Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουρκία: Συνελήφθησαν ναύαρχοι ε.α. – Ο Ερντογάν τρέμει νέο πραξικόπημα

Τουρκία: Συνελήφθησαν ναύαρχοι ε.α. – Ο Ερντογάν τρέμει νέο πραξικόπημα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εισαγγελίας Άγκυρας έχει ξεκινήσει «αυτεπάγγελτη έρευνα για το έγκλημα» και αποφασίστηκε η σύλληψη 10 υπόπτων προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων, ενώ για άλλους 4 αποφασίστηκε να κληθούν να καταθέσουν εντός 3 ημερών χωρίς να τεθούν υπό κράτηση λόγω προχωρημένης ηλικίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση έχουν συλληφθεί όλοι οι ύποπτοι.

Σύμφωνα με Τούρκους νομικούς η κοινή δήλωση των απόστρατων ναυάρχων δεν παραβιάζει κανένα νόμο, αντίθετα περιλαμβάνεται στο άρθρο 26 του Συντάγματος, που αναφέρει ότι «ο καθένας έχει το δικαίωμα να διαδίδει τις σκέψεις και τις απόψεις του ατομικά ή συλλογικά μέσω προφορικής ομιλίας, γραφής, σχεδίων ή άλλων μέσων».

Νομικός που μίλησε στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Τζουμχουριέτ, υπογράμμισε ότι η κοινή δήλωση πρέπει να αξιολογηθεί στο πλαίσιό του.

«Το κάλεσμα που έγινε και η ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε από τους απόστρατους ναυάρχους δεν είναι κάλεσμα πραξικοπήματος, αντιθέτως, πρόκειται για κάλεσμα δημοκρατίας» είπε.

Πηγή: ΕΡΤ – Κωνσταντινούπολη – Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Συνελήφθη τη Δευτέρα το πρωί από το σπίτι του ο απόστρατος ναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ σύμφωνα με έκτακτη είδηση της ιστοσελίδας της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Τζουμχουριέτ».

Την είδηση επιβεβαίωσε με ανάρτηση στο twitter η σύζυγός του Ρενγκίν Γκιουρντενίζ η οποία ανέφερε ότι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στην κατοικία τους λίγο πριν τις 6.30 πμ και συνέλαβαν το σύζυγό της.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 10 απόστρατοι ναύαρχοι, ενώ οι τέσσερις λόγω προχωρημένης ηλικίας κλήθηκαν να παρουσιαστούν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής εντός 3 ημερών.

Οι συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας που ξεκίνησε από την Κυριακή (04/04) ο Γενικός Εισαγγελέας της Άγκυρας.

Ο Γκιουρντενίζ ήταν μεταξύ των 104 απόστρατων ναυάρχων που υπέγραψαν κοινή δήλωση ζητώντας από την κυβέρνηση να μην αγγίξει την Συνθήκη του Μοντρέ, αλλά και να μην απομακρυνθεί από τις θεμελιώδεις αρχές του Κεμαλικού κράτους, εμμέσως επικρίνοντας τη διείσδυση του Ισλάμ στις τάξεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Γκιουρντενίζ θεωρείται ο θεωρητικός του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ήταν εκείνος που πρώτος το 2006 αναφέρθηκε στην έννοια της «Γαλάζιας Πατρίδας» παρουσιάζοντας και αναλύοντας την θεωρία του στ’ ομώνυμο βιβλίο του («Mavi Vatan») όπου παρουσιάζει τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος και στη Μεσόγειο Θάλασσα, με στόχο να καταστεί ναυτική υπερδύναμη.

Η κοινή δήλωση που δημοσιοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο (03/04) στις 11.00 π.μ., αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Αποτελεί επιτακτική ανάγκη οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να τηρούν απαρεγκλίτως τις θεμελιώδεις αξίες του συντάγματος, οι οποίες δεν μπορούν να αλλάξουν και δεν μπορούν να υποστούν αναθεώρηση… καταδικάζουμε και αντιτασσόμαστε με όλη μας την ύπαρξη στις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να φανεί ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό μας Ναυτικό έχουν απομακρυνθεί από αυτές τις αξίες και τη σύγχρονη πορεία που χάραξε ο Ατατούρκ.

»Διαφορετικά, η Τουρκική Δημοκρατία, όπως δείχνει και η ιστορία, θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με θανάσιμους κινδύνους και επικίνδυνα γεγονότα, που θα έθεταν σε κίνδυνο την εθνική της ασφάλεια».

Ο Γκιουρτενίζ σε συνέντευξη του την Κυριακή στην εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» είχε αναφέρει ότι είναι πολύ μεγάλο λάθος το ότι ερμηνεύτηκε η κοινή δήλωση των 104 ως «κάλεσμα για πραξικόπημα».

«Έχουμε φυλακιστεί λόγω των συνωμοσιών της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν», είπε.

«Στόχος μας είναι η προστασία της Γαλάζιας Πατρίδας.

»Το κείμενο της δήλωσης πρέπει να αξιολογηθεί στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης.

»Έχουμε απομακρυνθεί από τα συμφέρονται της Γαλάζιας Πατρίδας.

»Η δήλωση μας έγινε για να προστατεύσει τα συμφέροντα της Τουρκία και της Γαλάζιας Πατρίδας».

Έκτακτη σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου – Συνεδριάζει και η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΡ

Λόγω των εξελίξεων ο Ταγίπ Ερντογάν επιστρέφει από τη Μαρμαρίδα όπου βρισκόταν για διακοπές.

Στις 3 το μεσημέρι συνεδριάζει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο στο προέδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα υπό τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για να αξιολογηθεί η κατάσταση ύστερα από την κοινή δήλωση των 104 απόστρατων ναυάρχων που κάλεσαν την τουρκική κυβέρνηση να μην αγγίξει την Συνθήκη του Μοντρέ, και να μην απομακρυνθεί από τις αρχές του Κεμαλικού κράτους, ενέργεια την οποία η Άγκυρα εξέλαβε ως σιωπηρό πραξικόπημα.

Το απόγευμα στις 18.00 συνεδριάζει εκτάκτως και η Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ υπό την προεδρία και πάλι του Ταγίπ Ερντογάν για να εξετάσει την κατάσταση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

26/3/1919 Εφημερίς «ΕΠΟΧΗ»: «Κάθε πόθος που πνίγεται με την βίαν και με την αγριότητα, ριζώνει βαθύτερα εις την ψυχήν του λαού»

Ο Ερντογάν απείλησε να στείλει στον Αλλάχ τον Νετανιάχου: «Ο Κύριός μας να τον κάνει να υποφέρει»

Ο Μπαχτσελί ζήτησε από τον Ερντογάν να μείνει πρόεδρος της Τουρκίας για πάντα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr