκτοτε, οι επιθέσεις εναντίον των ξένων δυνάμεων στο Αφγανιστάν σταμάτησαν σε μεγάλο βαθμό, παρότι η επιθετικότητα των Ταλιμπάν συνεχίστηκε εναντίον των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και του προσωπικού της κυβέρνησης.

Οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι είναι δεσμευμένοι στη συμφωνία, την οποία χαρακτηρίζουν «τη λογικότερη και συντομότερη οδό» για τον τερματισμό 20 χρόνων πολέμου στο Αφγανιστάν, ο μακροβιότερος πόλεμος για τις ΗΠΑ.

Η ευθύνη για την παράτασή της «θα βαρύνει αυτούς που διέπραξαν αυτήν την παραβίαση», αναφέρει η ανακοίνωση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κλιματική Αλλαγή: Το λιώσιμο των πάγων αλλάζει την περιστροφή της Γης και επηρεάζει τη μέτρηση του χρόνου

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών για τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr