Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

EMA: Πιθανή συσχέτιση του εμβολίου AstraZeneca με θρόμβους στο αίμα

EMA: Πιθανή συσχέτιση του εμβολίου AstraZeneca με θρόμβους στο αίμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εμβόλιο, Κορωνοϊός - Κορονοϊός,

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων κρίνει ότι οι θρόμβοι αίματος σε ενήλικες που εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα της AstraZeneca θα πρέπει να προστεθούν στις σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου.

Ο ΕΜΑ εκτιμά ότι «το ισοζύγιο ωφέλειας/κινδύνου παραμένει θετικό» σε σχέση με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η θρόμβωση θα αναγνωριστεί ως «πιθανή παρενέργεια» του εμβολίου, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ Έμερ Κουκ.

Τα ασυνήθιστα συμπτώματα είναι πιθανό να προέρχονται από εσφαλμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, είπε.

«Συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία, το φύλο ή το ιατρικό ιστορικό δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθούν καθώς τα σπάνια περιστατικά παρατηρούνται σε όλες τις ηλικίες», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ Έμερ Κουκ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

«Ο κίνδυνος φαίνεται να αφορά κυρίως σε νεότερες ηλικιακές ομάδες -60 ετών και νεότερους- αλλά εμφανίζεται επίσης στους ηλικιωμένους και έχουμε δει ότι επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες, μερικά από αυτά θα μπορούσαν να εξηγηθούν από τον τρόπο που το εμβόλιο χρησιμοποιείται στην ΕΕ», απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου του Politico.

«Οι υγειονομικές Αρχές θα πρέπει να επαγρυπνούν για τυχόν νέα περιστατικά θρόμβωσης, τα οποία μπορεί να συνοδεύονται από χαμηλές τιμές αιμοπεταλίων και αιμορραγία», πρόσθεσε η κ. Κουκ.

«Είναι σημαντικό τόσο οι εμβολιασμένοι όσο και οι επαγγελματίες υγείας να γνωρίζουν τα σημεία και τα συμπτώματα αυτών των ασυνήθιστων διαταραχών πήξης του αίματος, έτσι ώστε να μπορούν να εντοπιστούν γρήγορα για να ελαχιστοποιηθούν τυχόν πιθανοί κίνδυνοι».

Η κ. Κουκ είπε ότι η εθνική απόφαση σχετικά με τη χρήση του εμβολίου θα «λάβει υπόψη την κατάσταση με την πανδημία σε κάθε μεμονωμένη χώρα και άλλους παράγοντες όπως οι νοσηλείες και η διαθεσιμότητα εμβολίων».

Η επιτροπή ασφάλειας του EMA εξέτασε συνολικά 86 περιπτώσεις θρόμβων αίματος, εκ των οποίων οι 18 ήταν θανατηφόρες.

Από τις 4 Απριλίου, υπήρξαν συνολικά 222 περιπτώσεις θρόμβων αίματος μεταξύ των 34 εκατομμυρίων ανθρώπων που εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα της Οξφόρδης / AstraZeneca.

Ο ΕΜΑ παραδέχεται ότι οι παρενέργειες αφορούν κυρίως γυναίκες και μάλιστα νεαρότερες ηλικίες, οι ιθύνοντες ωστόσο επιμένουν στα οφέλη του εμβολίου έναντι των κινδύνων του.

Στη συνέντευξη Τύπου, η επιτροπή του ΕΜΑ έκανε λόγο για πολύ μικρό ποσοστό θρομβώσεων συγκριτικά με τις δόσεις που έχουν χορηγηθεί ως τώρα.

Βρετανία: Σε ενήλικες κάτω των 30 εναλλακτικό εμβόλιο

Στη Βρετανία, σε ενήλικες κάτω των 30 ετών θα πρέπει να προσφέρεται εναλλακτικό εμβόλιο αντί για τη δόση της AstraZeneca εάν υπάρχει διαθέσιμο στην περιοχή τους και είναι υγιείς και δεν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο Covid, σύμφωνα με το συμβουλευτικό όργανο εμβολιασμού της βρετανικής κυβέρνησης.

Η σύσταση της μεικτής επιτροπής για τα εμβόλια και τον εμβολιασμό (JCVI) ευθυγραμμίζεται σε γενικές γραμμές με την τακτική στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου ορισμένες χώρες έχουν ήδη επιλέξει να περιορίσουν το εμβόλιο των Οξφόρδης / AstraZeneca σε μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες μετά από ανησυχίες σχετικά με σπάνια συμβάντα θρόμβων που σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

Γερμανία: 62χρονος εμβολιάστηκε 217 φορές κατά της covid-19

Στη Λάρισα οι νεκροί του κορωνοϊού δεν έχουν «λιώσει» – Στο Νέο Κοιμητήριο σταμάτησαν οι εκταφές

Χειροπέδες σε 43χρονο που υποκινούσε βία κατά των ομοφυλόφιλων μέσω social media

Εμβόλια Covid: Έχουν τελικά σπάνιες αλλά σοβαρές παρενέργειες σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr