Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιατί οι Γερμανοί εκατομμυριούχοι βγάζουν τα λεφτά τους στην Ελβετία

Γιατί οι Γερμανοί εκατομμυριούχοι βγάζουν τα λεφτά τους στην Ελβετία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γερμανία, Ελβετία,

Tο ενδεχόμενο μιας «αριστερής στροφής» στις κάλπες αυτής της Κυριακής στη Γερμανία φαίνεται να προκαλεί πανικό στους Γερμανούς εκατομμυριούχους που σπεύδουν να μεταφέρουν τα περιουσιακά στοιχεία τους στην Ελβετία, όπως αναφέρουν τραπεζίτες και φορολογικοί δικηγόροι στο Reuters.

Το σενάριο που φοβούνται περισσότερο είναι αυτό μιας μετεκλογικής συνεργασίας μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Αριστεράς (Die Linke) και Πρασίνων, καθώς σε αυτή την περίπτωση επανέρχεται στην ατζέντα η επαναφορά του φόρου περιουσίας και η αυστηροποίηση του φόρου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, που τελευταία βλέπουν αυξανόμενο ενδιαφέρον για την μεταφορά των χρημάτων των πελατών τους στην Ελβετία, οι μεγάλες επιχειρηματικές οικογένειες της χώρας εκφράζουν πλέον ανοιχτά τους φόβους τους για την επόμενη μέρα.

Αυτό που επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά, είναι η εικόνα της Ελβετίας ως ασφαλούς καταφυγίου για τους εκατομμυριούχους, μία εικόνα που και η ίδια η χώρα προσπαθεί να μετριάσει τα τελευταία χρόνια.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: Καμία χώρα δεν έχει περισσότερα υπεράκτια περιουσιακά στοιχεία από την Ελβετία και οι εισροές επιταχύνθηκαν το 2020, προς όφελος μεγάλων τραπεζών όπως η UBS (UBSG.S), η Credit Suisse (CSGN.S) και ο Julius Baer (BAER.S).

Οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι φόβοι για την οικονομική συνέπεια της πανδημίας COVID-19 έκαναν ελκυστική την πολιτική σταθερότητα της Ελβετίας.

Τα επίσημα στοιχεία για διεθνείς διακανονισμούς, δείχνουν ότι οι καταθέσεις γερμανικών νοικοκυριών και εταιρειών σε τράπεζες στην Ελβετία αυξήθηκαν σχεδόν κατά 5 εκατ. δολάρια σε 37,5 δισ. δολάρια το α΄ τρίμηνο του 2021, ποσό δεν περιλαμβάνει μετοχές, ομόλογα ή χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Πιο πρόσφατα στοιχεία δεν είναι διαθέσιμα, αλλά σύμφωνα με εγχώρια μέσα ενημέρωσης οι εισροές συνεχίστηκαν.

«Έχω κλείσει ένα νέο χρηματικό ποσό άνω του μέσου όρου τους τελευταίους τρεις μήνες», δηλώνει στο Reuters βετεράνος σύμβουλος πελατών σε μεγάλη ελβετική τράπεζα που ασχολείται κυρίως με Γερμανούς.

«Πολλοί πλούσιοι άνθρωποι, ιδίως επιχειρηματίες, φοβούνται ότι θα υπάρξει μία στροφή προς τα αριστερά στη Γερμανία – ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθούν οι εκλογές», λέει ο Florian Dürselen, της LGT στην Ελβετία.

Ένας άλλος κορυφαίος Ελβετός τραπεζίτης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναφέρει:

«Γνωρίζω αρκετούς Γερμανούς επιχειρηματίες που θέλουν να έχουν ένα πόδι έξω από τη Γερμανία εάν τα πράγματα γίνονται πολύ κόκκινα (αριστερά) εκεί».

Φοβούνται αύξηση φόρων

Το SPD θέλει να επαναφέρει τον φόρο περιουσίας και να αυξήσει τον φόρο κληρονομιάς, ενώ οι Πράσινοι – που θεωρούνται ως πιθανός εταίρος τους σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό – σχεδιάζουν να φορολογήσουν πιο πολύ την περιουσία τους.

Όπως επισημαίνουν επαγγελματίες που μίλησαν στο Reuters, ορισμένοι επιχειρηματίες επιθυμούν να προστατευθούν κάνοντας νέες επενδύσεις στην Ελβετία ή μεταφέροντας περιουσιακά στοιχεία σε ένα ίδρυμα στο γειτονικό Λιχτενστάιν.

Η απλή μεταφορά μετρητών σε ελβετικό τραπεζικό λογαριασμό, από την άλλη πλευρά, δεν βοηθά πλέον.

Κάτω από τεράστια διεθνή πίεση, οι Ελβετοί μοιράζονται τώρα αυτά τα στοιχεία λογαριασμού με τις φορολογικές αρχές στις χώρες καταγωγής των πελατών.

«Η Ελβετία ως χρηματοπιστωτικό κέντρο χαρακτηρίζεται από σταθερότητα, νομική ασφάλεια και υψηλό επίπεδο οικονομικής ικανότητας.

»Ωστόσο, δεν προσφέρει καμία προστασία από τη φοροδιαφυγή», δήλωσε εκπρόσωπος της Κρατικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Θεμάτων (SIF).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Μάρσελ Ντέτλινγκ (Ελβετία): «Στην Ελβετία κυβερνά ο λαός και όχι οι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες»

Γερμανός στρατιώτης ήταν μυστικός πράκτορας της Ρωσίας

Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη την επανεκλογή Πούτιν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr