Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποιες χώρες ζητούν προσωρινή άρση των πατεντών για τα εμβόλια

Ποιες χώρες ζητούν προσωρινή άρση των πατεντών για τα εμβόλια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η ομάδα BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) ζήτησε την Τρίτη την επιτάχυνση των παραδόσεων εμβολίων κατά της Covid-19, επαναλαμβάνοντας ότι η προσωρινή άρση των πατεντών για τα εμβόλια αυτά θα βοηθήσει τις φτωχότερες χώρες να καταπολεμήσουν την πανδημία.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά από μια διαδικτυακή συνάντηση, οι υπουργοί Εξωτερικών αυτών των χωρών επιβεβαίωσαν ότι ένας «γενικευμένος εμβολιασμός» θα συμβάλει στον περιορισμό της πανδημίας, υπογραμμίζοντας «τον επείγοντα χαρακτήρα της ταχείας ανάπτυξης εμβολίων, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες».

Εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους στην παγκόσμια εκστρατεία υπό την ηγεσία της Πρετόρια και του Δελχί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για την προσωρινή άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια της Covid-19.

Η υπουργός της Νοτίου Αφρικής, Ναλέντι Παντόρ, επιβεβαίωσε εκ νέου σε αυτή τη συνάντηση τη θέση της Πρετόρια -την οποία συμμερίζονται ιδιαίτερα το Δελχί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)- ότι «κανείς δεν είναι ασφαλής εώς ότου είμαστε όλοι ασφαλείς».

Η επίτευξη μιας συμφωνίας αναστολής «θα επέτρεπε τη χρήση της πνευματικής ιδιοκτησίας, την ανταλλαγή και τη μεταφορά τεχνολογίας», επέμεινε, επιτρέποντας «την παραγωγή εμβολίων και μια ευρύτερη διανομή».

Μια προσωρινή άρση των πατεντών θα ενίσχυε την παραγωγή γενόσημων εμβολίων χαμηλού κόστους, βοηθώντας τις φτωχές χώρες που αγωνίζονται να ανοσοποιήσουν τον πληθυσμό τους, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του σχεδίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει ταχθεί υπέρ, όπως και η Κίνα, εντούτοις άλλες κραταιές δυνάμεις στη φαρμακευτική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Βρετανίας και της Ιαπωνίας, παραμένουν απρόθυμες.

Οι αντίπαλοι του σχεδίου υποστηρίζουν ότι μια τέτοια προσωρινή άρση θα έθιγε τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και ότι η παρασκευή ενός εμβολίου απαιτεί τεχνογνωσία και τεχνικούς πόρους που δεν μπορούν να αυτοσχεδιαστούν εν μία νυκτί.

«Εκατομμύρια άνθρωποι σε πλούσιες χώρες έχουν εμβολιαστεί, ενώ δισεκατομμύρια σε φτωχές χώρες εξακολουθούν να περιμένουν και παραμένουν ευάλωτοι σε μολύνσεις, ασθένειες και θανάτους», τόνισε η Παντόρ.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μόλις το 2% των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, έχουν χορηγηθεί στην υποσαχάρια Αφρική, μια κατάσταση που η Παντόρ χαρακτήρισε ένα «παγκόσμιο έλλειμμα πρόσβασης στα εμβόλια».

Εξήντα τρεις χώρες έχουν στηρίξει μέχρι σήμερα την πρόταση της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής, αλλά απαιτείται ομοφωνία των 164 κρατών μελών του ΠΟΕ για την επίτευξη συμφωνίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Ο Πούτιν «σκέφτεται» τη δημιουργία μιας μεγάλης «ουδέτερης ζώνης» μέσα στην Ουκρανία

Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη την επανεκλογή Πούτιν

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

Πούτιν: «Μόνιμος» πρόεδρος της Ρωσίας – Έλαβε ποσοστό-ρεκόρ 87,97% στις προεδρικές εκλογές

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr