Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κρίση Μαρόκου-Ισπανίας με «όπλο» τους μετανάστες – Καταδικάζει η Ελλάδα

Κρίση Μαρόκου-Ισπανίας με «όπλο» τους μετανάστες – Καταδικάζει η Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ηρεμία επικρατεί από το πρωί της Τετάρτης 19/5 στα μαροκινοϊσπανικά σύνορα σε αφρικανικό έδαφος. Η μεγάλη ενίσχυση σε αστυνομικές δυνάμεις από πλευράς του Μαρόκου εμποδίζει πλέον τις ροές μεταναστών και ήδη έχουν επιστραφεί τουλάχιστον 4.000 από τους περίπου 8.000 οι οποίοι εισήχθησαν παράνομα σε ισπανικό έδαφος, μεταδίδει η ΕΡΤ.

Το Μαρόκο από τα ξημερώματα έχει κλείσει όλες τις εξόδους προς το ισπανικό έδαφος κάτι που δεν συνέβαινε τις τελευταίες 48 ώρες κατά τις οποίες επέδειξε μεγάλη παθητικότητα ή ακόμα και ηθελημένα οι φύλακες άνοιγαν τις πόρτες του κιγκλιδώματος και επέτρεπαν στους μετανάστες να περνούν ελεύθερα.

Στην παραλία Ταραχάλ της Θέουτα βρίσκονται συγκεντρωμένες δυνάμεις ισπανικού στρατού και αστυνομίας, εικόνα αντίστοιχη και από την μαροκινή πλευρά.

Αφορμή για την πρωτοφανή κρίση μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκου, αποτελεί το γεγονός ότι από τον περασμένο Απρίλιο ο Μπραχίμ Γκαλί, 73 ετών και ηγέτης του Μετώπου Πολισάριο, νοσηλεύεται σε ισπανικό νοσοκομείο της πόλης Λογρόνιο με καρκίνο αλλά και κορωνοϊό –αφού εισήλθε στην χώρα με ψευδώνυμο– γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Μαρόκου.

Όπως επεσήμανε η Μαροκινή πρέσβειρα στην Ισπανία, Καρίμα Μπενυάιτς, από την οποία ζήτησε εξηγήσεις η Ισπανίδα ΥΠΕΞ Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια, «στις σχέσεις μεταξύ χωρών υπάρχουν πράξεις που έχουν συνέπειες, και πρέπει να αναληφθούν», αναφερόμενη στην απόφαση της Ισπανίας να παρέχει ιατρική βοήθεια στον αρχηγό του Μετώπου Polisario, Μπραχίμ Γκαλί.

Άλλωστε για το Μαρόκο, ο Γκαλί αποτελεί βασικό εχθρό λόγω της διένεξης του Μαρόκου με το Μέτωπο Πολισάριο.

Η Ισπανία ξεκαθάρισε ότι αυτό έγινε μόνο για «ανθρωπιστικούς λόγους» αλλά η απάντηση δεν έπεισε τη Ραμπάτ, η οποία αποφάσισε να ανοίξει τα σύνορα με το γνωστό αποτέλεσμα.

Η πραγματική αιτία της ισπανομαροκινής κρίσης βρίσκεται στην κυριαρχία της Δυτικής Σαχάρας από το Μαρόκο.

Τον Δεκέμβριο του 2020 ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε μία από τις τελευταίες του ενέργειες ως πρόεδρος των ΗΠΑ, ήταν να αναγνωρίσει επίσημα την κυριαρχία του Μαρόκου έναντι της Δυτικής Σαχάρας σε αντάλλαγμα με την πλήρη καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Μαρόκου και Ισραήλ.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Λευκός Οίκος έδωσε στο Μαρόκο αποφασιστική στήριξη στο ζήτημα της κυριαρχίας της Δυτικής Σαχάρας ενώ λίγες ημέρες πριν το μέτωπο Πολισάριο, το οποίο υπερασπίζεται την ίδρυση της «Αραβικής Λαϊκής Δημοκρατίας της Σαχράουι», κήρυξε πόλεμο στη Ραμπάτ, παραβιάζοντας την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που είχαν και οι δύο από το 1991.

Υπενθυμίζεται ότι η Ισπανία δεν είναι σύμφωνη με την κυριαρχία του Μαρόκου στην Δυτική Σαμάρα η οποία βρισκόταν στην κυριαρχία της από το 1884, ως προτεκτοράτο από το 1912 και έως τον Νοέμβριο του 1975, που η Ισπανία παραιτήθηκε οριστικά από την περιοχή.

Ανακοίνωση υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με παράνομη άφιξη σημαντικού αριθμού μεταναστών στον Ισπανικό θύλακα της Ceuta

«Η Ελλάδα, ως χώρα πρώτης γραμμής στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού, εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη και στήριξη της προς την Ισπανία, η οποία αντιμετωπίζει τις τελευταίες ημέρες μαζικές αφίξεις μεταναστών προερχόμενων από τρίτες χώρες.

»Όπως έχει τονίσει επανειλημμένα η Ελληνική πλευρά, τα εξωτερικά σύνορα των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι Ευρωπαϊκά σύνορα.

»Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού δεν είναι πρόκληση μόνο για τις χώρες πρώτης γραμμής.

»Αποτελεί πρόκληση για το σύνολο των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Καλούμε την ΕΕ να προσφέρει τη στήριξη της στην Ισπανία για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

»Επίσης, επισημαίνεται η ανάγκη ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για το Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, στη βάση μιας ισόρροπης αντιμετώπισης της ευθύνης των Κρατών-Μελών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της έμπρακτης αλληλεγγύης που θα πρέπει να επιδεικνύουν τα υπόλοιπα Κράτη-Μέλη.

»Τέλος, υπογραμμίζεται για μια ακόμα φορά ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό δεν θα πρέπει να τυγχάνει εργαλειοποίησης με στόχο την επίτευξη πολιτικών σκοπιμοτήτων».

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Νίκου Δένδια με την Ισπανίδα ομόλογό του.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νίκος Δένδιας: Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη η πρόταση δυσπιστίας

Επίσκεψη Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε σειρά συναντήσεων

Χανιά: Στη φυλακή 40χρονος από τη Βουλγαρία που παρενόχλησε νεαρή σε πάρκο

Νίκος Δένδιας: «Τιμάμε τις εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας που έπεσαν μέσα σ’ αυτά τα 203 χρόνια για να είναι η πατρίδα μας ελεύθερη»

Νίκος Δένδιας: Πρέπει να ομογενοποιήσουμε τους τύπους των πολεμικών αεροσκαφών μας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr